Rookie Watch editie IX: Onbekenden grijpen de macht

Door de Trade Deadline zijn de inkopers en verkopers binnen Major League Baseball bekend. Bij sommige franchises ligt de weg open voor rookies die nog niet eerder de kans kregen. Zo stond Freddy Fermin op bij de Kansas City Royals en liet Jesse Scholtens zich zien bij de Chicago White Sox. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde en één honourable mention.

FREDDY FERMIN (Kansas City Royals)

Stats: .400 (14-uit-35), 4 HR, 3 2B, BB, 6 RBI, 1.234 OPS

De 28-jarige Freddy Fermin speelde dit seizoen al 48 wedstrijden, maar zijn laatste twee weken valt hij pas heel erg op. Toch staat de Venezolaan al het hele seizoen goed te spelen. In de afgelopen twee weken had hij een slaggemiddelde van .400, maar over het gehele seizoen ligt zijn gemiddelde op .313.

Daarmee is hij de enige catcher in MLB met een slaggemiddelde van boven de .300 met meer dan 140 slagbeurten. Ook liet hij zien homeruns te kunnen slaan, want op bezoek bij de Philadelphia Phillies sloeg hij er twee in één wedstrijd. In de laatste wedstrijd van de series sloeg hij in zijn eerste twee slagbeurten twee keer de bal over de hekken en bracht daarmee zijn seizoenstotaal naar acht homeruns.

Niet alleen homeruns slaan kan Fermin goed. Met zes RBI was hij een belangrijke speler in de afgelopen win streak van de Royals. Tegen de New York Mets sloeg hij in de achtste inning de gelijkmakende 4-4 over de plaat, waarna extra innings volgde. In die extra innings wonnen de Royals de wedstrijd. De zes opvolgende wedstrijden zouden zij ook nog is winnen. Daarmee kwam de winstreak op zeven wedstrijden te staan. In de afgelopen zes jaar hadden de Royals niet zoveel wedstrijden achter elkaar gewonnen en de offensieve bijdrage van catcher Freddy Fermien is een hele belangrijke factor gebleken.


J.P. FRANCE (Houston Astros)

Stats: 17.1 IP, 13 K’s, 2 ER, 15 H, 7 BB

Het is alweer de derde keer dat J.P. France zichzelf een weg baant in de Rookie Watch van dit seizoen. In de vijfde en zesde editie gooide hij al sterk en in de afgelopen twee weken liet hij zien dat hij het na de All-Star break niet verleerd is. In totaal gooide hij 17.1 innings in twee gestarte wedstrijden. Ook gooide hij één wedstrijd vanuit de bullpen. Zijn starts gooide hij tegen de Texas Rangers en Cleveland Guardians. Beide keren werd hij pas na 7.0 gegooide innings van de heuvel gehaald door manager Dusty Baker. Het hoogtepunt voor France in zijn starts was de wedstrijd tegen de Guardians. Hij gooide zes keer drieslag en twee earned runs, twee vrije lopen en zeven hits tegen.

De laatste wedstrijd die de 28-jarige pitcher gooide was op bezoek bij de New York Yankees. Met volle honken kwam hij in de wedstrijd in de vierde inning en uiteindelijk gooide hij 3.1 innings. Slechts één van de drie honklopers scoorde en uiteindelijk gingen de Houston Astros er met een 9-7 overwinning vandoor. France kreeg de overwinning toegewezen en daarmee verlengde hij zijn streak. In zijn laatste vier optredens kreeg hij telkens de winstpartij toegekend en zijn record staat nu op acht overwinningen en drie verliespartijen. Samen met teamgenoot Hunter Brown is hij leider van alle rookies, waarbij Brown vier verliespartijen meer heeft dan France.


MATT WALLNER (Minnesota Twins)

Stats: .267 (12-uit-45), 6 HR, 3 2B, 4 BB, 12 RBI, 1.086 OPS

Slechts twaalf honkslagen had Matt Wallner in de afgelopen twee weken. Wat wel heel bijzonder was aan de weken van de 25-jarige rechtsvelder is dat de helft van zijn honkslagen in de tribunes eindigde voor een homerun. Hij was daarmee lijstaanvoerder van alle rookies en eindigde op de tweede plaats achter Matt Olson en Dansby Swanson.

Zij sloegen allebei zeven homeruns. Zijn zesde homerun sloeg Wallner tegen de Arizona Diamondbacks. In de laatste wedstrijd van de series stond het 3-3 toen hij in de negende inning aan slag kwam. Jorge Polanco was kort daarvoor op de honken gekomen en aan de hand van Wallner wonnen de Minnesota Twins de wedstrijd. Hij sloeg een walk-off homerun en tekende hij voor zijn twaalfde RBI.

Op defensief gebied liet hij ook zien zijn mannetje te kunnen staan. In dezelfde wedstrijd die hij uiteindelijk besliste met een walk-off homerun had hij een geweldige vangbal. In de vierde inning hielp hij starter Dallas Keuchel door een hit van Jake McCarthy weg te nemen. Hij raakte een bal niet geheel lekker, maar met een hoge boog kwam de bal toch bij het linksveld. Met een lange sprint en een sliding kon hij toch de bal vangen en op hetzelfde moment kon hij ook nog Willi Castro ontwijken.


JESSE SCHOLTENS (Chicago White Sox)

Stats: 15.2 IP, 17 K’s, 5 ER, 15 H, 3 BB

Zijn naam mag dan wel heel erg Nederlands zijn, toch is Jesse Scholtens een echte Amerikaan. Hij werd geboren in Fairfield, Californië en is sinds kort een volwaardig lid van de rotation. Hij gooide in vijf wedstrijden, waarvan hij er twee startte. Pas na de Trade Deadline schoof Scholtens door naar de startende rotation. Dit kwam doordat de Chicago White Sox onder andere Lance Lynn en Lucas Giolito weg getrade hadden.

In totaal gooide hij 15.2 innings, waarvan er 12.0 kwamen toen hij als starter op de heuvel stond. Dat deed hij tegen de Texas Rangers en Cleveland Guardians. Hij gooide zeventien strikeouts en kreeg vijftien hits, vijf earned runs en drie vrije lopen tegen. Zijn curveball bleek een groot probleem voor de Guardians. In die wedstrijd gooide hij zes K’s en vijf daarvan kwamen aan de hand van zijn curveball. In totaal gooide hij in zijn MLB carrière 35 strikeouts en tien daarvan kwamen via die curveball. Het zal interessant worden hoe hij zichzelf als starter verder gaat ontwikkelen.


MATT MCLAIN (Cincinnati Reds)

Stats: .302 (16-uit-53), 2 HR, 4 2B, 5 BB, 5 RBI, SB, .864 OPS

Bij de Cincinnati Reds is het al het gehele seizoen een groot rookie feest. Matt McLain is een van de voorbeelden van de franchise van iemand die dit seizoen aan het schitteren is. Hij sloeg zestien hits in 53 slagbeurten en had een OPS van .864. Van zijn zestien hits sloeg hij vier doubles en twee homeruns, ook kwam hij vijf keer op de honken met een vrije loop. Hij stal één honk en had vijf RBI. Ook op bezoek bij de Los Angeles Dodgers liet McLain zien dat hij het tegen de grote der aarden ook kan. Hij sloeg in Dodger Stadium zijn elfde homerun van het seizoen en zou later zijn seizoensaantal uitbreiden naar twaalf.

Normaliter is de 24-jarige een kortestop, maar tijdens de series tegen de Dodgers stond hij op het tweede honk. Die switch leek hij zonder moeite te maken, want toen J.D. Martinez aan slag kwam maakte hij een geweldige defensieve stop. Pitcher Luke Weaver werd bijna onthoofd door de bal, maar zonder blikken of blozen maakte McLain de defensieve stop af. Door zijn multifunctionaliteit blijft hij zijn waarde aan de organisatie tonen en hebben de Reds goud in handen met het talent na Elly De La Cruz.


PEDRO AVILA (San Diego Padres)

Stats: 10.2 IP, 17 K’s, 2 ER, 11 H, 7 BB

Niemand had in de afgelopen twee weken zoveel strikeouts en zo een laag ERA als Pedro Avila. De San Diego Padres werper gooide in 10.2 en één start maar liefst zeventien strikeouts. Dat komt neer op een K/9 van 15.0. Hij gooide zijn eerste start uit zijn carrière tegen de Colorado Rockies en kwam tot 4.0 innings. Hij kreeg vijf hits, één earned run en één vrije loop tegen in die start.

Na zijn start tegen de Rockies keerde Avila terug naar de bullpen. Hij bleef ook als relief pitcher indruk maken, want in 4.2 innings vanuit die bullpen gooide hij wederom zeven keer drieslag. Ook kreeg hij opnieuw vijf hits en één earned run tegen. Zijn vrije lopen beperkte hij wel tot slechts één. De enige earned run die hij tegen kreeg was een homerun. Dat was pas de eerste homerun die hij in zijn MLB carrière tegen kreeg.


HONOURABLE MENTION
DAVIS SCHNEIDER (Toronto Blue Jays)

Stats: .692 (9-uit-13), 2 HR, BB, 5 RBI, 1.887 OPS

Het gebeurd niet vaak dat er een honourable mention in de Rookie Watch zit. Slechts één keer eerder gebeurde het. Toen was de eer aan Jake Burger, op dat moment nog speler van de Chicago White Sox, maar ditmaal zijn de honneurs voor Davis Schneider. De Toronto Blue Jays rookie kende een geweldig begin van zijn carrière in Major League Baseball. Hij debuteerde tijdens de eerste wedstrijd van de series tegen de Boston Red Sox en deed dat door een homerun te slaan in zijn eerste slagbeurt. Het bleek het begin van een geweldige series.

In totaal had Schneider dertien slagbeurten en daarin sloeg hij negen hits. Zeker in de afsluitende wedstrijd liet hij zien niet een eendagsvlieg te zijn. Daarin ging hij vier-uit-vijf met een homerun en vier RBI. Hij schreef met zijn streak geschiedenis. Alleen Coaker Triplett sloeg evenveel hits in zijn eerste drie wedstrijden in de majors. Hij deed dat in 1938, 85 jaar voor Schneider het zou doen op Fenway Park. De volgende stop voor de Toronto Blue Jays is een bezoek aan de Cleveland Guardians, het zal interessant worden of hij daar zijn geweldige vorm door kan zetten.

Coverfoto: Bill Streicher

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen