NFL weekoverzicht: protesten houden NFL in hun greep

NFL weekoverzicht: Denver Broncos spelers lopen mee in BLM protesten
Deze week werden de protesten tegen rassenongelijkheid in de Verenigde Staten geleidelijk aan minder gewelddadig. Over de hele wereld kregen deze protesten bijval; ook uit verschillende steden in Nederland. Naast steun uit meerdere landen stak de sportwereld de demonstranten ook harten onder de riem. De NFL, NFL spelers en NFL organisaties lieten van zich horen. Die reacties waren overwegend positief, maar Broncos head coach Vic Fangio, Saints quarterback Drew Brees en rookie Jake Fromm sloegen de plank behoorlijk mis. Verder was er coronanieuws: coaches mochten vrijdag namelijk voor het eerst weer naar accommodaties van de club. Op het gebied van transfers flirtte running back Devonta Freeman openlijk met de Buccaneers en tekende Luke Kuechly als scout bij de Panthers. Dat en meer in het NFL weekoverzicht van week 23!


Toondove acties en commentaar uit de NFL


Het grootste deel van de NFL schaarde zich achter de strijd tegen racisme en ongelijkheid. Het grootste deel realiseerde zich ook dat zij een belangrijke rol spelen in die strijd. Er waren echter ook spelers en een coach die een ander geluid lieten horen. Drew Brees herhaalde nog maar eens dat hij er niet achter kan staan als iemand geen respect toont voor vlag en vaderland door te knielen. Een stevige miskleun, vooral in het tijdsbeeld van vorige week. Brees moest diep door het stof en riep zelfs Donald Trump nog tot de orde.
Verder kwamen er dubieuze chatberichten van Bills rookie quarterback Jake Fromm naar buiten. Hieruit bleek dat hij vindt dat wapens zo duur moeten zijn dat alleen de witte elite het kan betalen. Desondanks lijkt het erop dat zijn teamgenoten hem een tweede kans geven. Tenslotte sloeg ook Broncos coach Vic Fangio de plank mis. Hij claimde dat de NFL geen racisme kent. Dat is natuurlijk ver bezijden de waarheid. Ook hij kwam een dag later terug op zijn woorden en bood zijn excuses aan.


Raiders rookie wide receiver Henry Ruggs III loopt bizarre blessure op


Ruggs hielp een vriend verhuizen en liep daarbij een nare blessure op. Zijn bovenbeen werd oppervlakkig doorboord, maar hij maakt het goed. Zijn vader gaf aan dat het een kleine open wond was en daarom geen reden voor paniek. De Raiders organisatie gaf geen commentaar om de medische privacy van Ruggs te beschermen. In de afgelopen draft was Ruggs de hoogst gekozen wide receiver op plek 12. Dit leek een strijd te worden tussen Jerry Jeudy en CeeDee Lamb, maar de indrukwekkende highlight reel van Ruggs liet zijn waarde stijgen.


Kuechly vervolgt zijn carrière als scout, Freeman flirt met Bucs


De afgelopen week waren er drie afzonderlijke nieuwsberichten die de zeer korte (publieke) reis tot scout van Kuechly adequaat beschreven. Op dinsdag werd hij officieel op de reserve/retired lijst geplaatst, op woensdag kwam naarbuiten dat hij een positie als scout overwoog en op donderdag was de inkt al droog. Zijn andere opties waren een rol als commentator of coach. De voormalig linebacker staat bekend om zijn analytische talent en dat zal hem in deze rol goed van pas komen.


Iets zuidelijker in de Verenigde Staten flirtte Devonta Freeman openlijk met de Tampa Bay Buccaneers. De Bucs hebben een running back nodig en Freeman is een free agent. Het hevige prijskaartje zou hem echter wel eens in de weg kunnen zitten. De cap space in Tampa is slechts een kleine vijf miljoen dollar en met zijn talent en relatief jonge leeftijd lijkt Freeman meer te kosten. De vraag is of hij genoegen neemt met minder om met Brady op jacht te gaan naar een ring.


NFL, spelers en coaches steunen de strijd tegen racisme


Naast toondove spelers en coaches waren er tig voorbeelden van goede acties uit de NFL. Zo stelden de Ravens, Patriots en Packers flinke bedragen beschikbaar voor de verbetering van sociale gelijkheid in hun regio’s. Dak Prescott investeerde maar liefst één miljoen dollar in het verbeteren van politietrainingen om systemisch racisme aan te pakken. Ook coaches, managers en eigenaren lieten van zich horen. Anthony Lynn en Bruce Arians riepen op tot actie en lieten weten zelf actie te zullen ondernemen. Jaguars eigenaar Shad Khan schreef een heel artikel over systemisch racisme en Colts general manager Chris Ballard kwam met een sterk statement. Tenslotte de donkere NFL-spelers. Hen overkomt het; zij hebben hier dagelijks mee te maken. Russell Wilson schreef een indrukwekkend stuk over zijn eigen ervaringen en meerdere spelers namen een video op om de NFL en Roger Goodell op het matje te roepen. Goodell antwoordde met het statement dat zij van hem eisten.


Belangrijke salarisonderhandelingen op komst voor NFL en NFLPA


Als we het hebben over het aankomende seizoen gaat het er vooral om of het wel veilig kan doorgaan. Echter, er zijn nog belangrijke financiële hordes te nemen voor we überhaupt het veld op kunnen. Zowel de NFL als de NFLPA erkennen dat er belangrijke onderhandelingen aankomen over de salary caps voor 2020 en verder. Echter, de waarschijnlijke afwezigheid van fans tijdens NFL duels zal financieel een hoop roet in het eten gooien. Die kwestie bemoeilijkt de onderhandelingen sterk. Er is geen harde deadline, maar het is waarschijnlijk dat beide organisaties klaar willen zijn voorafgaand aan de trainingskampen; halverwege juli.


Corona: trainingskampen in eigen accommodaties, coaches terug naar kantoor


Ondanks dat racisme de wereld in haar greep houdt, blijft het coronavirus een factor. Ook voor de NFL; juist voor de NFL. Het zal waarschijnlijk de laatste league zijn die haar deuren weer opendoet en daarom kan ze afkijken van bijvoorbeeld de Europese voetbal leagues, de NBA en wellicht de MLB. Afgelopen week kwamen er twee positieve updates. Coaches mochten op vrijdag terugkeren naar hun kantoren op de club en trainingskampen gaan door. Weliswaar zullen de kampen hun doorgang vinden op de terreinen van de clubs, maar ze gaan in ieder geval door.
Lees hier de longread over hoe Kaepernick een wereldwijd symbool werd voor de Black Lives Matter-beweging.

Cover foto: Hyoung Chang/The Denver Post

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen