MLB Draft Preview 2021: 16-20

Ook dit jaar blikken we bij SportAmerika weer vooruit op de Draft van komend weekend. Zondag 12 juli is de eerste ronde van het spektakel, dus lopen wij de top 30 picks langs, met mogelijke bestemmingen. We gebruiken voor deze volgorde de lijst van MLB.com, waar een top 250 is samengesteld. We scouten spelers en mogelijke bestemmingen in de draft, van 1 tot 30. In wie is jouw team geïnteresseerd?

16 | JORDAN WICKS

SCHOOL: Conway High School, Arkansas
POSITIE: LHP
LENGTE/GEWICHT: 1.88m / 97kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 1 september 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Kansas State

Kansas State heeft in haar hele bestaan nog nooit een first-round pick of een pitcher in de eerste drie rondes van de draft afgeleverd, maar dat zal in 2021 gaan veranderen. Van de gehele lijst aan spelers is de 21-jarige Jordan Wicks de nummer één linkshandige pitcher.

Het lijstje aan records dat de in Conway, Arkansas geboren Amerikaan inmiddels al bij elkaar heeft gegooid is indrukwekkend: Hij werd freshman of the year in de Big 12 Conference in 2019, kreeg maar één run tegen in vier starts gedurende het begin van het seizoen 2020 en veegde in twee zomercompetities de vloer aan met de slagmannen — 0.52 ERA en 52 K’s in 34.2 innings –. Deze lente verbrak hij ook de records van meeste strikeouts in een enkel seizoen (118) en Kansas State overall strikeouts (230) en werd hij unaniem verkozen tot Preseason Pitcher of the Year in de Big 12 Conference.

Onderwerp van gesprek in menig preview is vooral zijn nasty changeup, die als één van de beste pitches in de draft gezien wordt. In zijn arsenaal heeft hij daarnaast een fastball die de 95 MPH aantikt, een slider, een cutter en een prachtige curveball. Kortom een compleet plaatje.

Mogelijke bestemming
Gedurende de afgelopen maanden zijn er een aantal teams al veelvuldig gelinkt aan Wicks. San Francisco Giants, Milwaukee Brewers en de Miami Marlins hebben allen een lijntje uitgeworpen om de talentvolle Amerikaan aan zich te binden. Niet onbelangrijk: Deze teams zullen ook als veertiende, vijftiende en zestiende hun keuze bekend maken.

17 | ANTHONY SOLOMETO

SCHOOL: Eustace Preparatory School, New Jersey
POSITIE: LHP
LENGTE/GEWICHT: 1.96m / 99kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 12 februari 2002 (19 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan North Carolina University

Mocht Jordan Wicks niet meer beschikbaar zijn, komen MLB-teams op plek zeventien opnieuw een linkshandige pitcher tegen. De aan North Carolina University toegezegde Anthony Solometo doet in vele facetten weinig onder voor Wicks. Een 9-2 career record en een totaal van 64 K’s in 44 innings vorig seizoen hebben de Amerikaan flink op de ladder doen laten stijgen.

De boomlange 19-jarige lefty is hét talent uit de hoek New Jersey. Zijn ongewone delivery doet denken aan Madison Bumgarner en zijn slider toont gelijkenissen met die van Padres-ster Blake Snell. Een fastball van 90-93 MPH en een slider die alle kanten op dwarrelt maken van Solometo een interessant werper. Net als Jordan Wicks beschikt ook Solometo over een nasty changeup, al zal deze nog flink moeten worden bijgeschaaft om deze rendabel te krijgen.

Hiermee kom je ook meteen op het zwakke punt van de 19-jarige Amerikaan: zijn arsenaal is niet diep genoeg. Met ‘slechts’ een fastball en een slider en een incomplete changeup zit er nog niet zoveel variatie in.

Mogelijke bestemmingen
Het is de grote vraag waar de lefty zich na de draft kan gaan melden. In de media wordt veelvuldig gesproken over de Miami Marlins. Echter komen ook de Toronto Blue Jays, New York Mets en de Philadelphia Phillies voorbij.

18 | ANDREW PAINTER

SCHOOL: Calvary Cristian Academy, Florida
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 2.00m / 102kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 10 april 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan University of Florida

Ook op plek nummer achttien is er dit jaar een pitcher terug te vinden. De 18-jarige Andrew Painter uit Pompano Beach, Florida kan zich opmaken voor een first-round pick deze jaargang.

In zijn nog jonge loopbaan heeft Painter al flink wat bij elkaar geworpen. Zo werd hij met het Amerikaanse team U-15 wereldkampioen in Panama en kreeg daarbij een plekje in het All-World team en zorgde hij in 2019 met een 7-2 record, 1.43 ERA en 77 K’s in 53.2 innings hoogstpersoonlijk voor een finaleplaats om het State Championship met Calvary Cristian. Ook mocht hij als junior op de Wrigley Field-heuvel plaatsnemen tijdens de Under Armour All-America Baseball Game en gooide hij in 2021 met een 6-1 record, 0.38 ERA en 93 K’s in 47 innings menig slagman met de staart tussen de benen weer terug naar de bank.

Sterkste punt van de boomlange pitcher is vooral zijn variatie op de heuvel. Met een high 90’s fastball — two- en fourseamer –, een high 70’s 12-6 curveball, een mid 80’s slider en een potentiële changeup is de Floridiaan erg diep in zijn pitching. Ondanks zijn lengte is hij daarnaast ook nog eens erg atletisch.

Mogelijke bestemmingen
Vele teams kunnen een potentiële ace gebruiken. De Cincinnati Reds, New York Yankees en de Miami Marlins worden het meeste genoemd en het lijkt er sterk op dat de Reds zullen gaan kiezen voor een pitcher als first-round pick.

19 | JOE MACK

SCHOOL: Williamsville East High School, New York
POSITIE: C
LENGTE/GEWICHT: 1.85m / 95kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 27 december 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Clemson

Op plaats negentien een catcher die opgroeide in Williamsville, New York. Joe Mack is na Harry Ford de tweede high-school catcher die zich voor een first-round pick mag gaan opmaken.

Mack beschikt zowel aanvallend, als defensief over meerdere wapens. Zijn vermogen om alleen te slaan op ballen die binnen het bereik liggen is van uitermate grote klasse. Een 8/4 BB/K ratio in vijf wedstrijden geeft dit prima weer. Zijn solide contact met de bal en daarbij de snelheid waarmee hij de bal weet te raken doen vermoeden dat er heel wat kruit in het vat zit bij de 18-jarige catcher.

Achter de plaat is Mack één van de beste in de 2021 draft. Zijn atletisch vermogen, blocks en power maken hem tot een complete catcher. Zijn armkracht weet hij te combineren met een grote nauwkeurigheid wat hem tot één van de meest lastige catchers om honken op te stelen maakt.

Mogelijke bestemmingen
Van alle teams die de mogelijkheid hebben om Joe Mack vast te leggen, zijn er een aantal teams die aan de 18-jarige catcher toegeschreven worden. Toch lijkt er één team te zijn dat bij de Amerikaan een streepje voor zal hebben: De Minnesota Twins verzekerden zich in 2018 namelijk van de diensten van Charles Mack, toevalligerwijs de broer van Joe. Het is echter nog maar de vraag of de talentvolle catcher tot de 26e plek beschikbaar zal zijn.

20| WILL TAYLOR

SCHOOL: Dutch Fork High School, South Carolina
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.83m / 79kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 10 januari 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Clemson

Will Taylor is eenvoudigweg een alleskunner. Afgelopen herfst zorgde Will Taylor als quarterback van de Dutch Fork High School met 32 touchdowns voor de South Carolina 5-A state titel. Daarnaast won hij in zijn eerste en tweede jaar ook nog eens twee worsteltitels. Bovendien kan de 18-jarige buitenvelder zich opmaken voor een top twintig verkiezing in de 2021 MLB Draft.

Het is dan ook niet gek dat MLB hem tot één van de meest atletische en interessantste picks van 2021 bombarderen. Met 1.83m en 79kg is hij niet de meest in het oog springende kandidaat. Toch is Taylor mede door zijn geprezen snelheid en defensieve vaardigheden één van de meest gewilde kandidaten.

Hij compenseert zijn gebrek aan slagkracht met het vermogen om de bal waar dan ook in de slagzone solide te raken en vervolgens met zijn snelheid op de honken te komen. Zijn inzicht en reactietijd samen met zijn snelheid maken hem mede tot een zeer gevaarlijke honkensteler.

Defensief zit het ook prima in elkaar bij de 18-jarige Amerikaan. Hij gebruikt zijn groot inzichtelijk vermogen om de juiste beslissingen te maken bij het verdedigen van de bal. In zijn prille carrière is hij defensief nog altijd foutloos.

Mogelijke bestemming
Het honkbaltalent wat Taylor bezit staat buiten kijf. Toch is het nog maar de vraag of menig team haar eerste rondepick aan de 18-jarige Amerikaan zal besteden. Zijn liefde voor American Football is nog altijd sterk aanwezig en hij heeft in meerdere interviews aangegeven dat het honkbalplaatje dusdanig compleet moet zijn om zich te kunnen binden aan een franchise.

Andermaal de Miami Marlins werden aan de voornamelijk in het midveld opererende Taylor gelinkt. Gezien de vele pitchers die de afgelopen jaren zijn opgepikt in de draft lijkt het voor de hand te liggen dat de ploeg uit Miami zich dit jaar wil focussen op veldspelers.

Coverfoto: K-State Athletics

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen