MLS ‘Dutch Update’ #4 – Frustrerende weken voor Medunjanin en De Jong

In de afgelopen twee weken kwamen zes Nederlandse spelers in actie. Gregory van der Wiel kwam tweemaal in actie in de finale van de CONCACAF Champions League. Marcel de Jong ging twee keer hard onderuit tegen Vancouver Whitecaps. Ook Haris Medunjanin verloor twee keer. Namens de San Jose Earthquakes kwam Danny Hoesen weer twee keer in actie in de spits. Vanwege zijn schorsing kwam Kelvin Leerdam maar één keer in actie. Ten slotte maakte Johan Kappelhof twee keer de 90 minuten vol als verdediger.

VAN DER WIEL GRIJPT NAAST PRIJS

Gregory van der Wiel kwam wederom in actie als centrale verdediger. Op deze nieuwe positie maakt Van der Wiel tot dusver een goede indruk op de trainer van Toronto. In de cruciale finalewedstrijden tegen het Mexicaanse Chivas Guadalajara mocht hij in beide wedstrijden als centrale verdediger in de basis starten. In de thuiswedstrijd bewees Toronto zich een slechte dienst door 1-2 te verliezen van de Mexicanen.
Dit had echter geen effect op de basisplaats van Van der Wiel. In de terugwedstrijd in Mexico startte hij opnieuw. Toronto wist in reguliere speeltijd met 1-2 te winnen en mocht dus dromen van de eerste CONCACAF Champions League in de clubgeschiedenis. De ploeg van VdW wist helaas de penalty’s niet goed genoeg te nemen en dus grijpt Van der Wiel naast de hoofdprijs. In de competitie kwam Toronto FC weliswaar in actie maar kreeg Van der Wiel rust met het oog op de Champions League.

MARCEL DE JONG GAAT HARD ONDERUIT

Marcel de Jong ging met Vancouver Whitecaps twee keer keihard onderuit. In de eerste wedstrijd tegen Los Angeles FC werd de schade nog enigzins beperkt. Slechts met 0-2 mochten de bezoekers terugkeren naar Los Angeles. De Jong speelde een erg sterke wedstrijd. Een puntgave voorzet vanaf de linkerkant kwam hem op veel lof te staan. In de tweede wedstrijd tegen Sporting Kansas City werden de Whitecaps echt compleet weggevaagd. Mede door twee rode kaarten was de ploeg van De Jong compleet kansloos. Aan het einde van de wedstrijd stond er een genadeloze 6-0 op het scorebord. De Jong moest toekijken hoe zijn directe tegenstander een hattrick noteerde. Het waren voor De Jong dus twee weken om snel te vergeten.

TELEURSTELLING BIJ MEDUNJANIN

De teleurstelling van Marcel de Jong moet erg begrijpelijk zijn voor Haris Medunjanin. Ook hij ging namelijk twee keer simpel onderuit. Beide wedstrijden verliepen zelfs volgens hetzelfde scoreverloop. In de thuiswedstrijd tegen Orlando City was al voor rust de 0-2 eindstand bereikt. Het leek er geen moment op dat Philadelphia Union punten zou gaan pakken. Voor de volgende wedstrijd tegen FC Dallas was Medunjanin voor de wedstrijd hoopvol gestemd in een interview. Na de wedstrijd bleek dit echter valse hoop geweest te zijn. Ook FC Dallas was met 2-0 te sterk voor de ploeg van de Bosnische oud-international. In de 90e minuut pakte Medunjanin zelfs nog een gele kaart. De frustatie zal hierbij waarschijnlijk wel een rol hebben gespeeld.

HOESEN KAN GEEN POTTEN BREKEN

Danny Hoesen maakte een ongelukkige indruk tijdens zijn twee wedstrijden. In de wedstrijd tegen Houston Dynamo stond Danny Hoesen nog wel op het veld toen zijn ploeg op 1-0 voorsprong kwam. Bij een 1-2 achterstand werd Hoesen helaas gewisseld omdat Houston actief op zoek ging naar de gelijkmaker. De vervanger van Hoesen, Quincy Amarikwa, gaf uiteindelijk zelfs de assist bij de gelijkmaker. De tweede wedstrijd tegen Orlando City had Hoesen de aansluitingstreffer op zijn schoen. Bij een 2-0 achterstand raakte de Nederlander helaas de lat. Na 82 minuten en bij een 3-1 achterstand werd Hoesen wederom gewisseld. Hoewel Hoesen dus goed speelde had hij erg veel pech.

KAARTENPAKKER KELVIN LEERDAM

Kelvin Leerdam kwam maar één wedstrijd in actie. De verdediger moest namelijk nog een schorsing uitzitten voor de rode kaart die hij had ontvangen. In de thuiswedstrijd tegen Minnesota United mocht de Seattle Sounders-rechtsback weer starten als rechtsback. Bij een 2-1 voorsprong voor de Sounders kreeg Leerdam opnieuw een gele kaart. Ditmaal kreeg hij een kaart vanwege het tijdrekken. In tegenstelling tot andere kaarten die Leerdam heeft gepakt zal deze hem niet erg worden nagedragen door de suppporters van de Sounders. Mede door het tijdrekken wisten de Sounders namelijk de overwinning over de streep te trekken. In de laatste minuut werd het zelfs nog 3-1.

VEELZIJDIGE KAPPELHOF

Johan Kappelhof liet namens Chicago Fire zijn veelzijdigheid zien. In de eerste wedstrijd tegen het LA Galaxy van Zlatan Ibrahimovic speelde hij namelijk als rechtsback in een 5-3-2. Succesvol was zijn ploeg echter niet. Door een doelpunt van Zlatan wist LA Galaxy met 0-1 te winnen. In de uitwedstrijd tegen New York Red Bulls mocht Kappelhof weer plaatsnemen op zijn vertrouwde positie van centrale verdediger. Dit pakte gelijk goed uit voor de ploeg uit Chicago. Met Kappelhof als centrale verdediger wist Chicago Fire met 1-2 te winnen in New York.

Coverfoto: Orlando Ramirez/USA TODAY Sports