MLB Rookie Watch 2022: week 17-18

De Rookie Watch is weer terug van weggeweest. In de afgelopen twee weken was het weer raak met een aantal rookies die uitstekend presteerden. Zo was Steven Kwan niet te stoppen en gooide Graham Ashcraft bijna een volledige wedstrijd. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

STEVEN KWAN (Cleveland Guardians)

Stats: .345 (20-uit-58), HR, 3 2B, 5 BB, 2 RBI, .845 OPS

Hij was even uit de picture, maar de afgelopen twee weken liet Steven Kwan zien dat hij zijn vorm uit de eerste weken van het seizoen nog steeds in zich heeft. Toch was niet alles wat er in week 17 en 18 gebeurde positief voor Kwan. Hij raakte geblesseerd aan zijn voet en is daarom de komende tijd uitgeschakeld. Dat maakte zijn twintig hits in 58 slagbeurten niet een minder knappe prestatie. Hierdoor bezit de 24-jarige linksvelder op dit moment de langste hitstreak van MLB met achttien wedstrijden. Verder sloeg hij nog één homerun, drie doubles en kwam hij vijf keer op het honk met een vrije loop.

Naast zijn uitstekende vorm aan de aanvallende kant liet hij ook zien op defensief gebied zijn mannetje te kunnen staan. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Tampa Bay Rays kwam Rookie of the Year winnaar van 2021 Randy Arozarena aan slag. Hij sloeg een single door het binnenveld en Brandon Lowe meende daarop te kunnen scoren vanaf het tweede honk. De arm van Kwan dacht daar toch echt heel anders over en met een perfecte aangooi op de thuisplaat werd het scoren voorkomen. Na de aangooi van Kwan zouden de Rays helemaal niet meer scoren en zo wonnen de Guardians de wedstrijd met 5-3.


REID DETMERS (Los Angeles Angels)

Stats: 19.0 IP, 25 K’s, 2 ER, 12 H, 6 BB

Uit het niets kwam Reid Detmers al eerder in het nieuws. Op 11 mei gooide de rookie in zijn elfde start de twaalfde no-hitter uit de geschiedenis van de Los Angeles Angels. In de afgelopen twee weken liet de in Nokomis, IL geboren pitcher zien dat hij een goede toekomst tegemoet kan gaan bij de Angels. Uiteindelijk gooide Detmers 19.0 innings in drie verschillende starts. Hij stond daarin tegenover de Atlanta Braves (5.0 IP), Texas Rangers (7.0 IP) en Seattle Mariners (7.0 IP). In totaal liet hij 25 keer drieslag noteren en was daarmee lijstaanvoerder van alle rookies in week 17 en 18. Verder kreeg hij slechts twee earned runs, twaalf hits en zes vrije lopen tegen.

De beste start van de 23-jarige linkshander kwam tegen de Texas Rangers. Het was de enige wedstrijd van zijn drie starts waarin hij niet een gewonnen wedstrijd kon bijschrijven. Daarentegen was het wel zijn vierde quality start in vijf wedstrijden tijd. Zeven keer werd een speler van de Rangers met een K naar de dugout gestuurd, maar hij kreeg wel zes hits, één earned run en één vrije loop tegen. De wedstrijd tegen de Rangers werd uiteindelijk verloren door de Angels, maar aan de prestaties van Detmers kan het niet gelegen hebben.


JOSE MIRANDA (Minnesota Twins)

Stats: .388 (19-uit-49), 3 HR, 2 2B, 3 BB, 15 RBI, 1.067 OPS

Met negentien hits uit 49 slagbeurten, waaronder drie homeruns, twee doubles, drie vrije lopen en vijftien RBI’s behoorde Jose Miranda tot de best presterende rookies van de afgelopen twee weken. In de eerste wedstrijd van de series liet hij ook zien clutch te kunnen zijn. Met een 3-2 achterstand in de tiende inning hadden de Twins een hit nodig om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Miranda kwam aan slag en leverde. Teamgenoot Gio Urshela was daarna aan slag en hij sloeg een walkoff homerun, waarbij Miranda dus ook over de plaat kwam.

Ook kreeg Jose Miranda een bijzonder record op zijn naam in de afgelopen twee weken. In de eerste wedstrijd van de series tegen de Toronto Blue Jays kwam Miranda aan slag tegen pitcher Alek Manoah. Met volle honken raakte Manoah hem op zijn arm waardoor de eerstehonkman zijn derde RBI via geraakt werper kon bijschrijven. Alleen Marty Cordova bracht in de clubgeschiedenis van de Twins zo vaak op deze manier een medespeler over de thuisplaat. Een pijnlijk maar toch leuk record om bij te schrijven.


GRAHAM ASHCRAFT (Cincinnati Reds)

Stats: 20.2 IP, 12 K’s, 4 ER, 17 H, 4 BB

Drie keer stond Graham Ashcraft op de heuvel als starter in de afgelopen twee weken. Hij startte twee keer tegen de Miami Marlins en één keer tegen de Milwaukee Brewers. Dit leidde tot één overwinning en twee no decisions. Hij gooide twaalf keer drieslag en kreeg zeventien hits, vier earned runs en vier vrije lopen tegen. Zeker augustus blijkt tot nu toe een goede maand te zijn voor Ashcraft. Hij kreeg pas één earned run tegen. Daarmee staat zijn ERA voor de maand augustus op 0.64.

In zijn tweede wedstrijd tegen de Miami Marlins gooide de 24-jarige rechtshander zijn beste start uit zijn nog korte MLB-carrière. Hij wierp bijna een volledige wedstrijd, maar werd toch echt met 8.1 innings achter zijn naam van de heuvel gehaald. Na afloop van de wedstrijd stond hij de pers te woord, maar Ashcraft was vooral te spreken over zijn teamgenoten. Met name de goede sfeer in het clubhuis gaf hem de motivatie voor zijn prestatie. Naar alle waarschijnlijkheid staat Ashcraft weer op de heuvel in de series tegen de Chicago Cubs. Het is dan aan hem om zijn goede vorm verder te zetten.


ADLEY RUTSCHMAN (Baltimore Orioles)

Stats: .357 (15-uit-42), 5 2B, 13 BB, 2 RBI, 1.002 OPS

Hij was aanwezig in de laatste editie van de Rookie Watch, maar wederom heeft Adley Rutschman zijn plaats weten te bemachtigen in de Rookie Watch. Met dertien vrije lopen was de catcher van de Baltimore Orioles leider van alle rookies in dat klassement. Verder sloeg hij vijftien hits in 42 slagbeurten, waaronder vijf doubles.

De hype die rondom Rutschman hing voor het seizoen lijkt hij steeds meer waar te gaan maken. Zowel aanvallend als verdedigend laat de catcher zien een rijzende ster te zijn. Een series kort na de All-Star break tegen de New York Yankees staat hier symbool voor. Eerst sloeg hij een 100 mph fastball van Gerrit Cole richting het buitenveld voor een double. Daarna gooide hij Isiah Kiner-Falefa uit, terwijl hij het honk probeerde te stelen en als laatste had de 24-jarige een fantastische frame-actie voor de laatste nul in de tweede wedstrijd. Dat Adley Rutschman een serieuze kanshebber is voor de titel Rookie of the Year stond al vast, maar de kans dat hij hem ook gaat winnen wordt steeds groter.


ANDRE PALLANTE (St. Louis Cardinals)

Stats: 16.0 IP, 14 K’s, 3 ER, 15 H, 3 BB

Andre Pallante is de enige nieuwe naam in de Rookie Watch van deze week. De rechtshandige St. Louis Cardinals pitcher gooide 16.0 innings. Hij deed dit in drie verschillende wedstrijden, namelijk tegen de Toronto Blue Jays, Washington Nationals en New York Yankees. Hij kreeg hierin vijftien hits tegen, drie earned runs en drie vrije lopen, maar gooide ook veertien strikeouts. Twee van de drie wedstrijden (Nationals en Yankees) die hij startte sloot hij af met een overwinning. Het seizoenstotaal van Pallante staat nu op vijf overwinningen en vier nederlagen.

Verreweg de beste wedstrijd die Pallante gooide in de afgelopen twee weken – en misschien wel zijn carrière – was zijn start tegen de Washington Nationals. Daarin stond de 23-jarige 8.0 innings op de heuvel. Hij kreeg hier slechts vijf hits in tegen en één vrije loop. De acht keer drieslag die hij gooide was het hoogste drieslag aantal wat hij tot nu toe gooide in MLB. Het totaal van de wedstrijd tegen de Nationals lag zelfs hoger dan alle strikeouts die hij gooide in de hele maand april (7).


MJ MELENDEZ (Kansas City Royals)

Stats: .278 (15-uit-54), 4 HR, 4 2B, 7 BB, 13 RBI, .923 OPS

In de Rookie Watch van 9 en 10 kwam MJ Melendez al voorbij. De catcher die de toekomst voor die positie in handen heeft bij de Royals, was de nummer twee op de ranglijst van alle rookies als het gaat om homeruns. Melendez mocht in week 17 en 18 vier keer alle honken raken nadat een bal over de hekken was verdwenen. Verder sloeg hij vier doubles, kwam hij zeven keer op het honk met een vrije loop en had hij 13 RBI’s. Zijn slaggemiddelde was .278 in 54 slagbeurten en een OPS van .923.

De laatste series van week 17 en 18 voor de Kansas City Royals was tegen de Boston Red Sox. MJ Melendez is lijstaanvoerder in de slagvolgorde bij de Royals en dus kwam hij in de laatste wedstrijd van de series als eerste aan slag. De eerste pitch die hij zag van Nathan Eovaldi sloeg hij over de hekken en zo gaf hij de Royals een kickstart. Het zou niet bij deze homerun blijven in die series. Ook in de laatste wedstrijd mocht Melendez alle honken aanraken. Dit keer sloeg hij een bal van Kutter Crawford het veld uit voor een drie-run homerun.


GEORGE KIRBY (Seattle Mariners)

Stats: 15.0 IP, 19 K’s, 3 ER, 11 H, 2 BB

George Kirby is de laatste man op de Rookie Watch van deze week. De pitcher van de Seattle Mariners gooide tegen de Texas Rangers, Houston Astros en Los Angeles Angels. Zijn totaal aantal gegooide innings na deze drie wedstrijden stond op 15.0. Kirby gooide negentien keer drieslag, maar kreeg uiteindelijk elf hits, drie earned runs en twee vrije lopen tegen.

Van zijn negentien strikeouts gooide Kirby het grootste gedeelte in zijn laatste start. Deze was tegen de Los Angeles Angels. Op acht verschillende momenten in 6.0 gegooide innings stuurde Kirby een Angels speler terug met drieslag. Vooral zijn 4-seam fastball bleek een probleem voor de Angels. Zes van de acht K’s kwamen via die pitch. De fastball van Kirby blijkt een echte strikeout pitch te zijn. 53 van zijn 81 K’s kwamen via die worp, wat neerkomt op 65.4% van de gevallen. Een pitch die zeker leuk is om in de gaten te houden.

Coverfoto:Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen