In Memoriam: Tyler Skaggs (1991 – 2019)

Op de eerste dag van de maand juli 2019 werd de honkbalwereld opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Los Angeles Angels werper Tyler Skaggs (1991-2019). Het honkbalseizoen is voor zijn ploeg dinsdag weer hervat;  LA versloeg Texas met 9-4. Begrijpelijkerwijs oogden de staf en spelers rond de wedstrijd en tijdens de interviews aangeslagen. De Angels en andere MLB-teams hebben op verschillende manieren stilgestaan bij het overlijden van de pitcher. Ter nagedachtenis aan de speler speelt de ploeg uit Californië de rest van het seizoen met een logo op het uniform waarop de naam en het rugnummer van Tylers Skaggs staan afgebeeld. SportAmerika blikt terug op de abrupt beëindigde carrière van de talentvolle southpaw en zijn reis naar de Major League.

LOS ANGELES BORN AND DRAFTED

Tyler Wayne Skaggs werd op 13 juli 1991 geboren in Woodland Hills, Californië, een voorstad van Los Angeles. Hij groeide op in deze omgeving en ging naar Santa Monica High School. Op die school was zijn moeder, Debbie, een gerenommeerde softbalcoach. Als kind was Tyler vaak aanwezig bij de trainingen van het team dat zijn moeder coachte. Met haar kennis en ervaring wist Debbie haar zoon te helpen in zijn ontwikkeling als pitcher. Het verhaal gaat dat zijn moeder nog wekelijks berichten stuurde met tips over Tyler’s pitching mechanics.

Tyler Skaggs uitkomend voor Santa Monica High School (Lori Shepler / Los Angeles Times)

Een sterk seizoen in 2008 (1.11 ERA in 63.1 IP met 89 K’s), een hartveroverende curveball en de toenemende snelheid van zijn fastball zorgen er voor dat de interesse van scouts wordt gewekt. In 2009 wordt de lefty als 40e overall pick gedraft door de Los Angeles Angels. Skaggs is in goed gezelschap. In dezelfde draft class van de Angels zitten namelijk Mike Trout, Patrick Corbin en Randal Grichuk. Deze spelers ontwikkelen in de jaren na deze draft een hechte band. Trout en Corbin geven in de afgelopen week dan ook aan dat het verlies van Skaggs hen zwaar valt en ze nauw meeleven met de familie.

MINOR LEAGUE START

Met destijds een pitch-repertoire van een low-90’s fastball, een sublieme curve en een solide change-up begint Skaggs aan het leven in de Minor Leagues. In 2009 blijft het bij een bescheiden totaal van 10.1 innings voor twee teams (Arizona Angels en Orem Owlz). Daarin noteert hij 13 strikeouts en een ERA van 1.80. In zijn eerste volledige seizoen komt Skaggs vooral uit voor de Cedar Rapids Kernels op A-niveau. Hij is daar redelijk succesvol (in 82.1 innings komt hij tot 8-4, met een 3.61 ERA, 1.20 WHIP en 82 K’s).

TRADE 1

Het succes uit 2010 levert Tyler Skaggs een promotie op naar het advanced A-niveau. Tijdens het seizoen maakt de werper nog een stap omhoog naar AA, maar dan wel bij een andere club. Jerry Dipoto is namelijk tijdens het seizoen 2011 door de Arizona Diamondbacks aangesteld als interim GM. Dipoto heeft de kans gekregen zich te bewijzen en hij besluit ace Dan Haren te ruilen voor een talentvol pakket aan Angels-spelers. Tyler Skaggs, Patrick Corbin, Joe Saunders en Rafael Rodriguez reizen af naar Arizona. Achteraf gezien is dat een deal die goed uitpakt voor de Diamondbacks en ook voor de ontwikkeling van Skaggs naar het hoogste niveau.

OP NAAR DE MAJORS

In AA en AAA maakt de linkshandige startende werper een sterke indruk. Zijn werpcijfers zijn zelfs beter dan in zijn eerste seizoenen in de minors. Door dat succes maakt hij op 21-jarige leeftijd, iets meer dan een jaar na zijn eerste trade, zijn MLB-debuut tegen de Florida Marlins. In 6.2 inning is zijn pitching line 2 ER, 3 hits, 5 walks en 4 K’s. Zoals vaker met jonge pitchers het geval, zijn de prestaties vervolgens wisselvallig. Op goede dagen is zijn curve unhittable en domineert hij de line-up van de tegenstander. Er zijn ook dagen dat de stuff van Skaggs van minder niveau is. Mede daardoor schippert hij in 2013 tussen de MLB en AAA.

TRADE 2

In de tussentijd is Jerry Dipoto GM geworden van de Los Angeles Angels. Dat Dipoto Skaggs niet uit het oog is verloren, blijkt na afloop van het seizoen 2013. Via een three-team trade met de Diamondbacks en White Sox komt Skaggs terug bij de organisatie waar hij begon. In L.A. behoort de werper in 2014 tot de rotatie en gooit hij het beste MLB-seizoen van zijn carrière tot dan toe (gooit ook aanzienlijk minder vaak vier wijd). Echter, eind juli 2014 scheurt Skaggs zijn UCL af. Wat volgt is de bekende Tommy John-ingreep, waardoor direct een streep onder het seizoen 2014 (5-5, 113 IP, 4.30 ERA, 1.21 WHIP en 86 K’s) kan worden gezet, evenals een streep door het seizoen 2015.

THE COMEBACK

Na zijn operatie lijkt Skaggs terug te keren naar zijn oude vorm en zijn ontwikkeling weer op te pakken waar hij gebleven was. Vanaf 2016 tot zijn laatste start vorig weekend start Skaggs in totaal 65 wedstrijden, gooit hij 339.2 innings, met een record van 20-27, een 4.24 ERA, 1.35 WHIP en 333 K’s. De eerste helft van 2018 is hij misschien wel het beste uit zijn carrière met een 2.57 ERA in 17 starts en loopt hij een All-Star selectie mis.

EERBETOON VAN (VOORMALIG) TEAMGENOTEN

Een speler die nog volop in ontwikkeling was en steeds beter leek te worden, startte afgelopen zaterdag voor het laatst in zijn leven een honkbalwedstrijd. Het is zonde dat de honkbalfans niet langer hebben mogen genieten van Tyler Skaggs. Dat hem niet de tijd is gegeven uit te kunnen groeien tot de speler die hij in potentie kon zijn. Uit de verhalen die na zijn overleden naar buiten zijn gekomen, blijkt dat Skaggs enorm gewaardeerd werd in de baseball community. Niet om zijn prestaties, maar om wie hij was als persoon in de vorm van speler, collega, teamgenoot en voor sommige in de honkbalwereld zelfs als vriend.
Skaggs werd de vierde Angel/ex-Angel in het laatste decennium die vroegtijdig komt te overlijden. Nick Adenhart (2009, auto-ongeluk), Tommy Hanson (2015, drugsoverdosis) en Luis Valbuena (2018, auto-ongeluk) gingen hem voor.

ONDERZOEK OVERLIJDEN

De politie van Southlake, een voorstad van Dallas-Fort Worth, trof de werper levenloos aan op zijn hotelkamer. Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, maar de politie geeft aan dat er geen verdachte omstandigheden zijn. Op verzoek van de familie wordt de uitslag van autopsie pas in oktober bekendgemaakt. Hiermee hopen de nabestaanden dat het TMZ-gehalte van de dood van de pas getrouwde lefty dusdanig verminderd is, dat ze met rust worden gelaten.

Coverfoto: AP Photo/Tony Gutierrez

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen