MLB Draft Preview 2020: nummers 16-20

Dit jaar mockdraften we bij SportAmerika de MLB Draft anders dan jullie van ons gewend zijn. In plaats van elk team op volgorde van keuze af te lopen, pakken we de top 29 spelers in volgorde van MLB Pipeline’s Top 150 en scouten we hun carrière tot nu toe en hun mogelijke draftbestemming.  Nadat we eerder al de eerste vijftien kandidaten bespraken, is het vandaag de beurt aan de nummers 16 tot en met 20, waar we opvallend veel jonge catchers tegenkomen en een paar toolsy outfielders.


#16 | ROBERT HASSELL (OF)

SCHOOL: Independence High School, Tennessee
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.89m / 88kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 15 augustus 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
De 18-jarige buitenvelder uit Tennessee is een veelbelovende slagman en goede fielder. Tijdens het WK onder 18 in Zuid-Korea wist hij zich te onderscheiden door Team USA in bijna alle offensieve categorieën aan te voeren. Vorige zomer heeft de linkshandige slagman met succes gewerkt aan zijn power, maar of hij ook op het hoogste niveau een echte homerunhitter zal zijn, wordt door sommige scouts betwijfeld. Diezelfde twijfels bestaan er over de toekomstige positie van Hassell. Mogelijk is zijn sterke arm beter geschikt voor het rechtsveld.

DE KEUZE VAN…

Hoewel we Hassell op deze lijst dus pas als 16e speler tegenkomen, is de kans groot dat hij binnen de Top 10 een nieuw onderkomen zal vinden. Op plek acht mogen de San Diego Padres kiezen en zij worden genoemd als een mogelijke bestemming voor veelzijdige buitenvelders. Zoals we in een eerdere editie al zagen is Garrett Mitchell van UCLA hier een sterke optie, maar de jongere Hassell zou dus een mogelijk alternatief kunnen vormen op de oudere Mitchell. Mochten de Friars hem laten lopen, dan lijken de Los Angeles Angels uit Anaheim hem op plek 10 op te eisen. Heel veel verder zal de prospect waarschijnlijk niet terugvallen in deze draft.


#17 | PATRICK BAILEY (C)

SCHOOL: North Caroline State
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.89m / 87kg
B/T: S/R
GEB. DATUM: 29 mei 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Minnesota Twins, 37e ronde (1096e overall), 2017
Beste beschikbare catcher. Dat zegt wel iets, want er zouden zomaar vier backstops gekozen kunnen worden in de eerste ronde. Catcher met heel veel power. Sloeg meer homeruns dan number one pick van de draft van vorig jaar, Adley Rutschman, in beduidend minder slagbeurten. Bailey is een veelzijdige switch hitter, maar tijdens de zomer had hij het met Team USA lastig om met een houten knuppel goede statistieken neer te zetten. In 2017 werd de nu 20-jarige Bailey al in de 37e ronde gekozen door de Minnesota Twins, maar hij koos voor een verblijf aan de universiteit van North Carolina State. Een uni die bekend staat om haar goede catchers, want Bailey zou al hun zesde catcher zijn die in de laatste 9 jaar gedraft werd.

DE KEUZE VAN…

Net als Hassell lijkt ook Bailey eerder te worden gekozen dan zijn positie op deze prospectlijst zou doen vermoeden. De Chicago White Sox worden genoemd als de grote favoriet om de jonge catcher vast te leggen. Mochten de Southsiders uiteindelijk toch voor een andere route kiezen, dan zouden de Philadelphia Phillies vier plekken lager toe kunnen happen.


#18 | GARRETT CROCHET (LHP)

SCHOOL: Tennessee
POSITIE: LHP
LENGTE/GEWICHT: 2.01m / 99kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 21 juni 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: 2017, Milwaukee Brewers, 34e ronde (1014)
De 20-jarige lefty is een low-risk prospect met een goede (high-spin) fastball en een uitstekende slider. Net als Bailey werd de pitcher in 2017 al eens gekozen, maar ook hij koos ervoor om zich eerst te ontwikkelen in college ball. Crochet maakte afgelopen herfst een enorme ontwikkeling door en werd zelfs genoemd als een mogelijk doelwit voor de top 10, maar door blessures zag hij zijn stock weer enigszins dalen. Toch zou hij hoger dan deze 18e plek van het bord kunnen verdwijnen.

DE KEUZE VAN…

Ondanks dat Crochet slechts 3.2 innings gooide dit jaar, zien velen zijn naam in de bovenste helft van de eerste ronde van het bord verdwijnen. De Texas Rangers zouden hem al als veertiende kunnen kiezen, al schijnen de Chicago Cubs (16) en de Boston Red Sox (17) de hoop nog niet te hebben opgegeven.


#19 | TYLER SODERSTROM (C)

SCHOOL: Turlock High School, Californië
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.89m / 90kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 24 november 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
In Tyler Soderstrom komen we al onze tweede high school-catcher tegen. De eveneens 18-jarige Californian is een goede slagman die atletisch genoeg is om ook op andere posities uit de voeten te kunnen. In de toekomst vindt hij zich misschien wel terug op het derde honk of in het rechtsveld. Gezien het feit dat zijn verdedigende werk achter de plaat iets achterblijft op zijn talenten als slagman, lijkt dit een reëel scenario.

DE KEUZE VAN…

De schattingen waar Soderstrom zal eindigen lopen danig uiteen, maar de kans dat hij zijn vaders zesde pick in de draft van 1993 zal overtreffen, lijkt uitgesloten. Maar waar zal Soderstrom dan wel eindigen? Zijn naam wordt in verband gebracht met bijna alle teams tussen plek 11 en 25. Van de vijf spelers die we vandaag bespreken lijkt hij het grootste risico om buiten de Top 20 van de draft te vallen, met zelfs een enkele voorspelde uitschieter buiten de eerste ronde. Toch is de verwachting dat ook hij voor zijn plekje op deze lijst een nieuwe werkgever zal hebben gevonden. De San Francisco Giants (13) lijken de meeste waarschijnlijke kandidaat.


#20 | PETE CROW-ARMSTRONG (OF)

SCHOOL: Harvard-Westlake High School, Californië
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.85m / 82kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 25 maart 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Crow-Armstrong is een 18-jarige speler afkomstig van een middelbare school die de afgelopen jaar al een mooie selectie talenten afleverde: Jack Flaherty, Lucas Giolito en Max Fried. PCA is een toolsy buitenvelder: snel met een goede arm en zowel defensief als offensief sterk. Toch werd hij in een eerder stadium geacht hoger te zullen worden gekozen, dan nu het geval lijkt. Een opvallend hoog aantal swing-and-misses van de linkshandige speler in de afgelopen periode deed zijn reputatie geen goed, maar hij wordt geroemd om zijn werkethos en daarmee zou hij vele scouts ervan kunnen overtuigen dat hij in de toekomst zijn oude vorm zal kunnen terugvinden.

DE KEUZE VAN…

Crow-Armstrong zou weleens de zo gewenste opvolger van Jarred Kelenic kunnen zijn als de volgende atletische high-schooler die door de Mets (19) wordt gekozen. PCA is een goede slagman en een uitstekende veldspeler. Vóór de Mets mogen de Arizona Diamondbacks (18) echter kiezen en ook voor hen lijkt hij een ideaal doelwit. Hij past perfect in het rijtje van hun meest recent gekozen buitenvelders: Alek Thomas in de tweede ronde van 2018 en Corbin Carroll in de eerste van de draft van vorig jaar.

Coverfoto: YouTube video still

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen