MLB Draft 2021: picks 11 – 20

Na een knotsgekke top 10 aan picks in de MLB Draft, normaliseerde de boel een beetje vanaf pick 11. Hieronder bespreken we kort welke spelers bij welke teams terecht zijn gekomen. Later vandaag volgen de laatste picks van de eerste ronde.

11 | WASHINGTON NATIONALS
SS Brady House (Winder Barrow HS, GA)

De regio 11-20 trapte af met de derde van de vier high school kortestops die in de top 10 werden voorspeld. Brady House uit Georgia — wat ook wel behoorlijk te horen is — werd de mogelijke opvolger van Trea Turner bij de Washington Nationals. House is een power hitter pur sang, die in de pro’s uit kan groeien tot de volgende slugging shortstop in de league. Er zitten wel wat haken en ogen aan zijn spel, dus de Nationals zullen hem goed moeten begeleiden. Talent te over en een mogelijke steal op plek 11.

12 | SEATTLE MARINERS
C Harry Ford (North Cobb HS, GA)

Op plek 12 ging opnieuw een high schooler uit Georgia, maar deze keer een catcher. Harry Ford stond nummer 13 op MLB.com’s draft prospect-lijst en hij gaat uiteindelijk op 12 naar de Mariners; keurig in lijn met de verwachtingen. Ford is een alleskunner op het veld, wat hem zowel interessant, als een lastig te peilen prospect maakt. Blijft hij catchen, dan is hij meer waard dan wanneer hij op een andere veldpositie eindigt. Hoe dan ook hebben de Mariners een begrijpelijke keuze gemaakt — ook wel eens leuk voor een club die er notoir naastzit met.. eigenlijk alles, altijd.

13 | PHILADELPHIA PHILLIES
RHP Andrew Painter (Calvary Christian Academy, FL)

Hallo, 2.00 meter lang en 102 kg zwaar. Andrew Painter is een boom van een werper met een spijkerharde fastball, hamercurve en gevaarlijke slider. Dat klinkt perfect, dus waarom ging hij pas op plek 13? Kort gezegd: zijn lengte. Dusdanig lange werpers hebben over het algemeen moeite hun gooibeweging in sync te houden en zijn dus vaak het slachtoffer van frequente controleproblemen. Of dat voor Painter ook het geval zal zijn, is even afwachten. De Phillies kunnen wel een opsteker gebruiken, na een week waarin de club opnieuw als te dom voor woorden voor de dag kwam.

14 | SAN FRANCISCO GIANTS
RHP Will Bednar (Mississippi State)

Will Bednar heeft een prima paar weken. Hij gooide onlangs zijn ploeg nog naar een College World Series-titel en mag zich nu opmaken voor een carrière als prof bij de organisatie die momenteel bovenaan staat in MLB. Dit lijkt een prima match, tussen club en speler. Bednar doet veel goed, weinig fout en lijkt een beetje op vroege-carrière-Kevin Gausman. Als ook hij onder leiding van de Giants uit kan groeien tot wat Gausman nu is, dan hebben de Giants eindelijk weer eens een goeie first rounder gekozen.

15 | MILWAUKEE BREWERS
OF Sal Frelick (Boston College)

Milwaukee en eerste-ronde-outfielders… Het is geen match made in heaven. Lewis Brinson is geflopt, Corey flopt momenteel en toch kiest de club opnieuw voor een outfielder in de vorm van Sal Frelick. Hij is klein van stuk, maar enorm atletisch. In high school speelde hij drie sporten (honkbal, ijshockey en football) en in college groeide hij uit tot een honkballer. Hij had een goed 2019, slecht 2020 en prima 2021, dus er is ook hier weer wat risico, maar Frelick profileert, als alles goed gaat, als een leadoff-hitter voor de komende jaren in Milwaukee.

16 | MIAMI MARLINS
SS Kahlil Watson (Wake Forest HS, NC)

Eén van de meer onbegrijpelijke drops in de draft was Kahlil Watson. De kortestop uit North Carolina werd over het algemeen in de top 5 ingeschat, maar uiteindelijk moeten de Marlins op plek 16 er aan te pas komen om Watson op te pikken. Waardoor dat is gekomen, niemand weet het. Een gerucht dat hij wat gedragsproblemen zou hebben, gonsde rond, maar of dat op waarheid of op onversneden latent racisme gestoeld was, is niet duidelijk. Watson is een superatleet die een echte difference maker kan zijn voor een club. Het feit dat de progressieve Front Office bij de Marlins, onder aanvoering van Hall of Fame kortestop Derek Jeter en Kim Ng, de trekker overhaalt, is cool

17 | CINCINNATI REDS
SS Matt McLain (UCLA)

Hij werd al een keer gedraft door de Arizona Diamondbacks, maar hij eindigt uiteindelijk bij de Cincinnati Reds. Matt McLain staat al jaren te boek als een talent, maar niet een talent groot genoeg voor de top 15. Daar valt hij dus ook nu weer net buiten, maar de Reds hebben een zekerheidje binnen. De vloer voor McLain lijkt hoe dan ook in de Majors te liggen, terwijl zijn plafond hoger dan gemiddeld lijkt. Een complete speler, waar veel clubs wat aan zouden kunnen hebben.

18 | ST. LOUIS CARDINALS
RHP Michael McGreevy (UC Santa Barbara)

Cardinals en collegepitchers, waar hebben we dat eerder gehoord? Spoiler: heel vaak eerder. McGreevy is een erg goede werper, waar nog behoorlijk wat rek in lijkt te zitten. Hij kan nog wat groter en sterker worden en misschien wel uitgroeien tot zijn college-genoot Shane Bieber? Dat is mogelijk wat teveel gevraagd, maar McGreevy is een degelijke pitcher met upside, wat een beetje de modus operandus is geweest voor de Cardinals in de laatste 5-10 jaar.

19 | TORONTO BLUE JAYS
RHP Gunnar Hoglund (Ole Miss)

Had Gunnar Hoglund zijn UCL niet afgescheurd in mei van dit jaar, dan was hij waarschijnlijk in de top 10 geëindigd. Alas, dat gebeurde wel en dus zakte de controlespecialst van Ole Miss richting de 20e plek, waar de Toronto Blue Jays hem oppikten. Dat is een logische pick, op meerdere vlakken. De Jays hebben pitching nodig (want ze hebben veel te weinig goede werpers) en ze hebben pitchers nodig die relatief snel klaar zijn om in de Majors te opereren. Hun raam om mee te doen voor titels staat wijd open, met hun geweldige offense. Hoglund is een werper wiens ontwikkeling snel kan gaan wanneer hij weer terug is van zijn blessure.

20 | NEW YORK YANKEES
SS Trey Sweeney (Eastern Illinois)

Een lichte verrassing op plek 20 voor de New York Yankees, die college kortestop Trey Sweeney oppikten. Eastern Illinois is geen powerhouse college en het was nota bene de enige universiteit die Sweeney een scholarship aan hadden geboden vanuit high school. Bij Eastern Illinois groeide Sweeney uit tot een slagman met een hoog slaggemiddelde, maar met een swing waar nog wat problemen in te ontdekken zijn door tegenstanders. Het is de vraag of hij op kortestop blijft of uiteindelijk op het derde honk of in het linksveld terechtkomt.

Coverfoto: Nationals Twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen