Three up, three down: Dodgers komen eraan, Giants zakken weg

(AP Photo/Patrick Semansky)
(AP Photo/Patrick Semansky)

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Baltimore Orioles

Het is al eens eerder gezegd, maar de Baltimore Orioles maken er een sport van om jaar in jaar uit beter te presteren dan men vooraf had verwacht. Na een klein dipje is de ploeg van Buck Showalter opnieuw aan een goede reeks bezig met zes wins op rij. Ruziemaken haalt blijkbaar het beste in de Orioles naar boven. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat in de afgelopen week is gebleken dat de Orioles zich kunnen meten met een aantal van de sterkste rosters in de MLB. Na Boston werd ook Washington in eigen stadion aan de kant gezet. Wat vooral duidelijk werd in de afgelopen week is dat de bullpen van de Orioles in fabelachtige vorm steekt. Het is daarbij opvallend dat de relievers ook net zo gemakkelijk weer terug naar Triple-A-team Norfolk Tides worden gestuurd. Zelfs zonder Zach Britton erbij te hebben.
Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Logan Verrett. Tot tweemaal toe werd Verrett dit seizoen al ingezet om zijn ploeg aan de overwinning te helpen in extra innings. Eerst moest hij van het vliegveld gehaald worden om zich onderweg in een uniform te hijsen en de tiende en elfde inning tegen de New York Yankees te pitchen. Verrett kwam in de tiende in problemen maar het omslagmoment kwam toen hij Yankee-homerunleider Aaron Judge met drie slag terug naar de dug-out verwees. Sindsdien gooide hij een perfecte elfde inning tegen de Yankees, ging hij terug naar Norfolk, kwam hij een week later weer naar Baltimore, gooide hij drie scoreloze innings tegen de Nationals en maakte hij zich weer op voor een trip terug naar Norfolk.

Los Angeles Dodgers

Het is opvallend dat een ploeg die met grote zekerheid tot diep in het seizoen een rol gaat spelen nog niet eerder in positieve of negatieve zin is opgevallen. De Dodgers pakten tegen de Pittsburgh Pirates op dindsdagavond hun vierde zegen op rij en alweer de negende in elf duels. Zo stond de ploeg twee weken geleden nog op 10-12 maar is het record nu 19-14. Het opvallende daarbij is dat de ommekeer niet direct aan één specifieke man in vorm is toe te schrijven.
Manager Dave Roberts ziet dat echter anders. Hij liet al meerdere malen los vooral zeer te spreken te zijn over Justin Turner. De derde honkman heeft op dit moment het op-één-na hoogste slaggemiddelde in de MLB te pakken (.372) en staat gedeeld vijfde wat betreft on base percentage (.446). Volgens Roberts is de vorm waarin Turner al geheel 2017 steekt datgene waaraan de andere mannen die nu in vorm beginnen te raken zich optrekken. Roberts doelt dan op bijvoorbeeld Clayton Kershaw (ERA van 1.23 in de afgelopen week, maar 2.40 in het seizoen tot nu toe), Corey Seager, Cody Bellinger en Yasmani Grandal.

Cincinnati Reds

Daar zijn ze weer. De ploeg van Bryan Price mag zich in de eerste weken met recht de meest wisselvallige ploeg van de Major League noemen. Vorige week schreven we bijvoorbeeld op deze plek nog over de grote nederlagen die geleden werden wanneer de ploeg een slechte dag heeft. Sindsdien hebben de Reds echter ook laten zien waar zij toe in staat zijn wanneer zij de smaak te pakken hebben. In sommige gevallen is één big inning al voldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken.
Een groot verschil met de zwalkende Reds van een jaar geleden is dat de balans tussen aanval en verdediging vele malen beter is. Het team krijgt offensief gezien veel meer gedaan dit jaar. In de huidige vorm zijn zowel Joey Votto als Adam Duvall op weg naar meer dan 25 homeruns dit jaar. Het is echter achter dit duo waar de echte winst geboekt wordt. Eugenio Suarez, Zak Cozart en Devin Mesoraco zijn alle drie op koers voor een totaal van tussen de vijftien en twintig ballen over de hekken. Ook de opkomende man Jose Peraza lijkt op deze koers te zitten. Bovendien trekken zij het on base percentage allen flink omhoog ten opzichte van 2016. Iets wat met een mogelijke intrede van Dilson Herrera als vervanger voor de mogelijk vertrekkende Cozart alleen maar verder omhoog kan. Maar alleen wanneer de ploeg meer goede dan slechte dagen blijft houden.

Down

San Francisco Giants

Het gaat niet lekker in San Francisco. De ploeg begon al niet heel sterk, maar het wegvallen van verschillende sterkhouders toont dat elk team slechts beperkt in de buidel kan tasten naar topspelers in de organisatie. Met het wegvallen van Madison Bumgarner, Denard Span, Brandon Crawford, Mark Melancon en Aaron Hill is het team van Bruce Bochy en Hensley Meulens het hart en de longen kwijt.
Na vijf nederlagen op rij staan de Giants nu na een kwart van het seizoen al op 23 nederlagen. Dit zijn er nog vele malen meer dan ploegen waarover wordt gesproken als opvallende verliezers zoals de New York Mets (16) en Toronto Blue Jays (21). Met Series tegen de Cardinals, Cubs en Nationals in het vooruitzicht zit het de ploeg uit Californië ook niet mee met betrekking tot het speelschema. De hoop is nu vooral dat de spelers die op de kortlopende disabled list staan zich snel weer in het uniform kunnen steken. Melancon en Crawford lijken de eersten te zijn die de handschoen gaan oppakken.

Pittsburgh Pirates

Een andere ploeg waar de personele problemen zich laten voelen is te vinden in Pittsburgh. De Pirates zitten in een fase waarin geen enkele bal goed valt en geen enkele catch een simpele vangbal lijkt te zijn. Dat komt overigens wel mede doordat de Pirates juist tegen teams in vorm als de Dodgers en de Reds uitkwamen in de afgelopen twee weken. De Pirates leken bijvoorbeeld op dinsdagavond zes innings lang op weg een no-hitter tegen te krijgen tegen de Dodgers tot Andrew McCutchen de slagstilte doorbrak.
Dat de Pirates het moeilijk gingen krijgen was eigenlijk al vanaf het eerste moment duidelijk. Daar kon de ploeg in grote lijnen zelf misschien nog niet eens zoveel aan doen. Zo raakten de Pirates zowel Jung-Ho Kang (rijden onder invloed in Zuid-Korea) als Starling Marte (betrapt op doping) kwijt aan stommiteiten. Bovendien kwam naar buiten dat pitcher Jameson Taillon geen groin discomfort maar teelbalkanker had en daar inmiddels aan geopereerd is. Tel daarbij op dat buiten Josh Harrison geen enkele Pirate die wel speelt zijn gebruikelijke niveau haalt en het desastreuze recept is compleet.

Atlanta Braves

Braves-fans willen graag dat de wederopbouwfase snel voorbij is en dat de ploeg gewoon weer in de top van de league kan gaan meedraaien. Daarvoor zullen zij zeer waarschijnlijk het jaar 2017 wel eerst in zijn geheel moeten gaan uitzitten. De Braves hebben op dit moment vooral grote moeite wedstrijden in het begin onder controle te houden. tegenstanders die in hoog tempo beginnen brengen de Braves voortdurend aan het wankelen waarna de achterstand direct fataal blijkt.
Het is daarom voor de Braves vooral zaak om snel volwassen te worden. Tot die tijd zal men het in en om Atlanta vooral moeten doen met goed nieuws van buiten het nieuwe stadion. Zo werd deze week bijvoorbeeld het nieuwe onderkomen waar men tijdens Spring Training voortaan zal resideren goedgekeurd. In Sarasota County, Florida zal voor 22 miljoen dollar worden versleuteld zodat een stadion, een woonwijk en verdere ontwikkeling kan worden uitgerold. In het totaal zal het project de komende dertig jaar zo’n 75,5 miljoen dollar gaan kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen