Rookie Reid Detmers gooit no-hitter in zijn elfde start

Toptalent Reid Detmers kende nog geen geweldige start van het seizoen, maar daar kon vannacht een dikke streep onder. De talentvolle 22-jarige werper gooide namelijk een no-hitter tegen de Tampa Bay Rays. Het was de 12e no-hitter uit de historie van de Los Angeles Angels en de eerste sinds de memorabele combined no-hitter van Taylor Cole en Felix Peña in de eerste thuiswedstrijd na de plotselinge dood van Tyler Skaggs.

Terwijl het dit seizoen nog niet zo wilde vlotten met de optredens van Detmers, liet hij vannacht zien waarom hij door MLB Pipeline wordt gerangschikt als meest talentvolle linkshandige prospect. Hij startte de avond nog met een matig ERA van 5.32, maar in deze wedstrijd stond er geen maat op hem.

De eerste vijf inning was Detmers zelfs vlekkeloos, maar die slagbeurt begon hij met vier wijd voor Taylor Walls nadat zijn curveball bij 3 om 2 net iets over de slagzone vloog. Een keurige vangbal van Anthony Rendon op een linedrive van Vidal Brujan en een heads up double play van Jared Walsh later was hij echter ook die inning zonder kleerscheuren doorgekomen.

FOUTJE, BEDANKT!

Even sloeg de mensen in Angel Stadium de schrik om het hart, toen in de zevende inning diezelfde Walsh die eerder defensief nog zo’n grote steun was geweest, nu een klap van Brett Phillips niet onder controle kreeg. Zijn gegoochel met de bal zorgde ervoor dat er geen uit mogelijk was op het eerste honk. Een zucht van verlichting ging door het publiek, toen bleek dat de scorers de eerstehonkman een fout hadden aangerekend en daarmee de no-hitter in stand bleef gehouden. Niemand zal zo blij zijn geweest met die beslissing als Walsh, die tevreden in zijn handschoen sloeg.

Op dat moment was de verdere spanning al uit de wedstrijd. De Angels liepen vroeg uit naar een 8-0 voorsprong, onder meer dankzij homeruns van Mike Trout en Chad Wallach op het gooien van Corey Kluber, die er ongenadig hard van langs kreeg. De ervaren righty stond slechts drie innings op de heuvel, maar kreeg daarin wel al die acht vroege punten tegen. Later in de wedstrijd stuurde manager Kevin Cash nog enkele veldspelers naar de heuvel, waarop de Angels hun marge verder konden uitbouwen.

Trout tikte een tweede over de hekken, maar vooral de tweede van Rendon was opmerkelijk. Tegenover Phillips stapte hij voor het eerst in zijn carrière linkshandig de batter’s box in, maar sloeg de bal alsnog de tribunes achter het buitenveld in.

ROOKIE MET 2 K’S

Detmers is de 25e rookie die erin slaagt om een no-hitter te volbrengen. Hij volgt daarmee Arizona Diamondback Tyler Gilbert op, die het zelfs in zijn eerste start presteerde om de San Diego Padres zonder honkslag te houden. Opmerkelijk is dat Detmers slechts twee strikeouts gooide en eenmaal vier wijd. Hij had zijn no-hitter dus vooral te danken aan groundouts (11) en flyouts (8). In de laatste 42 seizoenen was er slechts één andere pitcher in geslaagd om een tegenstander hitloos te houden met maar twee of minder strikeouts, dat was Francisco Liriano in 2011.

Nog nooit gooide Detmers zoveel ballen in de Majors als vannacht. Hij had in totaal 108 pitches nodig om zich door de negen innings te manoeuvreren. Tot nu toe was zijn maximum 97 pitches geweest. Bovendien was hij nog nooit voorbij de zesde inning gekomen.

NO-HIT-HISTORY

Het was de 12e no-hitter van de Los Angeles Angels en dus de eerste sinds de combined no-hitter tegen de Mariners in de eerste wedstrijd in Angel Stadium na de plotselinge dood van Tyler Skaggs. De laatste individuele no-hitter van een speler uit de organisatie kwam op naam van Jered Weaver, die presteerde het op 2 mei 2012 tegen de Twins.

Vorig seizoen regende het enige tijd no-hitters en ook dit seizoen staat de teller hiermee al op twee. Detmers is de eerste individuele pitcher die er dit seizoen in is geslaagd om een no-hitter te gooien, maar wel hielden vijf pitchers van de New York Mets een kleine twee weken geleden de krachtige lineup van de Philadelphia Phillies op 0 honkslagen.

Coverfoto: Ashley Landis / Associated Press

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen