MLB Draft Preview 2021: 11-15

Ook dit jaar blikken we bij SportAmerika weer vooruit op de Draft van komend weekend. Zondag 11 juli is de eerste ronde van het spektakel, dus lopen wij de top 30 picks langs, met mogelijke bestemmingen. In dit artikel richten we ons vizier op de draft prospects nummer 11 tot en met 15.

11 | SAL FRELICK

SCHOOL: Boston College
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.75m / 79 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 19 april 2000 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Met Sal Frelick zou een organisatie een uitstekende veldspeler in huis halen. De centerfielder van Boston College werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot ACC Defensive Player of the Year. Ondanks dat hij niet een van de grootste spelers is met zijn 1.75m, compenseert hij dat met geweldig atletisch vermogen. Na een door een knieblessure geteisterd 2020, leefde de Eagle dit voorjaar weer helemaal op.

Naast zijn sterke defensieve kwaliteiten toonde Frelick zich ook aanvallend van steeds grotere waarde. Hij wordt vooral geroemd om zijn snelheid, zijn plate discipline (hij kreeg in college vaker vier wijd dan drie slag), maar zijn sterkste eigenschap lijkt zijn mentaliteit te zijn.

Mogelijke bestemming
In mock drafts zien de meeste experts Frelick ergens tussen plek 10 en 13 van het bord komen. Toch sluit men niet uit dat de outfielder plots in de top 10 opduikt. De meest genoemde bestemming zijn de New York Mets, die dan na Pete Crow-Armstrong vorig jaar, weer voor een buitenvelder in de eerste ronde zouden gaan.

12 | MATT McLAIN

SCHOOL: UCLA
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.80m / 81 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 6 augustus 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Arizona Diamondbacks (2018, 1e ronde)

In 2018 werd Matt McLain dus als scholier al in de eerste ronde van die draft gekozen door de D’backs, maar toen verkoos hij een verblijf aan UCLA boven een stap naar het profhonkbal en ruim $2,5 miljoen aan tekengeld. De kortestop is vrij klein (1.80m), maar hij is gedurende zijn tijd als een Bruin duidelijk sterker geworden. Hij is multifunctioneel inzetbaar, maar lijkt ook in staat om in de majors op kortestop te kunnen blijven.

McLain speelde bijzonder goed in de Cape Cod League van 2020, waarin hij tijdens de All Star Game zelfs werd uitgeroepen tot MVP, maar dit seizoen hield een duimblessure hem lange tijd aan de kant. Wanneer hij wel fit was, waren zijn statistieken echter meer dan goed genoeg om een hoge notering in deze lijst te rechtvaardigen. Zijn OPS bevindt zich al twee seizoenen ten noorden van 1.000. In 47 college games was hij dit jaar goed voor 9 homeruns en 9 gestolen honken.

Mogelijke bestemming
De Californian is van kinds af aan fan van de Los Angeles Angels, maar die lijken deze draft iets te vroeg aan de beurt te komen (al valt zeker niks uit te sluiten, natuurlijk). Opvallend vaak wordt McLain in de verschillende mock drafts bij dezelfde organisatie ondergebracht, de Seattle Mariners.

13 | HARRY FORD

SCHOOL: North Cobb (Georgia)
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.77m / 90 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 21 februari 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Georgia Tech

De historie leert dat het risicovol is om een high school catcher te draften, maar Harry Ford heeft het voordeel dat hij ook op andere posities uit de voeten zou kunnen. Een naam die vaak in vergelijking met Ford genoemd wordt is Craig Biggio. De oud-Astro begon ooit ook aan zijn carrière als catcher, maar maakte de overstap naar het tweede honk en speelde zich op die positie de Hall of Fame in.

Ford zou zelfs in het outfield geposteerd kunnen worden uiteindelijk. Hij is snel, heeft een uitstekende arm en beschikt over een goede power-contact-combinatie. Ford heeft al een commitment met Georgia Tech en dus zal een organisatie met een goed bod moeten komen om hem die belofte te doen breken.

Mogelijke bestemming
Uit mock drafts blijkt wel dat Fords stock te lijden heeft onder het risico dat aan hem kleeft. Het lijkt dus zeker tot de mogelijkheden te behoren dat de jonge catcher buiten de top 20 zal vallen. De belangrijkste gegadigden lijken vooralsnog de Miami Marlins (#16) of zelfs één plekje eerder, de Milwaukee Brewers, die hem ook intensief gevolgd schijnen te hebben.

14 | SAM BACHMAN

SCHOOL: Miami (Ohio)
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.85m / 106 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 30 september 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Sam Bachman heeft een geweldige fastball met twee uitstekende offspeed pitches in een slider en een changeup. De snelheid van zijn fastball ligt in de mid nineties en het afgelopen seizoen eindigde hij op een tweede plaats in de NCAA division I in WHIP (0.77).

Bachman is echter blessuregevoelig en heeft een merkwaardige werptechniek, waarbij zijn arm vroeg omhoog komt en daar blijft hangen. De angst bij verschillende scouts is dat hij in de majors vooral geschikt is als reliever en daarmee niet een dusdanig hoge draftpositie waard is. De vergelijking wordt meermaals getrokken met Garrett Crochet, die vorig jaar door de Chicago White Sox gedraft werd en enkele maanden later al actief was in de majors.

Mogelijke bestemming
Er is dus een kans dat Bachman wat zal kelderen tijdens de draft, maar toch lijkt zijn sterke repertoire al vroeg een organisatie te zullen verleiden. De Washington Nationals lijken op de elfde plek een bestemming voor de righty te kunnen zijn. Bachman zou de eerste first round draft pick van de Miami RedHawks (OH) zijn.

15 | BENNY MONTGOMERY

SCHOOL: Red Land (Pennsylvania)
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.87m / 90 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 9 september 2002 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Virginia

Benny Montgomery werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Gatorade State Player of the Year in Pennsylvania. Scouts zien in de jonge outfielder een ruwe diamant. Over hoeveel power de jongeling beschikt, toonde hij gedurende de homerun derby tijdens de Perfect Game All-American Classic. Daarin sloeg hij de ene na de andere bal over de hekken.

Behalve krachtig is Montgomery ook snel en een prima veldspeler. Maar is hij misschien nog te ongepolijst? Hoe zal hij zich de komende jaren ontwikkelen? Vooralsnog wordt hij geteisterd door veel swing-and-misses en daar zal hij aan moeten werken, voordat hij de stap naar de majors kan maken.

Mogelijke bestemming
Dat Montgomery nog beschikbaar zal zijn op de vijftiende plek die hij in deze lijst bezet, lijkt klein. De outfielder heeft de afgelopen tijd de wind mee en wordt nadrukkelijk in verband gebracht met de Los Angeles Angels (#9), maar ok de club hij hem om de hoek, de Philadelphia Phillies, (#13) zouden zeer van hem gecharmeerd zijn. De organisatie die hem draft zal hem wel moeten zien te overtuigen om zijn commitment met Virginia Baseball te verbreken.

Coverfoto: Jim Davis / Boston Globe

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen