Columbus Crew en Seattle Sounders treffen elkaar in MLS-finale

De twee ploegen die in de MLS-finale gaan strijden om het 25e kampioenschap zijn bekend. Afgelopen zondagavond plaatste Columbus Crew zich voor de finale door in de Eastern Conference Final New England Revolution te verslaan. Seattle Sounders kwalificeerde zich in de nacht van maandag op dinsdag door in een spectaculaire wedstrijd tegen Minnesota United aan het langste eind te trekken. Seattle is dus nog een overwinning verwijderd van titelprolongatie.

SUCCESVOL ZONDER ‘NEDERLANDERS’

Columbus Crew plaatste zich voor het eerst sinds 2008 voor de finale van de MLS Cup, de grote finale van het seizoen. Columbus nam het in de Eastern Conference Final op tegen New England Revolution. In een vrij gelijkopgaande wedstrijd had de ploeg uit Boston de bal vaker en langer in het bezit, maar Columbus creëerde de meeste kansen. In de eerste helft waren de betere kansen dan ook voor de Crew, maar de twee ploegen gingen zonder doelpunten de rust in. Een kwartier na rust viel de enige treffer van de wedstrijd. Jonathan Mensah legde een vroege voorzet beheerst terug op middenvelder Artur, die met een geplaatst schot de rechterhoek vond.

In het resterende gedeelte van de wedstrijd ontstonden er, op een klein slotoffensief van Revolution na, geen kansen meer en dus kon Columbus het bereiken van de finale gaan vieren. Normaliter spelen er bij Columbus Crew geregeld enkele Nederlanders mee, maar dit was tegen New England niet het geval. Keeper Eloy Room werd positief getest op het coronavirus, maar hoopt er in de MLS-finale weer bij te zijn. Verdediger Vito Wormgoor kampt met een enkelblessure en mist het einde van het seizoen. Aanvaller Youness Mokhtar zat de gehele wedstrijd op de bank.

BELANGRIJKE INVALBEURT LEERDAM

Kelvin Leerdam heeft in de nacht van maandag op dinsdag met Seattle Sounders de MLS-finale bereikt. De ploeg van trainer Brian Schmetzer was in de Western Conference Final, dankzij een fraaie comeback met 3-2 te sterk voor Minnesota United. Na een half uur nam Minnesota United de leiding door een doelpunt van Emanuel Reynoso. Bakaye Dibassi leek vervolgens de wedstrijd in de 67e minuut te beslissen met de 0-2. Toch konden de Sounders zorgen voor een ommekeer. Na de invalbeurt van Leerdam twintig minuten voor tijd zorgde Will Bruin in de 75e minuut voor de 1-2. Vlak voor tijd maakte Raúl Ruidíaz de gelijkmaker. De wedstrijd leek zodoende af te stevenen op een verlenging, maar niets was minder waar. Diep in de blessuretijd kopte Gustav Svensson raak uit een corner en tekende dus voor de winnende treffer.

Seattle Sounders is dus nog steeds in de race om de MLS-titel te prolongeren. De ploeg uit de staat Washington veroverde de MLS-titel al in 2016 en 2019. In de nacht van 12 op 13 december wacht de eindstreid in het MAPFRE Stadium in Columbus. Columbus Crew mag thuis aantreden omdat die ploeg beter presteerde in het reguliere seizoen.

Coverfoto: Major League Soccer