Knotsgekke eerste ronde zorgt voor verrassingen bij Draft

De MLB Draft zou dit jaar sowieso al iets anders aanvoelen dan in alle voorgaande jaren. Commissioner Rob Manfred en de zijnen hadden bedacht dat het misschien een leuk idee zou zijn om de Draft in plaats van Sunday Night Baseball in de All-Star break te doen. Dat niet alleen, maar er werd voor het eerst in de geschiedenis ook publiek toegelaten tot de eerste ronde. Dat heeft MLB’s hoogste baas geweten; hij werd — a la NFL commissioner Roger Gooddell — vreselijk uitgejoeld, iedere keer dat hij zijn gezicht liet zien. Het was slechts één van vele zaken die anders verliepen dan gepland, want vanaf de eerste selectie stond de Draft op zijn kop. Hieronder lopen we de eerste 10 draft picks van de eerste ronde langs. De rest volgt later.

1 | PITTSBURGH PIRATES
C Henry Davis (University of Louisville)

De consensus nummer-1-speler in de Draft, high school kortestop Marcelo Mayer, werd totaal tegen alle verwachtingen in niet als eerste gekozen. In plaats daarvan klom Louisville-catcher Henry Davis een paar plekken en ging hij naar de Steel City. Opzich is de pick te verdedigen. Pittsburgh heeft aan jonge jongens in het Minor League-systeem geen gebrek, dus een collegespeler lijkt niet onlogisch in 2021. Daarbij is Davis ook nog eens de beste collegeslagman in de Draft en catchers zijn schaars. Toch gooide dit de plannen van andere teams volledige overhoop. De toon was gezet en het werd alleen maar gekker.

2 | TEXAS RANGERS
RHP Jack Leiter (Vanderbilt)

De Texas Rangers waren lang geïnteresseerd in één van de vier top-10 high school kortestops, maar besloten uiteindelijk toch voor de beste collegepitcher te gaan. Jack Leiter is inmiddels een bekende naam in de honkbalwereld en niet in de laatste plaats omdat zijn vader, Al Leiter, een succesvolle Major League-werper was. De Rangers hebben één van de slechtste opleidingssystemen van MLB op dit moment. Jack Leiter geeft daar een enorme impuls aan. Hij is in één klap de beste prospect die de Texanen rijk zijn. Het is voor hem te hopen dat de Rangers nu eens in staat blijken om meer goede spelers om hem heen te verzamelen.

3 | DETROIT TIGERS
RHP Jackson Jobe (Heritage HS, OK)

De mogelijk grootste blunder van de eerste ronde is gemaakt door de Detroit Tigers (maar wacht, er is meer). Niets ten nadele van Jackson Jobe, want dat is een uitstekend high school-werper. Werpers, die hebben ze in de Minors in Detroit echter genoeg. Een positiespeler, bijvoorbeeld een impactspeler als Marcelo Mayer, zou hier de betere keuze zijn geweest. Was het niet dat Detroit later in de eerste ronde, op plek 32, hun haken achter de ver gevallen Ty Madden konden krijgen, dan zou de positie van GM Al Avila zwaar onder vuur zijn komen te liggen.

4 | BOSTON RED SOX
SS Marcelo Mayer (Eastlake HS, CA)

We schreven in onze preview al dat de Red Sox eigenlijk in een ideale positie konden draften op plek vier. Wie van de toppers nog beschikbaar was, of het nu Davis, Leiter, Mayer of één van de andere consensus top-5-jongens was, die pak je. Door de vreemde move van de Tigers om Mayer te laten lopen op plek drie, konden de Red Sox toeslaan. De club voegt nu dus de als nummer-1 ingeschatte kortestop toe aan hun farm system. Een eventuele opvolger voor Xander Bogaerts hebben ze daar, met ook Jeter Downs al in de gelederen, zeker klaarstaan.

5 | BALTIMORE ORIOLES
OF Colton Cowser (Sam Houston State)

Vorig seizoen pakten de Orioles Heston Kjerstad veel vroeger dan men van tevoren ingeschat had, met als enige doel: een lagere bonus kunnen geven, zodat het geld in latere ronden uitgegeven kon worden. Diezelfde truc lijkt de club dit jaar met Colten Cowser uit te willen voeren. Cowser is zonder enige twijfel één van de beste outfielders in de Draft (net als Kjerstad vorig jaar), maar een top-5-selectie leek van tevoren wat hoog te zijn voor de slugger van het onbekende Sam Houston State. Ballen kan hij echter wel, dus wie weet hebben de Orioles hier een dubbelslag geslagen.

6 | ARIZONA DIAMONDBACKS
SS Jordan Lawlar (Jesuit Prep HS, TX)

Jordan Lawlar was één van de vier high school kortestops die in de top 10 voorspeld werden te gaan. Hij werd uiteindelijk de tweede (en laatste) in de top 10, achter alleen Mayer. Hoewel de pick enigszins verrast, geeft hij wel een duidelijk signaal af: de Diamondbacks gaan voor de lange rebuild, niet de korte. De club is natuurlijk momenteel met afstand de slechtste in baseball en zal een volledige overhaul moeten doormaken. Mogelijk willen ze ook bewijzen dat ze wel met first round kortestops om kunnen gaan, nadat ze Dansby Swanson in één van de slechtste trades ooit heen hebben gezonden. Lawlar moet de nieuwe hoeksteen van de organisatie worden.

7 | KANSAS CITY ROYALS
LHP Frank Mozzicato (East Catholic HS, CT)

De meest bizarre selectie van de eerste ronde komt op naam van de Kansas City Royals. Linkshandige werper Frank Mozzicato stond niet in de Draft Prospect top 30 (!) van MLB.com — hij checkte in op plek 39. De Royals lijken echter bang te zijn geweest dat hij in de tweede ronde niet meer beschikbaar zou zijn. Na eerder dit seizoen vier no-hitters op rij te hebben gegooid, was KC blijkbaar helemaal verliefd op de potentie van deze werper, die één van de jongste spelers in de Draft is. Op plek 7, met jongens als Kumar Rocker nog beschikbaar, is de selectie echter volkomen geschift.

8 | COLORADO ROCKIES
OF Benny Montgomery (Rutland HS, PA)

Deze pick was wijd verspreid voorspeld, dus de Rockies deden geen gekke dingen. Benny Montgomery is één van de beste high school outfielders in het land. De lange, razendsnelle Montgomery profileert als een intrigerende speler, die de komende jaren uit kan groeien tot één van de meer electric spelers in baseball.

9 | LOS ANGELES ANGELS
RHP Sam Bachman (Miami of Ohio University)

De Angels zouden de Angels niet zijn geweest als ze niet weer iets vreemds deden. De club kan simpelweg niet draften, zoveel is in de jaren nadat ze Mike Trout per ongeluk in de schoot geworpen kregen wel duidelijk geworden. Niets ten nadele van collegewerper Sam Bachman, want die jongen kan er ook niets aan doen dat hij nu naar LA moet, maar er waren meerdere spelers beschikbaar op plek 9 die veiliger en logischer voor de Angels waren dan hij. Bachman gooit loeihard, maar heeft een stevig blessuredossier en weinig track record. Voor een club die al 10 jaar niet in staat is pitchers fit en goed te houden, lijkt dit de minst geschikte pick mogelijk.

10 | NEW YORK METS
RHP Kumar Rocker (Vanderbilt)

Hè hè, eindelijk was daar Kumar Rocker. Mets-fans over de hele wereld moeten een sprongetje in de lucht gemaakt hebben toen de rightie van Vanderbilt nog beschikbaar bleek op plek 10. Het nieuwe Front Office in Queens maakte gelukkig geen fout. Wat er ook gebeurt met Rocker, dit is een pick die je moet maken als je de kans krijgt. Vorig seizoen was Rocker nog de gedoodverfde nummer-1 pick in baseball, maar na een (voor zijn doen) iets minder seizoen, werd hij tussen plek 3 en 7 voorspeld. Dat het 10 werd, is ongelooflijk — maar mooi voor de Mets.

Coverfoto: Pirates Twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen