MLB Draft Preview 2021: de top 10 spelers

Ook dit jaar blikken we bij SportAmerika weer vooruit op de Draft van komend weekend. Zondag 12 juli is de eerste ronde van het spektakel, dus lopen wij de top 30 picks langs, met mogelijke bestemmingen. We gebruiken voor deze volgorde de lijst van MLB.com, waar een top 250 is samengesteld. We scouten spelers en mogelijke bestemmingen in de draft, van 1 tot 30. In wie is jouw team geïnteresseerd? Je leest het in onze MLB Draft Preview 2021.

1 | MARCELO MAYER

SCHOOL: Eastlake High School, California
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.90 m / 85 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 12 december 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan USC

Een high school-kortestop met power, die linkshandig slaat en waarschijnlijk op kortestop kan blijven staan gedurende zijn carrière: daar is een markt voor. Mayer was al een top 10/15 keuze voordat het huidige seizoen begon, maar hij is alleen maar gestegen. De tools zijn heel aantrekkelijk en de laatste rij aan kortestops die in de bovenste regionen van de Draft gekozen zijn, is heel indrukwekkend.

Mayer heeft een commitment aan University of Southern California (USC), maar als hij in de top 10 gedraft wordt, zal hij die commitment niet eren.

Mogelijke bestemming
De Pittsburgh Pirates zijn extreem geïnteresseerd in Mayer en alles wijst erop dat hij met pick 1 of 2 van het bord gaat. Als Pittsburgh toch niet voor Mayer gaat, verwachten we geen Vanderbilt-werper bovenaan de lijst. Dan zullen de Tigers hopen dat Mayer nog een paar plekken verder valt.

2 | JACK LEITER

SCHOOL: Vanderbilt
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.85 m / 91 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 21 april 2000 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: New York Yankees (2019, 20e ronde)

Leiter werd een aantal jaren wat ondergesneeuwd bij zijn rotatiegenoot Kumar Rocker, maar met Rocker’s licht dalende trend en Leiter’s geweldige seizoen is de zoon van voormalig Major Leaguer Al Leiter op weg naar een top 3-selectie. Zijn geweldige fastball, harde breaking ball en uitstekende controle over alle worpen maken van Jack zo ongeveer de meest complete, meest gepolijste werper in de Draft.

Vanderbilt, waar hij de laatste jaren gooide, staat — zoals misschien bekend — over het algemeen te boek als dé pitching school. David Price, Walker Buehler, Tyler Beede, Kyle Wright, Sonny Gray, Carson Fulmer en Mike Minor zijn allemaal recente big leaguers uit de stal waar ook positiespelers Bryan Reynolds, Tony Kemp, Mike Yastrzemski en Dansby Swanson vandaan komen. Leiter wordt de volgende.

Mogelijke bestemming
De Boston Red Sox zijn zeer geïnteresseerd in Leiter en Leiter is geïnteresseerd in hen. Als hij op plek 4 nog beschikbaar is, lijkt het een match made in heaven. Maarja, er zitten nog Texas Rangers en Detroit Tigers op het pad naar de match. Vooral de Texanen schijnen smoor te zijn op de jonge pitcher, maar ook interesse te hebben in de nummer 3 op deze lijst.

3 | JORDAN LAWLAR

SCHOOL: Jesuit Prep High School (Texas)
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.88 m / 86 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 17 juli 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Vanderbilt

Er was een tijd, niet zo lang geleden, dat Jordan Lawlar werd gezien als de mogelijke nummer-1 selectie in deze draft. Hij heeft echter de laatste maanden te kampen met veel ‘swings and a miss’ in zijn wedstrijden, dus de druk lijkt wat teveel te worden voor de jonge Texaan. Toch zal hij in de eerste ronde gekozen worden en waarschijnlijk zelfs in de top 6. Zijn talent zal hem niet voorbij de Diamondbacks laten vallen.

Lawlar won de Gatorade Texas High School Player of the Year Award en wordt zo nu en dan vergeleken met Bobby Witt Jr., die andere Texaanse high school kortestop die nu in de minors bij de Royals de boel aan gort slaat.

Mogelijke bestemming
Zoals gezegd zijn de Texas Rangers erg geïnteresseerd in kortestops, want zowel Lawlar als Kahlil Watson zijn aan de club gekoppeld. Het lijkt dan ook een mogelijkheid te zijn dat Lawlar een Ranger wordt. Het zou verbazen als hij buiten de top 6 valt.

4 | KAHLIL WATSON

SCHOOL: Wake Forest High School (North Carolina)
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.75 m / 80 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 16 april 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Nort Carolina State

Als je het over atletische kortestops hebt, heb je het ook zeker over Kahlil Watson uit North Carolina. De linkshandige slagman is in de running voor een plek als first overall pick. Hij is razendsnel, heeft een stevige power swing en snelle handen — zowel in het veld, als aan slag. Hij is één van de betere high school-spelers in het land.

Zijn geweldige seizoen heeft Watson een stevige dosis helium opgeleverd. Hij lijkt hoe dan ook zijn commitment aan NC State niet te gaan waarmaken.

Mogelijke bestemming
Baltimore heeft naar verluidt ‘high school kortestop’ bovenaan hun draft board staan. GM Mike Elias schijnt meerdere keren naar Watson te zijn gaan kijken. Hij gaat hoe dan ook in de top 10, met de Rockies als uitschieter op 8.

5 | HENRY DAVIS

SCHOOL: Louisville
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.88 m / 95 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 21 september 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Catchers in de top 10, daar is altijd een markt voor. We zagen het een paar jaar geleden met Adley Rutschman, die als eerste overall naar de Baltimore Orioles ging. Henry Davis is geen Rutschman, maar je komt ook niet zomaar in de absolute top van een draft terecht.

Davis zou de tweede Louisville catcher worden in zes jaar tijd die in de eerste ronde wordt gekozen (Will Smith was de andere in 2016) en daar is een goede reden voor. Davis heeft als één van de weinig collegespelers dit jaar op een hoog niveau geslagen en gespeeld. Hij speelde zelfs zo goed dat er sprake was van een nummer-1 overall keuze. Kanon van een arm, prima slagman, redelijke honkloper: Davis lijkt alles in zich te hebben een productieve Major League-catcher te worden.

Mogelijke bestemming
Drie spelers hebben een persoonlijke showcase gehad bij de Boston Red Sox en Henry Davis is er één van. Boston zit in een prachtpositie dat ze eigenlijk geen foute keuze kunnen maken op vier. Valt Mayer of Leiter, kiezen ze één van die twee. Anders nemen ze met plezier genoegen met Davis. De Baltimore Orioles zullen op het vinkentouw zitten voor de catcher, op plek vijf. Veel lager zien we hem niet vallen.

6 | KUMAR ROCKER

SCHOOL: Vanderbilt
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.96 m / 111 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 22 november 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Colorado Rockies (2018, 38e ronde)

Vorig jaar was Kumar Rocker nog de gedoodverfde nummer 1, was hij beschikbaar geweest voor de Draft. Na een absurde College World Series in 2019, waarin hij een no-hitter gooide en de beste collegepitcher op aarde was, zakte het allemaal wat weg in 2020 en 2021. ‘Wat weg’ is in dit geval dat Rocker zijn teamgenoot Jack Leiter hem voorbij zag streven, maar onderschat niet hoe waanzinnig goed Kumar Rocker nog steeds is.

In 2021 leek Rocker bij tijd en wijle geen ace, maar meer een rotatievuller. Toch, als dat de bodem van zijn talent is (en 2019 de top) dan kun je met een speler daar tussenin een productieve Major Leaguer binnenhalen. Er gaat dus een team in de top 8 de trekker overhalen en bijzonder content zijn met hun keuze.

Mogelijke bestemming
Het plafond voor Rocker lijkt in Detroit te liggen, maar het lijkt er meer op dat hij uit de top 5 zakt. Als de Diamondbacks zin hebben in een pitcher, pakken ze hem. Ook de Royals op 7 worden veelvuldig aan de werper gelinkt.

7 | JACKSON JOBE

SCHOOL: Heritage Hall High School (Oklahoma)
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.88 m / 86 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 30 juli 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Mississippi

De beste high school pitcher in deze draft is Jackson Jobe. Hij is echter qua draftplek lastig te plaatsen. Dat heeft weinig met zijn talent te maken, maar meer met het talent om hem heen. Een waanzinnige slider (die ongelooflijke spin rates haalt), een fastball tussen de 92 en 96 mph en een change-up met meerdere soorten breaks geven hem een gevorderd arsenaal en de mogelijkheid om al op jonge leeftijd te gaan bouwen aan een Major League-collectie pitches.

Hij speelt ook kortestop, maar zal dat laten varen als hij in de top 10 gedraft wordt — net als zijn commitment aan Mississippi.

Mogelijke bestemming
Er zijn bronnen die hem aan de Tigers geven op plek 3, maar dat lijkt erg hoog, met zoveel talent nog op het bord. De Los Angeles Angels, altijd op zoek naar pitching, zijn een logischere bestemming op plek 9, maar feitelijk beschouwd kan ieder team tussen 3 en 10 de Oklahoman eruit pikken.

8 | BRADY HOUSE

SCHOOL: Winder-Barrow High School (Georgia)
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.93 m / 97 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 4 juni 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Tennessee

De vierde en laatste High School-kortestop van de top 10 is Brady House. Niemand heeft zo’n achtbaan doorgemaakt als de tiener uit Georgia. Hij stond al enkele jaren bovenaan alle volglijstjes, kelderde na een enorm slecht seizoen, maar heeft dit jaar weer de sterren van de hemel gespeeld in verschillende competities.

Van alle kortestops in deze top 10 is House waarschijnlijk de beste natuurlijke power hitter. Hij laat zijn gretigheid af en toe de overhand nemen, maar als hij geconcentreerd blijft, is er bijna geen beter high school slugger in deze draft. Hij moet in principe in de top 5 gekozen worden, want hij is een groot talent.

Mogelijke bestemming
De Detroit Tigers hebben extreme behoefte aan positiespelers in hun opleidingssysteem. Ze hebben dan ook al langere tijd interesse in House, die onlangs een privé showcase deed voor het team. De club had ook verregaande interesse in Jackson Jobe (met een half dozijn scouts bij een start van hem).

9 | TY MADDEN

SCHOOL: University of Texas
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.90 m / 97 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 21 februari 2000 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Kansas City Royals (34e ronde, 2018)

Vraag een scout een ‘perfect pitcherlichaam’ te bouwen, dan komt daar waarschijnlijk Ty Madden uit. Toch is de stevige Texaan in veel mock drafts buiten de top 10 gezakt. Dat is opvallend, want hij beschikt over een indrukwekkend arsenaal en speelde een prima College World Series. Het lijkt dan ook meer te liggen aan de helium bij andere spelers, want Madden heeft een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt sinds vorig jaar.

Na wat problemen met zijn gooibeweging en bijkomende controleproblemen is Madden in het off-season hard aan de slag gegaan. Madden haalde de grote issues overal uit en gooide een waanzinnig seizoen. De vlammenwerper tikt inmiddels geregeld 99 mph aan met zijn fastball, valt slagmensen aan met zijn pitches en is voor de duivel niet bang. Hij heeft alles in zich om een topwerper te worden en zou in de top 10 gedraft moeten worden.

Mogelijke bestemming
De Washington Nationals op 11 worden aan Madden gekoppeld, net als de Giants op 14. Hij zou vóór de geblesseerde Gunnar Hoglund moeten gaan en mogelijk ook voor outfielder Sal Frelick. De Mets zouden het moeten aandurven op plek 10 (maar dat zal niet gebeuren).

10 | COLTON COWSER

SCHOOL: Sam Houston State
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.90 m / 88 lbs
B/T: L/R
GEB. DATUM: 20 maart 2000 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Sam Houston State is niet bepaald een tot de verbeelding sprekende universiteit. Cowser is echter wel een tot de verbeelding sprekende outfielder. Niet uit high school gedraft (terwijl teamgenoten JJ Goss en Matthew Thompson dat wel werden), maar nu hij een paar jaar voor Sam Houston State de pannen van het dak gespeeld heeft, is hij een mogelijke top 10-selectie.

In 2019 slashte hij .361/.450/.602 met een 1.052 OPS, 31 XBH (17 2B, 7 3B, 7 HR), 9 steals en 54 RBIs in 216 slagbeurten. Hij werd als eerste speler van Sam Houston uitgenodigd voor Team USA en sloeg ook daar uitstekend door. Hij werd uitgeroepen tot MVP tijdens de Friendship Series tussen Team USA en Samurai Japan. De vloer voor Cowser is hoog. Hij doet alles goed, zonder uit te blinken. Hij is, low-key, één van de beste outfielders in de draft.

Mogelijke bestemming
Cowser heeft de laatste weken zowel helium (rond plek 5 naar de Orioles) en anti-helium (naar de Brewers op 15) gehad. Ik verwacht een top 10 plek voor hem, maar welk team de trekker overhaalt, zal afhangen van de grote namen vóór hem.

Coverfoto: Brian Rothmuller/Icon

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen