MLB Draft 2021: picks 21 – 29

Na een knotsgekke top 10 aan picks in de MLB Draft, normaliseerde de boel een beetje vanaf pick 11. Hieronder bespreken we kort de spelers die in het staartstuk van de eerste ronde werden gekozen: van picks 21 tot 29 en als bonus de comp- picks van 30-36.

21 | CHICAGO CUBS
LHP Jordan Wicks (Kansas State)

De Cubs wisselen de laatste jaren aardig af, als het aankomt op first round draft picks. Pitchers, veldspelers, van alles een beetje. Veel succes hebben de meest recente first rounders echter niet gehad voor de Cubs, maar met Jordan Wicks hopen ze daar verandering in te brengen. Wicks werd door MLB Network aangeduid als een ‘offspeed wizard’ en is een werper die veel strikeouts gooit. Hij lijkt op het oog geen ace, maar heeft als plafond een solide nummer-3 in een rotatie. Geen upside pick, maar een zekerheidje. Voor een club die behoorlijk in de hoek zit waar de klappen vallen, is het een te begrijpen move.

22 | CHICAGO WHITE SOX
SS Colson Montgomery (Southridge HS, IN)

De laatste keer dat de White Sox een highschooler kozen? Courtney Hawkins in 2012. Hawkins flopte zo extreem dat de White Sox sindsdien niets anders dan collegespelers hebben gedraft in de eerste ronde. Het merendeel van hen (Tim Anderson, Zack Collins, Jake Burger, Garrett Crochet en Carlos Rodon) draagt momenteel in de Majors een fors steentje bij aan het succes van dit seizoen; twee van hen (Anderson en Rodon) zijn zelfs All-Stars. Je kunt dus zeggen dat de White Sox het afgelopen decennium goed hebben gedraft.

Nu de club meedoet voor de prijzen en in de Minors een klein gaatje lijkt te ontstaan in de lagere regionen, durfden de Sox het weer aan om een high schooler te kiezen. Colson Montgomery komt uit de buurt (uit buurstaat Indiana) en is een multi-sport-ster. Met zijn 19 jaar is hij al een oudere highschooler, maar het talent spat van hem af. Van meerdere kanten wordt de lange, slanke infielder vergeleken met Corey Seager, wat een best-case scenario zou zijn voor de White Sox. Voorlopig heeft de club nog een franchise kortestop in de vorm van Anderson, maar diens eventuele opvolger staat al klaar.

23 | CLEVELAND INDIANS
RHP Gavin Williams (East Carolina University)

Heb je het over upside met een onbekendheidsrisico, heb je het over Gavin Williams. Aan de goede kant van de analyse bezit Williams een 100 mph fastball en een arsenaal aan nasty pitches. Aan de onbekendere kant van de medaille heeft hij in zijn eerste jaren nooit een plek in de rotation van East Carolina afgedwongen. Tot dit seizoen. Williams was fantastisch gedurende dit jaar en is een werper die de gemakkelijkste snelheid in zijn pitches heeft die je in deze draft aantreft. Hij gooit heat en hij wordt vergeleken met werpers als Lance Lynn, Brandon Woodruff en Gerrit Cole. Jup, dat werkt. Williams is een beest van een pitcher die wordt toegevoegd aan een organisatie die overloopt met pitchertalent.

24 | ATLANTA BRAVES
RHP Ryan Cusick (Wake Forest)

Over beesten gesproken: Ryan Cusick is een beer van een werper. Een K/9 van 14 en een naam als ‘hardstgooiende startende werper in college baseball’, daar kunnen de Braves — waar pitching opleiden de laatste jaren redelijk oké gaat — wel wat mee. Opvallend genoeg draftten de Braves vorig seizoen ook al een werper van Wake Forest met hun eerste keuze, dus Cusick wordt herenigd met zijn voormalig teamgenoot Jared Shuster. Het is nu te hopen dat de Braves hem fit kunnen houden, wat ze bij meerdere andere jonge werpers niet is gelukt.

25 | OAKLAND ATHLETICS
SS Max Muncy (Thousand Oaks HS, CA)

Max Muncy, geen familie van de Los Angeles Dodgers eerstehonkman (maar wel geboren op dezelfde datum), is waarschijnlijk de beste all-around high schoolslagman in de Draft. Hij wordt vergeleken met Alex Bregman en zal mogelijk ook dezelfde weg (kortestop naar derde honk) bewandelen. Een goede, maar geen geweldige verdediger, met een boomstick van een knuppel in zijn handen: deze Max Muncy kan weleens de top prospect-lijstjes gaan bestormen.

Oh en wat betreft die andere Max Muncy: die is ooit ook gedraft door de Oakland Athletics. De overeenkomsten zijn eindeloos.

26 | MINNESOTA TWINS
RHP Chase Petty (Mainland Regional HS, NJ)

Er waren sterke geruchten op draft day dat Petty naar de tweede ronde zou vallen, maar de Minnesota Twins laten het niet zover komen. Dat is wel te begrijpen, want Petty is één van de hardstgooiende highschoolpitcher… aller tijden. That’s right, hij zit in Hunter Greene-territorium. De Twins draften al jaren wat moeizaam, maar sinds er meer op upside wordt gedraft (Alex Kirilloff is een goed voorbeeld), lijkt het allemaal iets bij te trekken in het hoge noorden. Petty heeft upside door zijn aderen stromen.

27 | SAN DIEGO PADRES
SS Jackson Merrill (Severna Park HS, MD)

Weer een highschool kortestop. Het hield niet op op dag één van de draft. Opvallend genoeg draftten de Padres recentelijk ook al CJ Abrams, ook een highschool kortestop. Daarnaast hebben ze voor de komende 14 jaar ook nog een zekere Fernando Tatis Jr. vastliggen. Abrams is momenteel zwaar geblesseerd, maar toch: het lijkt erop dat de Padres een soort monopoly op middle infielders willen afdwingen. Eén van de drie wordt trade bait, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Merrill is intussen de minste van de drie genoemde spelers, maar ook de jongste. Als ik de Padres was geweest, had ik hier Ty Madden gekozen, want pitchers heb je nooit genoeg in San Diego…

28 | TAMPA BAY RAYS
SS Carson Williams (Torrey Pines HS, CA)

En dat maakt 10 kortestops in de eerste 28 picks. Hoewel, Williams is eigenlijk een two-way player, die ook als pitcher goed uit de voeten kan. Toch heeft hij zijn meeste kwaliteiten als veldspeler, waar hij ook zijn snelheid en gevorderde knuppel kan etaleren. Het is wel opvallend dat de Rays hem hier kiezen, want die hebben al vaker two-way players gedraft (zoals bijvoorbeeld Brendan McKay). Williams is pas krap 18, dus de Majors zijn nog wel even van hem verwijderd.

29 | LOS ANGELES DODGERS
LHP Maddux Bruns (UMS-Wright Prep HS, AL)

98 mph met behoorlijk ruwe randjes, dat is de 18-jarige Maddux Bruns. Hij is een projectje, want hoewel het talent niet te ontkennen is, gooit Bruns regelmatig zijn pitches aan alle kanten langs de plaat, in plaats van erover. De Dodgers hebben regelmatig draftsucces geboekt met werpers, maar dan vooral met redelijk gepolijste spelers. Bruns is allesbehalve dat. Nu mogen de Dodgers gaan bewijzen dat ze ook met jonge jongens die veel training nodig hebben toppers kunnen leveren.


30 – 36: DE COMPENSATIERONDE

Veel teams in de compensatieronde, in 2021. Hieronder kort hun picks.

#30: CINCINNATI REDS: Jay Allen II (OF, John Carroll Catholic HS, FL). Atletische outfielder met snelle handen aan slag en een goed balgevoel.

#31: MIAMI MARLINS: Joe Mack (C, Williamsville East HS, NY). Eén van de top highschool catchers in het land. Het is een catcher, dus de ontwikkeling gaat lang duren, maar het is een zekere achtervanger in de toekomst.

#32: DETROIT TIGERS: Ty Madden (RHP, Texas). De mogelijke steal van de draft gaat naar de Tigers. Madden is een geweldige werper en het is onbegrijpelijk dat hij pas op plek 32 ging. 2021 BIG12 Pitcher of the Year. Beetje polijsten en boem, Detroit heeft weer een kanon erbij.

#33: MILWAUKEE BREWERS: Tyler Black (2B, Wright State). De eerste geboren Canadees in de lijst. Goede slagman, stevige blessure achter de rug. Matt McLain-lite.

#34: TAMPA BAY RAYS: Cooper Kinney (2B, Baylor School, TN). Moeizame fielder, geweldige slagman. 2021 Tennessee Gatorade Player of the Year. Het ziet er allemaal niet zo mooi uit, maar hij kan slaan.

#35: CINCINNATI REDS: Matheu Nelson (C, Florida State). De derde pick van de Reds en ze balanceren het mooi. ACC Player of the Year in 2021. Veel strikeouts, maar ook veel power. De Reds hebben drie ‘up the middle’ players gedraft; dat zijn meestal waardevolle spelers.

#36: MINNESOTA TWINS: Noah Miller (SS, Ozaukee HS, WI). Miller is de nr. 1 draft prospect in Wisconsin dit jaar en na Gavin Lux en Jarred Kelenic is hij de volgende interessante highschooler uit de staat. Leuke speler, met meer upside dan op het oog lijkt.

Coverfoto: White Sox Twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen