MLB Rookie Watch: week 5

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

WEEK 5

10. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)

Pazos5
De eerste nieuwe naam op deze lijst is die van James Pazos, de 26-jarige Mariners-reliever uit Arizona. Pazos is een lefty met plus-snelheid aan zijn pitches (een sinker van 96 mph, bijvoorbeeld). Logischerwijs is de linkshandige werper het best tegen linkshandige slagmensen, die hij dit seizoen tot een .111 slaggemiddelde beperkt. Righties slaan hem beter (.286), dus de specialistenrol lijkt de vlammenwerper goed te liggen. Met 12 strikeouts in 11 april-innings liep Pazos al een aardig gemiddelde, maar in mei is het tot nu toe helemaal raak: 3 innings, 7 K’s. Met een laag vrijelooppercentage (6 in 14 innings) lijkt de werper een succesvol seizoen tegemoet te gaan.

9. José Leclerc (RHP, Texas Rangers)

Leclerc5
Nog een nieuwe naam, wederom uit de bullpen: José Leclerc van de Texas Rangers. Ook Leclerc is een fireballer die met regelmaat de 95 mph overschrijdt met zijn fastball. Zijn slider is echter zijn beste pitch. Harde break met 84 mph geeft de pitch een diepte die weinig slagmensen goed op kunnen pikken. Even indrukwekkend is de controle die de 23-jarige Dominicaan tentoonspreidt: in 10 innings in april stond hij slechts 1 vrije loop toe. Daarnaast noteerde hij maar liefst 16 strikeouts. In mei kwam de klad er een beetje in, want na 1.2 innings stond de walks-teller al op 4 en de K-counter op 2. Op 8 mei werd Leclerc op de Disabled List geplaatst, maar de Rangers gaan er vanuit dat zijn gekneusde vinger snel zal helen. In een chaotische bullpen is Leclerc een naam om te onthouden.

8. Kyle Freeland (RHP, Colorado Rockies)

Freeland5
Terug van weggeweest is Kyle Freeland van de Colorado Rockies. Freeland zakte vorige week uit de top 10 door veel vers bloed dat zijn plek innam, maar nu is de 23-jarige lefty weer terug. Dat dit terecht is, toont zijn 2.65 ERA en 1.32 WHIP wel aan. Hoewel de strikeouts een klein beetje achterblijven, hebben de Rockies veel aan Freeland en zijn collega Antonio Senzatela. Freeland zou nog iets kunnen doen aan zijn strike-percentage; op dit moment gooit hij slechts 58% van zijn pitches voor strikes. Dit levert lange innings op (gemiddeld 16 pitches per inning), wat hem ervan weerhoudt diep in de wedstrijd te gooien. Als Freeland wat economischer omgaat met zijn pitches, kan hij nog verder groeien.

7. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta5
Vorige week kwam Peralta nieuw binnen op de onderste trede van de top 10, deze week schuift hij door naar plek 7. Afgelopen week gooide de lefty Red maar één inning, maar daar kan hij niets aan doen. Zijn stats zijn nog steeds eye popping, dus is er geen reden hem uit de top 10 te halen. Wegens de weinig innings van de afgelopen week, is er ook weinig toe te voegen aan wat vorige week al over Peralta is gezegd, maar de hoop op meer innings is duidelijk.

6. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela5
Vaste waarde in deze top 10 is het covermodel van deze week: Antonio Senzatela. Tony Sensational is de laatste tijd iets minder sensationeel dan aan het begin van het seizoen, maar weinig rookies zijn aan zo’n stabiel seizoen bezig als de 22-jarige rightie. Waar hij en rotationmaatje Kyle Freeland zeer vergelijkbare stats hebben, blijft Senzatela Freeland voor op WHIP (1.07) en snelheid (ruim 3.0 mph hoger). Veel strikeouts gooit Senzatela nog steeds niet, maar hij geeft ook vrijwel geen vrije lopen weg. Tegen de regerend World Series-kampioen maakte Senzatela op dinsdagavond veel indruk, dus elke week wordt meer duidelijk: Tony is legit.

5. Trey Mancini (OF, Baltimore Orioles)

Mancini5
Ook Trey Mancini maakt, net als Kyle Freeland, een comeback in de top 10. De Orioles weigeren om wat voor reden dan ook Mancini meer slagbeurten te geven, maar de 25-jarige Floridiaan doet veel met de weinige mogelijkheden die hem geboden worden. Na vijf homeruns in april is Mancini ook in mei goed op dreef: 2 homeruns en 2 doubles 16 slagbeurten, met een .625 slaggemiddelde. Voor walks moet je niet bij Mancini zijn, voor RBI’s (8 in mei) en overige power-nummers wel. Het is hoog tijd dat Buck Showalter zijn jonge powerhitter wat meer de kans geeft te laten zien wat hij kan. De ervaren manager lijkt daar inmiddels ook achter.


Intussen verbreekt Mancini tussen neus en lippen door het ene na het andere Orioles-record. Hij voert nu het lijstje aan voor meeste homeruns, extra base hits, RBI’s en Total Bases in de eerste 26 wedstrijden van een Orioles-carrière.

4. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)

Haniger5
Hoe goed begon Mitch Haniger aan zijn seizoen? Zo goed dat hij na een ruime week op de DL nog steeds vierde in dit klassement staat. Er is weinig toe te voegen aan dat wat Haniger begin dit jaar allemaal presteerde, dus kan zijn statline beschouwd worden als een kunstwerk waar van genoten moet worden.

3. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi51
Waar bleef toch de power? Die vraag brandde op de lippen van vele Red Sox-fans. Benintendi was toch de nieuwe slugger waar ze in Boston na het vertrek van David Ortiz op zaten te hopen? De laatste week lijkt de outfielder zijn power stroke te vinden, met twee homeruns en een double. Benny Baseball slaat voor een hoog gemiddelde en kegelt hij met enige regelmaat een tweehonkslag de hoek in, maar het kostte hem wel drie keer zoveel slagbeurten als Cody Bellinger om de vijf homeruns te halen. Benintendi presteert echter over de hele linie (inclusief dance-offs) bewonderenswaardig, dus zijn plek in de top 3 is verdiend.
Beni
Een tweede plaats is echter nog iets te veel van het goede; die gaat naar die rijzende ster aan de andere kust.

2. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)

Bellinger5
Outfielder Cody Bellinger maakt zo’n stormachtige start aan zijn carrière door, dat de eerstevolgende komeet die langs Californië komt zijn naam zal dragen. Of, zou moeten dragen. De 21-jarige boomlange masher heeft inmiddels al 5 homeruns geslagen in slechts 46 slagbeurten en OPS’t 1.110. Met die vijf homeruns in zijn eerste 11 wedstrijden, is Bellinger de eerste Dodger in baseball’s modern era die dat kunststukje presteert. Nu hij de laatste week ook zijn slaggemiddelde ruim boven de .300 heeft getild, moet Aaron Judge beginnen te vrezen voor zijn eerste plek. Bellinger lijkt het complete pakket te zijn. Bellinger is zelfs zo goed, dat de Dodgers Adrian Gonzalez 10 dagen met verlof hebben gestuurd om Bellinger langer in de Majors te kunnen houden.
bellinger
Inmiddels kan Dave Roberts niet meer om de rookie (en regerend National League Player of the Week) heen. Na zijn game-tying hit in de bottom of the 9th op dinsdagavond heeft Bellinger zijn status verder in cement gegoten. Het zou dan ook verbazingwekkend zijn als de Dodgers hem echt terug naar Triple-A zouden sturen. Daarvoor zijn de Bellinger Bombs te waardevol voor LA.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge5
Ondanks de hete adem van Bellinger in zijn nek, is Aaron Judge de eerste speler in de Rookie Watch van dit seizoen die twee weken op rij de bovenste trede mag bevolken. Na zijn tien homeruns in april heeft Judge er in de eerste tien dagen van mei ook alweer drie bijgetimmerd. Al het gehamer gaat vooralsnog niet gepaard met een dramatische slaggemiddelde, hoewel Judge’s strikeoutpercentage wel weer omhoog begint te kruipen (7 in 25 AB’s). Voorlopig is er echter weinig af te doen aan Judge’s seizoen. Court is in session!

Uit de top 10 gevallen

  • Matt Davidson (3B, CWS) – De power is real, de speeltijd niet
  • Yulieski Gurriel (1B, HOU) – Nieuwe nummer 11, first man up
  • Guillermo Heredia (OF, SEA) – Deed deze week weinig
  • Jose Martinez (OF, STL) – Zie ‘Heredia, Guillermo’

Knocking on the Door

  • Josh Bell (1B, PIT) – Beetje bij beetje dichterbij…
  • Manny Piña (C, MIL) – My kingdom for regular at-bats!
  • Andrew Toles (OF, LAD) – In de lift. So close…
  • Jordan Montgomery (LHP, NYY) – Lijkt het tij te keren

Stats up-to-date: 10 mei 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen