NFL 32-in-32 | Seattle Seahawks: Een onverwachte rebuild

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 9 de franchise die dit seizoen opnieuw gaat beginnen: de Seattle Seahawks.

Twee jaar geleden nog maar dachten de Seahawks met Jamal Adams het ontbrekende puzzelstukje richting de Super Bowl binnen te hebben gehaald, maar de ploeg heeft alleen maar stappen achteruit gezet. Met als resultaat dat de clubleiding na het missen van de play-offs besloten heeft de boel op te blazen en opnieuw te beginnen.

FREE AGENCY

De belangrijkste zet in free agency was een trade. Quarterback Russell Wilson werd na een tegenvallend jaar naar de Denver Broncos gestuurd. Wilson was tien jaar lang het gezicht van de club uit Seattle en haalde in die periode negen keer de Pro Bowl. Een duidelijker teken van een rebuild is niet nodig. De vaak bekritiseerde Drew Lock werd door Denver namelijk teruggestuurd naar Seattle, samen met TE Noah Fant en vier hoge draft picks.

Niet alleen de trade van Wilson bewijst dat de Seahawks aan een rebuild zijn begonnen, ook het vertrek van Bobby Wagner geeft dat signaal. De manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs, want de clubleiding bracht het nieuws naar buiten zonder hun Super Bowl-winnaar dit persoonlijk vooraf mee te delen.

Toch is het opvallend dat Seattle ondanks de rebuild niet altijd heeft gekozen voor jonge, talentvolle spelers. Zo kregen de 29-jarige Quandre Diggs en de 35-jarige Al Woods een nieuw contract, terwijl de 25-jarige D.J. Reed moest vertrekken. De belangrijkste nieuwe aanwinst in free agency is linebacker Uchenna Nwosu. Hij moet de pass rush, die niet of nauwelijks bestond in Seattle, komend seizoen flink versterken.

NFL DRAFT

Door de trade van Wilson hadden de Seattle Seahawks toch een pick in de eerste ronde. Hun eigen eerste ronde pick was de ploeg namelijk kwijt aan de Jets, vanwege de al eerder genoemde trade voor Jamal Adams. De enige keuze in de eerste ronde werd besteed aan Charles Cross van Mississippi State. De OT moet een al jarenlang probleem van de Seahawks oplossen, namelijk enige vorm van bescherming voor de quarterback. Tot grote frustratie van Wilson had Seattle al jaren één van de zwakste offensive lines en nu, na zijn vertrek, wordt er eindelijk echt in geïnvesteerd.

Toch was het bij vlagen weer onbegrijpelijk wat de Seahawks op de dag van de draft deden. In de tweede ronde kozen ze voor running back Kenneth Walker en in de derde nog een tackle, Abraham Lewis. Zowel Lewis als Cross komen uit programma’s waar ze vooral moesten blocken voor de pass en beide tackles hebben weinig ervaring in het blokken van de running plays. Het geeft maar aan dat de Seahawks zelf niet weten welke richting ze de komende jaren nu eigenlijk echt op willen.

NFL 32-in-32 2022 - Seattle Seahawks
Bo Schalbroeck/BoGraphix

OFFENSE

De Seahawks hadden de afgelopen jaren de beschikking over een Hall of Fame-quarterback. Een QB die de Super Bowl gewonnen heeft. Dat is komend jaar compleet anders. Drew Lock en Geno Smith lijken tijdens de voorbereiding uit te moeten maken wie de opvolger van Wilson wordt. Beide gaan in ieder geval hun kansen krijgen. De wapens zijn er nog steeds. D.K. Metcalf kreeg een nieuw contract en ook Tyler Lockett is nog steeds een Seahawk. Voeg daar Noah Fant en running back Rashaad Penny aan toe en je hebt de contouren van een acceptabele aanval.

De grote vraag is hoe goed de offensive line het gaat doen voor Seattle. De lijn heeft eindelijk een flinke metamorfose gekregen, met twee nieuwe rookies en een nieuwe center. Austin Blythe deed het goed bij de Rams, maar raakte vorig jaar bij de Chiefs snel geblesseerd. Kan hij zijn oude niveau weer halen? Lukt dat, dan is het aan de quarterbacks om te bewijzen waarom de Seahawks niet voor Jimmy Garappolo, Baker Mayfield of Jordan Love hebben getrade.

DEFENSE

Naast de offensive line was de verdediging ook één van de redenen dat de Seattle Seahawks afgelopen jaar naast de play-offs grepen. De ploeg had nauwelijks een pass rush. Jamal Adams, gehaald als laatste puzzelstuk, valt al twee jaar tegen. Willen de Seahawks weer aan de play-offs mogen denken, moet het verdedigend een stuk beter.

Het lijkt erop dat Seattle gaat kiezen voor een 3-4 verdediging in de hoop het aantal sacks te vergroten en het aantal toegestane passing yards te verminderen. Ze moeten dit doen zonder Bobby Wagner, de verdedigende leider. Een rol die overgenomen zal worden door Al Woods, maar die is inmiddels ook al 35 jaar oud. Wel had Brooks het beste jaar van zijn loopbaan met 184 tackles, een franchise record. Met Shelby Harris en Quinton Jefferson is er ook op de defensive line wat nieuw bloed, wat mogelijk de defensie wat zal helpen.

Op papier is de kwaliteit er, maar spelers als Adams en Diggs moeten het dit jaar ook op het veld laten zien. Het is voor de Seahawks de enige manier om een laatste plaats in de divisie te voorkomen.

CONCLUSIE

De Seattle Seahawks zijn aan een rebuild begonnen, maar het is nog niet duidelijk welke kant de ploeg nu echt op wil. Er lijkt geen plan te liggen, waardoor het lastig is om de Seahawks in te schatten. De formatie heeft zeker niet het minste talent van de NFL, maar het is wel een roster met veel gebreken en veel zwakke plekken. Te veel, zeker zonder Russell Wilson. De divisie helpt ook niet mee, waardoor de Seahawks niet te lang aan de play-offs hoeven te denken en snel hun blik kunnen richten op wie de quarterback van de toekomst moet worden.

Voorspelling: 5-12


FANZONE

In de SportAmerika NFL 32-in-32 reeks laten we — indien mogelijk — bij ieder team een fan aan het woord om hun licht op het aankomende seizoen te laten schijnen. Voor de Seattle Seahawks: Jos.

“Optimisme. Het is misschien niet bepaald wat je verwacht van een Seahawks-fan medio 2022, maar het past bij mijn gemoedstoestand als ik aan ‘mijn’ NFL-team denk. Ja, de klap van het vertrek van Russell Wilson was groot en die van Bobby Wagner misschien nog wel groter, maar we beginnen aan het seizoen met een schone lei. We komen voor het eerst in jaren niet of nauwelijks voor op lijstjes van eventuele play-off-contenders, laat staan dat we een Super Bowl kunnen winnen. Als je dan toch een frisse start maakt als franchise, is het fijn om dat te doen met DK Metcalf, Tyler Lockett, Quandre Diggs en rookies als Kenneth Walker en Charles Cross op je roster.”

“Wie de quarterback wordt, is nog ongewis. Persoonlijk hoop ik dat Drew Lock de strijd van Geno Smith wint, want hoewel Lock tot dusverre in zijn carrière nogal all over the place was, heeft hij wel bewezen de mentaliteit te hebben om een starting quarterback te kunnen zijn. Geno Smith lijkt vooral boos over zijn Madden-ratings en soortgelijke zaken. Vergeet bovendien niet dat we, in de persoon van Matt Hasselbeck, al eens een nietszeggende QB oppikten die ons later naar onze eerste Super Bowl-verschijning zou leiden. Kortom, hoop doet leven en het zou dit jaar zomaar verrassend goed op z’n plek kunnen vallen. Een record voorspellen blijft tenslotte ingewikkeld, het kan volgens mij erg veel kanten op; van 3-14 tot 10-7. Ik hou mijn optimisme enigszins in toom en ga voor 7-10.”

Voorspelling: 7-10


Lees hier alle artikelen in de NFL 32-in-32 reeks voor het aankomende seizoen!

Coverfoto: AP Photo/Stephen Brashear

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen