MLB Rookie Watch 2021: week 12-13

Terwijl veel Amerikanen aan het bijkomen zijn van hun 4th of July is het ook weer tijd voor een nieuwe Rookie Watch. Akil Baddoo keerde voor het eerst sinds zijn debuut terug in de lijst en Alek Manoah kreeg geen enkele run tegen. Ook is er voor het eerst een eervolle vermelding in de lijst te vinden. Naast deze spelers nog acht rookies in verschillende volgorde.

AKIL BADDOO (Detroit Tigers)

Stats: .333 (14-uit-42), 5 2B, 4 BB, 5 RBI, .844 OPS

Het duurde even, maar Akil Baddoo keerde terug in de Rookie Watch. De rising star van de Detroit Tigers sloeg in 42 slagbeurten veertien hits. Waar hij in zijn eerste slagbeurt in MLB de bal meteen de hekken over sloeg, sloeg hij tijdens week twaalf en dertien geen enkele homerun. Wel sloeg hij vijf doubles en daarmee voerde hij de ranglijst aan onder de rookies. Verder kreeg hij nog vier vrije lopen en sloeg hij vijf teamgenoten over de plaat.

De linksvelder kan naast slaan ook ongelofelijk snel lopen. Hij stal in elf wedstrijden vijf honken en dat deed geen enkele rookie hem na. Drie van zijn gestolen honken kwamen in de serie met de Chicago White Sox, waarvan twee in de eerste wedstrijd. In totaal stal hij dit seizoen dertien honken en dat vaak zonder helm. Deze verliest hij namelijk bijna altijd tijdens het rennen.


JAMES KAPRIELIAN (Oakland Atheltics)

Stats: 19.0 IP, 20 K’s, 3 BB, 16 H, 6 ER

James Kaprielian leidde de afgelopen twee weken alle rookie pitchers in de categorie gegooide innings. In drie starts kwam hij tot 19.0 innings. Hierin gooide hij twintig strikeouts, eveneens tops onder rookies. Van zijn drie gestarte wedstrijden verloor de voormalig Honkbalweekdeelnemer er twee. Dat waren de wedstrijden met de Boston Red Sox en Texas Rangers. Hij had ook nog één no decision, die kwam weer tegen de Texas Rangers.

Kaprielian’s vader zat op de tribune toen de A’s op bezoek gingen bij de Boston Red Sox. In de vijfde inning werkte zoon James zichzelf in de problemen, maar dankzij een strikeout overleefde hij de slagbeurt. Vader Kaprielian was er intens gelukkig mee.


JONATHAN INDIA (Cincinnati Reds)

Stats: .292 (14-uit-48), 4 2B, 8 BB, 3 RBI, .799 OPS

De 24-jarige tweedehonkman Jonathan India is — na één editie afwezig te zijn geweest — weer terug in de lijst. Hij had een slaggemiddelde van .292 en een .799 OPS over de afgelopen periode. Hij kwam niet alleen met honkslagen op de honken, want hij kreeg ook acht vrije lopen en werd drie keer geraakt door een pitch.

Een van die HBPs kwam tegen de Chicago Cubs. Met volle honken en een 2-1 achterstand kwam India aan slag. Pitcher Daniel Winkler raakte India op de elleboog, wat de stand gelijktrok. Het was een belangrijk punt, want de Reds wonnen uiteindelijk met 3-2. Dit was één van de drie RBIs die hij op zijn naam schreef in de afgelopen twee weken.


ALEK MANOAH (Toronto Blue Jays)

Stats: 13.0 IP, 16 K’s, 3 BB, 7 H, 0 ER

Als ééen pitcher in week twaalf en dertien de beste versie van zichzelf was, was dat Alek Manoah. Geen enkele speler van de Baltimore Orioles of de Tampa Bay Rays scoorde een run in de 13.0 innings die hij op de heuvel stond. Een 16:3 strikeout-to-walk-ratio over die starts is ook niet gek voor een werper die de week ervoor nog een schorsing van vijf duel moest uitzitten wegens het (al dan niet opzettelijk) raken van een slagman.

Manoah’s beste wedstrijd van de afgelopen twee weken en misschien wel zijn carrière gooide hij tegen de Tampa Bay Rays. Aan het einde van 7.0 innings aan werk stonden er 10 K’s op het scorebord. Naast de nul runs die hij tegen kreeg, haalden de Rays er ook maar drie hits en één vrije loop uit.


ADOLIS GARCÍA (Texas Rangers)

Stats: .260 (13-uit-50), 2 HR, 2 2B, 3B, 5 BB, 10 RBI, .801 OPS

Ondertussen is hij niet meer een vreemd gezicht op de lijst, maar Adolis García was ook afgelopen weken weer uitstekend in vorm. Dertig Total Bases in vijftig slagbeurten, met onder andere twee homeruns, twee doubles, één triple, vijf walks en tien RBIs: daar kun je mee thuis komen. Met weer een uitstekende statline mengde de Cubaan zich nog altijd in de race om Rookie Of The Year.

Door zijn goede prestaties werd García geselecteerd als één van drie Texas Rangers die mogen uitkomen in de All-Star Game in Colorado. De leider in homeruns en RBIs onder rookies dit seizoen is de startende midvelder tijdens de wedstrijd. Na de laatste wedstrijd van de Rangers werd hij geïnterviewd en sprak zich uit over zijn razendsnelle ontwikkeling dit seizoen.


IAN ANDERSON (Atlanta Braves)

Stats: 18.1 IP, 16 K’s, 4 BB, 11 H, 5 ER

Atlanta Braves-starter Ian Anderson gooide, na de eerder genoemde James Kaprielian, de meeste innings. 18.1 innings stonden op de teller na twee wedstrijden tegen de New York Mets (5.1 en 7.0 innings) en de Cincinnati Reds (6.0 innings). Van deze wedstrijden sloot hij er één winnend af, verloor hij er één en kwam hij in zijn laatste wedstrijd niet verder dan een no-decision.

Zijn no-decision was een bijzondere, want na 7.0 innings tegen de New York Mets kwam hij met een voorsprong van 3-2 voor de Braves van het veld af. Will Smith stond in de negende inning echter de 3-3 toe, waardoor Anderson’s win hem door de vingers glipte. Uiteindelijk wonnen de Braves met 4-3, doordat in de gelijkmakende negende inning Freddie Freeman de winnende run over de thuisplaat sloeg.


GAVIN SHEETS (Chicago White Sox)

Stats: .318 (7-uit-22), 2 HR, 2 2B, 2 BB, 8 RBI, 1.042 OPS

Een nieuwe naam in het rijtje rookies. De door blessures geteisterde Chicago White Sox riepen afgelopen week Gavin Sheets op naar het hoogste honkbalniveau in Amerika. Voor de voormalig tweederonde draftkeuze van de White Sox was het weliswaar zijn tweede ‘call-up’ dit seizoen, maar tijdens zijn eerste kopje koffie in de Majors kreeg hij geen speeltijd. Na een geweldige eerste seizoenshelft bij de AAA Charlotte Knights, was het nu wel tijd voor Sheets. Voor Charlotte sloeg hij .292/.352/.472 met zeven homeruns en 33 RBIs.

De linkshandige outfielder/eerstehonkman, zoon van voormalig Major Leaguer Larry Sheets, sloeg zijn eerste homerun in zijn tweede wedstrijd in het shirt van de White Sox. Een hangende sinker van Twins-werper Matt Shoemaker eindigde over de muur in het rechtsveld voor Sheets’ eerste homerun uit zijn MLB-carrière.


KYLE MULLER (Atlanta Braves)

Stats: 14.2 IP, 19 K’s, 8 BB, 5 H, 4 ER

Kyle Muller maakte zijn debuut op 16 juni en gooide in week twaalf en dertien van het honkbalseizoen 14.2 innings. Hierin kwam hij tot negentien strikeouts, waarmee hij tweede eindigde achter Kaprielian.

In zijn derde wedstrijd voor de Braves gooide Muller zijn beste prestatie tot nu toe. In 5.0 innings die hij vanaf het begin op de heuvel stond, kreeg hij maar één hit tegen van de Cincinnati Reds. Verder bereikten maar twee spelers een honk, door twee vrije lopen en gooide hij negen strikeouts. Deze negen strikeouts is het hoogste aantal dat hij in één wedstrijd gooide in MLB.

Muller werd een paar dagen geleden teruggestuurd naar de Minors, maar dat lijkt een procedurele move om hem wat extra rust te gunnen rond de All-Star break.


JAKE FRALEY (Seattle Mariners)

Stats: .321 (9-uit-28), 3 HR, 6 BB, 6 RBI, 1.071 OPS

Jake Fraley is een 26-jarige linksvelder die nog altijd kwalificeert als rookie, maar al in 2019 zijn debuut maakte in MLB. De doorbraak kwam echter pas dit seizoen, waarin hij een rol als everyday starter heeft gewonnen. In 28 slagbeurten over de laatste weken sloeg hij negen hits, wat leidde tot een slaggemiddelde van .321. Hierbij sloeg hij drie homeruns en kwam hij zes keer op de honken met een vrije loop. Zijn 1.071 OPS was niet het hoogste onder alle rookies, maar door zijn 28 slagbeurten was hij wel de rookie met de meeste slagbeurten en hoogste OPS.

Zijn zevende homerun van het seizoen sloeg hij tegen de Texas Rangers en pitcher Kyle Gibson. Toch was het pas de eerste homerun die hij in T-Mobile Park (thuisbasis Mariners) sloeg. De bal eindigde 381 feet, ofwel 116 meter verderop in het publiek. De homerun van Fraley was pas de zevende homerun die Gibson tegen kreeg dit seizoen.


ZACH THOMPSON (Miami Marlins)

Stats: 12.0 IP, 17 K’s, 3 BB, 9 H, 4 ER

12.0 innings gooien en toch tot zeventien strikeouts komen; het lukte Zach Thompson van de Miami Marlins. Hij startte twee wedstrijden: een thuiswedstrijd tegen de Washington Nationals en een uitwedstrijd tegen de Atlanta Braves. Zeker de thuiswedstrijd tegen de Nationals droeg bij aan zijn strikeouts. Elf keer deelde hij in die wedstrijd een drie slag uit. Tevens kreeg hij die wedstrijd maar vier hits tegen en één earned run. In de wedstrijd met de Atlanta Braves kreeg de 27-jarige werper drie earned runs tegen. Hierdoor ligt zijn ERA nu op 2.25.


Eervolle vermelding: JAKE BURGER (Chicago White Sox)

Stats: .364 (4-uit-7), 2B, 3B, BB, 1.053 OPS

De eerste eervolle vermelding in de Rookie Watch van dit jaar gaat naar Jake Burger. De man die al eerder in gesprek ging met SportAmerika’s Just A Bit Outside podcast, maakte zijn debuut in MLB op 2 juli tegen de Detroit Tigers. In zijn zeven slagbeurten die hij tot nu toe heeft gehad sloeg hij vier hits. Eén double, één triple, twee singles en één vrije loop brachten hem een slaggemiddelde van .364 en 1.053 OPS

Het verhaal hoe Burger op het hoogste niveau is gekomen is bijzonder. Het was een lange, zware weg voor de derdehonkman. In Spring Training 2018 scheurde Burger, de first round Draft Pick van de White Sox in 2017, zijn Achillespees. Tijdens zijn revalidatie van deze blessure, twee maanden later, scheurde hij de pees opnieuw. Jaren van revalideren, andere blessures, mentale uitputting en teleurstellingen volgden, totdat Burger in 2020 ineens weer opdook… in een gemengde college league?

Na een succesvolle maand in het amateurhonkbal voelde Burger zich emotioneel sterk genoeg om terug te keren bij de club die al die jaren achter hem had gestaan. Bij de AAA Charlotte Knights sloeg de nog altijd pas 25-jarige Burger .322/.368/.596 met een .964 OPS, 10 homeruns en 36 RBIs. Hij werd uitgenodigd voor de Futures Game, MLB’s Minor League Showcase All-Star Game.

DE CALL-UP

Door blessures en tegenvallende resultaten bij Yermin Mercedes verving Burger afgelopen weekend de charismatische slugger op het roster van de White Sox. Na zijn debuut was zijn interview op het veld emotioneel, maar het bericht was duidelijk: geef nooit op en blijf knokken voor je dromen.

Coverfoto: Kathryn Riley/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen