MLB Draft Preview 2020: Nummers 21-25

Dit jaar mockdraften we bij SportAmerika de MLB Draft anders dan jullie van ons gewend zijn. In plaats van elk team op volgorde van keuze af te lopen, pakken we de top 29 spelers in volgorde van MLB Pipeline’s Top 150 en scouten we hun carrière tot nu toe en hun mogelijke draftbestemming. In deze vijfde editie is het de beurt aan de nummers 21 tot en met 25, waar we nagenoeg alleen maar rechtshandige college werpers vinden.


#21 | Carmen Mlodzinski

SCHOOL: South Carolina
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.89m / 105 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 19 februari 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Carmen Mlodzinski is een rechtshandige werper die momenteel speelt voor zijn home state universiteit, de South Carolina Gamecocks. Mlodzinski zijn talent viel op high school al menig scout op, maar de werper koos bewust om op college niveau te gaan spelen. In zijn sophomore year, 2019, was Mlodzinski de nummer 1 van de rotatie van de Gamecocks.
Na slechts drie starts raakte hij echter zwaar geblesseerd (gebroken voet door vreemde landing). Later in het jaar maakte de righty een zeer sterke indruk in de Cape Cod League. Hij kwam 34.1 innings in actie en zette 43 man met drie slag aan de kant met een ERA van 1.83. Die lijn zette Mlodzinski dit seizoen door, waardoor hij nu als first round pick op de radar staat. In de vier starts van het college seizoen 2020 wierp de man van HIlton Head Island 25.1 innings, waar hij een 2.84 ERA noteerde met 22 K’s en 8 BB’s.
Qua pitches moet Mlodzinski het hebben van een mid 90’s fastball die een enkele keer uitschiet naar boven en een low 80’s slider. Zijn huidige project is een change-up. Scouts zien in hem de potentie om een front-rotation starter te worden.

DE KEUZE VAN…

De teams met picks vanaf de 20ste tot 30ste plaats hebben keuze uit veel rechtshandige werpers. Het is dan ook lastig te voorspellen wie precies waar gaat eindigen. Er is een kans dat de New York Mets met de 19de pick Mlodzinski kiezen. De afgelopen jaren is het aantal minor league talenten op de heuvel in New York namelijk afgenomen. De Milwaukee Brewers lijken op plek 20 een meer reëele kans en fit. De Brew crew wordt veelvulig gelinkt aan een legio van rechtshandige college werpers, waarvan Mlodzinski een van de meer prominente is. Aangezien Mlodzinski geen lange periode van succesvolle cijfers heeft, is het mogelijk dat hij verder weg zakt. De Minnesota Twins zijn dan met hun 27ste pick een logische fit.


#22 | Cade Cavalli

SCHOOL: Oklahoma
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.95m / 103 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 14 augustus 1998 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Atlanta Braves, 29e ronde (880e overall), 2017
De 21-jarige Cade Cavalli is de zoon van voormalig Angels minor league catcher Bryan Cavalli. In high school was Cade Cavalli zowel speler van het honkbal- als basketball team. Zijn veelzijdigheid laat Cavalli ook op het honkbalveld zien, hij is namelijk een two-way player. Zijn prestaties en talent leverden hem in 2017 al een draft-selectie op door de Atlanta Braves. De in Bixby geboren speler koos echter om naar college te gaan in zijn home state. Voor de Oklahoma Sooners heeft Cavalli zowel aan slag als op de heuvel zijn waarde laten zien.
Vorig seizoen was hij aan slag goed voor een .319 AVG, met vier homeruns, .611 SLG% en 393 OBP in 72 at bats. Op de heuvel kwam hij dat seizoen tot een 5-3 record met 60.1 IP, een 3.28 ERA, 59 K’s en 35 BB’s. In het abrupt beëindigde seizoen 2020 toonde Cavalli een opzienbare verbetering strikeouts en walks. In 23.2 IP wierp 37 K’s en 5 BB’s. Dit zorgt er voor dat hij ook is gestegen in de draft rankings.
Als werper beschikt Cavalli over een mid 90’s fastball, een venijnige 80’s slider en een redelijke curve en changeup. Zijn delivery oogt vlekkeloos, al zorgt dat in combinatie met wat control issues er voor dat hitters zijn pitches bij vlagen goed weten te raken. Dat is een punt van zorg, evenals zijn gezondheid. Op zijn dossiers staan twee aantekeningen. Cavalli had last van rugklachten gedurende zijn senior year op high school en miste vorig seizoen tijd door een stress reactie in zijn elleboog. Zodoende zit er risico aan de keuze voor Cavalli. Cavalli is daarmee een echte boom-or-bust speler.

DE KEUZE VAN…

In het meest gunstigste scenario voor Cavalli wordt hij gekozen net na de eerste 10 picks door bijvoorbeeld de Chicago White Sox, de Cincinnati Reds (mock draft van The Athletic) of San Francisco Giants (Mock draft van mlb.com). Ondanks zijn goede cijfers begin van dit seizoen, zou het gezien de kanttekeningen geen verrassing zijn als Cavalli later in de eerste ronde wordt gedraft, door de New York Mets.


#23 | Cole Wilcox

SCHOOL: Georgia
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.98m / 105 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 14 juli 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Washington Nationals, 37e ronde (1121e overall), 2018
De net geen 2 meter lange Cole Wilcox is een imposante speler op de heuvel. Hij beschikt over een fastball die 100 mph nog wel eens aantikt. Zijn arsenaal wordt aangevuld met een sterke slider en changeup. In 2018 toen Wilcox zijn high school periode was er al interesse om hem te draften. Nadat hij in de eerste ronde niet werd geselecteerd, besloot hij naar de University of Georgia te gaan. Daar heeft Wilcox in anderhalf seizoen stappen gezet in zijn ontwikkeling.
Als freshman seizoen fungeerde hij zowel als starter en reliever. Zijn seizoenstotalen kwamen uit op 59.2 innings, 64 K’s met wel 38x vier wijd en 15 wild pitches. Aan zijn control en mindset lijkt hij te hebben gewerkt, want in de vier starts van 2020 wierp Wilcox 23 innings, noteerde hij een 3-0 record met 1.57 ERA, 32 K’s, 2 BB’s en 1 wild pitch. Zijn goede start van het seizoen werkt in het voordeel van zijn draft value.

DE KEUZE VAN…

Wilcox bevindt zich in een luxe positie. Doordat het college seizoen voortijdig werd beëindigd, heeft de NCAA besloten dat spelers van voorjaarssporten een extra jaar eligibility krijgen. Daarmee heeft Wilcox de keuze om volgend seizoen nogmaals als sophomore kan aantreden. Daarmee hoeft hij niet per se ergens te tekenen. Bovendien heeft de speler het goed naar zijn zin. Anders gezegd, pas bij een meer dan goed aanbod wordt het voor hem interessant om daar op in te gaan.
Een enkele mock draft heeft Wilcox nipt bij de eerste 15 zitten, maar onze verwachting is dat hij toch wat later zal worden geselecteerd. Reken vooral de New York Mets en toch ook de Milwaukee Brewers tot de geinteresseerden. Toch is onze verwachting dat Wilcox (uiterlijk) als 22ste wordt geselecteerd, wanneer het de beurt is aan Washington Nationals.
De Nats hebben behoefte aan een arm in de minors. Tel daarbij op dat de regerend kampioen Wilcox in 2018 al had gedraft ondanks dat hij al had toegezegd college te gaan spelen en de ideale match vanuit Washingtons perspectief is helder. Het is alleen nog de vraag of Wilcox nog beschikbaar is wanneer de Nationals mogen kiezen.


#24 | Dillon Dingler

SCHOOL: Ohio State
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.92m / 95 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 17 september 1998 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
De enige positiespeler in dit artikel, betreft een van de top catching prospects van de draft: Dillon Dingler. Al moet gezegd worden dat Dingler ook inzetbaar is als outfielder. Zonder veel ervaring werd hij in zijn debuutseizoen bij Ohio Staat op die positie ingezet. Hij vulde dat als center fielder respectabel in en deze brede inzetbaarheid geeft Dingler een voordeel ten opzichte van andere catchers. Overigens is dat ook terug te zien in het postuur van de speler uit North Canton. Scouts en blogs geven aan dat hij atletischer is dan zijn gemiddelde collega catchers. Qua echte catching skills wordt zijn arm strength geprezen. Mede daardoor gooide Dingler in zijn drie college seizoenen 50% van de honklopers uit in hun pogingen om te stelen. Tot slot zijn de leiderschapsvaardigheden en attitude bij scouts niet onopgemerkt gebleven.
Dat Dingler een multi-talent is, bleek wel in high school. Voor de Jackson High speelde hij american football, honkbal en basketball. Met de twee laatstgenoemde won zijn school met hem in de gelederen Division I titles. Vermoedelijk komt hier ook zijn snelheid op de honken, wat ook op menig scoutingrapport staat vermeld, vandaan.
Als veldspeler lijkt het talent dus aanwezig, maar om als first round draft pick in aanmerking te komen is ook aan slag het een en ander nodig. In de eerste twee college seizoenen kwam Dingler tot een slashline van .267/.362/.396. Belangrijk om te weten bij het duiden van die cijfers, is dat Dingler in het tweede seizoen tijd mistte vanwege wegens een gebroken (hamate) botje in zijn hand. Hierdoor moest hij tijd missen en dat heeft mogelijk ook gevolgen gehad voor zijn power dat seizoen. Een volledig herstelde Dingler leefde dit seizoen op aan slag. In 13 wedstrijden sloeg de catcher een career high vijf homeruns en een slashline .340/.404/.706. Hierdoor lijken de scouts voldoende overtuigd dat de 21-jarige zich ook aan slag staande kan houden. Toch blijft de vraag of Dingler dit ook een heel seizoen had kunnen volhouden.

DE KEUZE VAN…

Menig expert of draft preview verwacht dat Dingler in de top 15 van de draft geselecteerd zal worden. Opmerkelijk is dan ook dat in de vele mock drafts die gehouden zijn dit vaak niet het geval is. Veel vaker wordt de naam Dingler in verband gebracht met de Cleveland Indians, Tampa Bay Rays en Oakland Athletics. Onze inschatting is dan ook dat de naam Dingler in de tweede helft van de eerste ronde van het bord zal verdwijnen. De A’s hebben in Sean Murhpy een catcher in huis waar Dingler geregeld mee wordt vergeleken. Qua profiel past hij dan ook bij de organisatie, dus is het aannemelijk dat de A’s hem zullen selecteren if still available.


#25 | Bryce Jarvis

SCHOOL: Duke
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.89m / 88 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 26 december 1997 (22 jaar)
EERDER GEDRAFT: New York Yankees, 37th (1135th overall), 2019
Als iemand je iets kunt vertellen over het verhogen van je draft value ten opzichte van vorig jaar, dan is het wel de rechtshandige werper Bryce Jarvis. Vorig jaar werd Jarvis namelijk in de 37ste ronde gedraft door de New York Yankees. Hij kreeg een lucratieve aanbieding, maar besloot toch om de Devils trouw te blijven in de hoop hoger gedraft te kunnen worden. Die keuze lijkt zich te gaan uitbetalen, mede door zijn eigen prestaties en ontwikkeling (fysiek aangesterkt en snellere fastball).
In februari van dit seizoen wierp Jarvis, die overigens de zoon is van voormalig major league pitcher Kevin Jarvis, een perfect game (94 pitches en 15 strikeouts). In zijn laatste start voor de draft was hij ook enige tijd op weg naar een perfect game. Zijn seizoenstotalen zijn met 27 IP, een 0.67 ERA, 40 K’s en 2 BB’s indrukwekkend, alleen kunnen scouts niet beoordelen of Jarvis dit ook in staat is te vertalen over een heel seizoen.
Jarvis moet het van een low 90’s fastball en goede changeup hebben. Daarnaast is zijn curve, high 70’s, sinds aanvang van dit seizoen drastisch verbeterd. Voor de afwisseling is er ook nog een 80’s slider.

DE KEUZE VAN…

Ondanks zijn ijzersterke optredens dit seizoen, is het goed mogelijk dat Jarvis niet in de eerste ronde wordt geselecteerd. Baseball America heeft hem namelijk als 45ste geranked. Rechtshandige werpers met constantere prestaties over een langere periode zijn volop beschikbaar en hebben wat dat betreft minder risico. Tegelijkertijd popt Jarvis toch op bij de New York Mets en Milwaukee Brewers blogs omdat hij past in het profiel ’talentvolle rechtshandige college werper.’
Op plek 25 van de draft order vinden we de Atlanta Braves. Dit team wordt door The Athletic gelinkt aan Jarvis. De gedachte is dat Jarvis mogelijk met een voordelige deal zou kunnen worden gestrikt, zodat voor de latere rondes wat meer middelen beschikbaar blijven. Gezien zijn pas recente opmars en leeftijd ten opzichte van de overige draftees, is dat een aannemelijke redenatie. Mochten de Braves anders besluiten, kijk dan naar de New York Yankees (vorig jaar niet voor niets gedraft en hebben connecties met de organisaties die Jarvis hebben geholpen in zijn ontwikkeling het laatste jaar) met de 28ste pick of de Pittsburgh Pirates aan het begin van de tweede ronde om Jarvis op te pikken. Wij houden het op de Yankees.

Coverfoto: Duke Athletics

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen