Rookie Watch editie VI: Magistrale Abbott breekt record

Het blijft records regenen in MLB. Dit keer was het de beurt aan rookie Andrew Abbott. Sinds hij in de Majors speelt is hij unhittable en daardoor deed hij iets wat sinds 1893 niet was gedaan. Ook bleef Corbin Carroll en fuego met een slaggemiddelde van bijna .400. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

ANDREW ABBOTT (Cincinnati Reds)

Stats: 17.2 IP, 12 K’s, 0 ER, 10 H, 9 BB

Op 5 juni debuteerde Abbott op het hoogste niveau. Hij maakte zijn eerste start tegen de Milwaukee Brewers en gooide 6.0 innings en kreeg slechts één hit tegen. Hij zette dat door in zijn volgende start tegen de St. Louis Cardinals. Toen gooide hij 5.2 innings en kreeg hij vijf hits tegen, maar wederom werd er niet gescoord. In de eerste wedstrijd van de series tegen de Houston Astros maakte hij zijn derde start en ook de Astros konden niet scoren tegen de 24-jarige linkshandige werper. Hij werd na 6.0 innings van de heuvel gehaald en hij had vier hits tegen gekregen. Daarmee werd hij de eerste pitcher sinds 1893 (in dat jaar werd de heuvel naar de huidige afstand verplaatst), die zijn carrière begint met drie starts van 5.0+ innings waarin hij geen run tegen krijgt.

Niet alleen kon niemand scoren tegen Abbott, ook stuurde hij genoeg spelers terug naar de dugout met een strikeout. In totaal gooide hij twaalf keer drieslag. In zijn debuut tegen de Brewers gooide hij zijn hoogste aantal. De teller stopte toen na zes strikeouts. Tegen de Cardinals gooide hij vier keer drieslag en tegen de Astros noteerde hij twee keer een K. De 4-seam fastball blijkt zijn strikeout pitch, want zeven van de twaalf strikeouts kwamen aan de hand van die pitch. Met een gemiddelde snelheid van 93 mph is het niet de snelste fastball aller tijden, maar vooral de locatie maakt het raken moeilijk. Abbott houdt er van zijn strikeout pitch hoog in de slagzone te gooien en dat merkte men ook bij de Houston Astros.


CORBIN CARROLL (Arizona Diamondbacks)

Stats: .392 (20-uit-51), 6 HR, 5 2B, 2 3B, 3 BB, 14 RBI, 3 SB, 1.378 OPS

Het hele seizoen is Corbin Carroll al geweldig bezig. Hij is nog altijd een van de grootste kanshebbers om in de National League de Rookie of the Year te winnen en mede door de rookie staan de Diamondbacks bovenaan in de divisie. Tijdens de tweede wedstrijd van de series tegen de Cleveland Guardians sloeg Carroll zijn vijftiende homerun van het seizoen. Het was de zesde homerun van hem in de afgelopen twee weken en daarmee was hij leider in het rookie klassement. Vier heren schaarden zich achter hem op de tweede plek met vier homeruns. Francisco Alvarez, Gunnar Henderson, Jordan Walker en Joey Wiemer moesten genoegen nemen met een zilveren medaille.

Dat de 22-jarige een snelheidsmonster is, blijkt wel uit zijn gestolen honken. In de afgelopen twee weken stal hij drie honken en daarmee bracht hij zijn seizoenstotaal op negentien. Ook sloeg hij twee triples, waaronder een tegen de Philadelphia Phillies. In de vierde inning stonden de D-Backs met 5-4 achter toen hij aan slag kwam. Yunior Marte’s pitch toverde Carroll om tot een triple in het rechtsveld en daarmee bracht hij de stand weer gelijk. Het was de eerste hit in de series tegen de Phillies voor hem, want in de twee voorgaande slagbeurten tijdens de eerste wedstrijd van de series was hij geraakt. Dat leidde tot commotie en beide dugouts kwamen het veld op. Manager Torey Lovullo werd weggestuurd door de umpires, maar later maakte zijn jonge pupil dus veel goed. Uiteindelijk wonnen de Diamondbacks de wedstrijd met 9-8.


J.P. FRANCE (Houston Astros)

Stats: 20.1 IP, 12 K’s, 6 ER, 14 H, 8 BB

De Houston Astros moeten het dit jaar in hun rotatie hebben van de rookies. Afgelopen weken werd bekend dat Lance McCullers Jr. naar de 60-day IL moest en tot 2024 uitgeschakeld zal zijn. Daarmee is zijn plek binnen de rotation nu voor de rest van het seizoen open en de Astros zullen hopen dat J.P. France deze kan invullen. De afgelopen twee weken gaf hij een goed voorproefje door drie wedstrijden te starten. Daarin gooide hij 20.1 innings, het meeste van alle rookie pitchers. In elke wedstrijd gooide hij meer dan 6.0 innings en hij kreeg slechts zes earned runs tegen. Daarnaast gooide hij twaalf keer een strikeout, waaronder zes tegen de Cleveland Guardians. Die wedstrijd leverde hem ook zijn tweede overwinning van het seizoen op.

Zijn derde en laatste start gooide France tegen de Cincinnati Reds. Zijn dag was afgelopen na 6.2 innings aan werk. Daarin had hij vier hits, twee earned runs en één vrije loop tegen gekregen. Wel gooide hij drie keer een K. Uiteindelijk kreeg hij toch een verliespartij bijgeschreven, maar ondanks dat telde de start wel als een quality start. Hij had namelijk meer dan 6.0 innings gegooid en minder dan drie earned runs tegen gekregen. Daarmee werd de 28-jarige rookie de eerste Houston Astros-werper die drie quality starts achter elkaar gooide sinds 2007. Toen deed rechtshandige werper Chris Sampson het vijf keer.


JORDAN WALKER (St. Louis Cardinals)

Stats: .341 (15-uit-44), 4 HR, 3 2B, 6 BB, 8 RBI, 1 SB, 1.113 OPS

Jordan Walker is weer terug. Eind april stuurden de Red Birds hem terug naar Triple-A na een moeilijke periode. Zijn tijd in de minors duurde niet heel lang, want op 2 juni keerde hij terug in Major League Baseball. Sindsdien lijkt Walker zijn vorm van voor april geheel teruggevonden te hebben, want hij sloeg in de afgelopen twee weken vijftien hits in 44 slagbeurten. Vier hits eindigden in de tribune voor een homerun en hij sloeg drie doubles. Zijn homerun tegen de Texas Rangers was er eentje van groots formaat. Dane Dunning gooide een changeup die perfect op de knuppel van de rechtsvelder kwam. De bal vloog van zijn knuppel en eindigde in de tweede ring van het Globe Life Field in Arlington.

Aan het begin van het seizoen kwam Walker nog in het nieuws vanwege zijn geweldige hit streak. Iets wat hij tijdens die periode niet bereikte was een wedstrijd met drie hits. Dat lukte hem pas in de afgelopen weken tegen de Cincinnati Reds. In de tweede inning startte hij de inning met een knal door de bal 431 feet te laten vliegen voor een homerun. Twee singles in de vierde en achtste inning hielpen hem naar een drie-voor-vier dag. Het was pas de eerste keer in de nog prille carrière van Walker dat hij drie hits in één wedstrijd sloeg, maar het zal de Cardinals positief gestemd hebben. Sinds zijn periode in Triple-A lijkt hij weer geheel de oude te zijn en dat kan alleen maar veel goeds brengen voor de Red Birds.


BOBBY MILLER (Los Angeles Dodgers)

Stats: 17.2 IP, 19 K’s, 7 ER, 11 H, 8 BB

In de afgelopen Rookie Watch kwam Bobby Miller ook al voorbij. De vorm die hij toen toonde, is hij niet verloren, want ook in de drie starts die volgden, gooide hij uitstekend. In de vierde start uit zijn carrière gooide Miller 6.0 innings tegen de Philadelphia Phillies zonder een earned run tegen te krijgen. Hiermee verlaagde hij zijn ERA naar 0.78, maar werd hij ook pas de derde pitcher in de geschiedenis die meer dan 5.0 innings gooide in zijn eerste vier starts en niet meer dan één earned run tegen kreeg. De andere twee pitchers die hem voorgingen waren Kenta Maeda (Los Angeles Dodgers) in 2016 en Cody Anderson (Cleveland Guardians) in 2015.

In zijn drie starts gooide Miller 19 strikeouts. Tegen de New York Yankees kwam hij tot zeven, datzelfde aantal gooide hij ook tegen de Phillies en tegen de San Francisco Giants gooide hij vijf keer drieslag. Zijn curveball en changeup zijn allebei zeer moeilijk te raken voor tegenstanders, al lukte dat de Giants wel erg goed. Voor de eerste keer in zijn carrière kreeg hij meer dan één run tegen, want de Giants sloeg zeven earned runs over de plaat. Daarmee kwam zijn streak ten einde en steeg zijn ERA naar 2.83. De Dodgers zullen hopen dat dit slechts een incident was en dat Miller snel terugkeert naar zijn vorm van voor die desbetreffende wedstrijd.


WILL BRENNAN (Cleveland Guardians)

Stats: .327 (16-uit-49), HR, 5 2B, 2 BB, 5 RBI, 1 SB, .843 OPS

Wil Brennan verdiende door zijn goeie prestaties ook voor het eerst zijn plekje in de Rookie Watch. Hij had zestien hits in 49 slagbeurten, wat neerkwam op een slaggemiddelde van .327. Hij sloeg één homerun, vijf doubles en had twee vrije lopen. De enige homerun die Brennan sloeg, sloeg hij tegen de Minnesota Twins. In de zevende inning mepte hij een breaking pitch van Sonny Gray richting het rechtsveld en die bal eindigde in de tribunes. Daarmee bracht hij de Guardians weer op voorsprong en die zouden zij niet meer weggeven. Tijdens het ronden van de honken kon hij ook weer zijn eigen manier van juichen gebruiken. Met beide handen doet hij een vogel na, om zo de vogel die hij eerder raakte te eren.

Naast zijn cruciale homerun in de overwinning op de Minnesota Twins, was hij ook beslissend tegen de Houston Astros. De wedstrijd was al in een marathonpartij ontaard, toen de 25-jarige rechtsvelder voor een zesde keer aan slag kwam. Door de ‘extra innings’-regel begon een loper op het tweede honk en het lukte Brennan om de bal over het hoofd van Astros linkvelder Chas McCormick te slaan. Daarop kon Tyler Freeman over de plaat lopen voor de winnende run en maakte hij een einde aan de veertien inning durende partij.

Coverfoto: Katie Stratman

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen