Tigers draften Torkelson, andere teams verrassen

In een andere setting dan normaal gesproken vond afgelopen nacht de MLB Draft plaats. Met de GM’s via video conferencing en de analysten in de studio op anderhalve meter van elkaar werden de dromen van in totaal 37 spelers vervuld. Na een openingswoord van de commissioner waarin hij toezegde dat er gehonkbald zal worden in 2020 én de waardeloze Black Lives Matter-persverklaring die de bond eerder deze week uit liet gaan flink bijstelde, door namen van slachtoffers te benoemen en een beduidend harder statement maakte tegen racisme, was het tijd voor de draft.

 
De Detroit Tigers pakten als eerste overall zoals verwacht Arizona State-slugger Spencer Torkelson, maar de Orioles gooiden op plek twee direct alle mock drafts in de prullenbak. Hieronder de eerste 15 picks uit de eerste ronde, met korte analyse. De overige analyse volgt later.


1) DETROIT TIGERS: SPENCER TORKELSON (3B, ARIZONA STATE)

Geen verrassing hier: Torkelson was ook onze voorspelling. De beste slugger in het college-landschap werd verrassend genoeg als derdehonkman aangekondigd, terwijl hij in college vooral eerste honk speelde. Dit duidt op een positieverandering wanneer hij zich meldt bij de Tigers. Jeimer Candelario lijkt z’n plekje dan ook kwijt te zijn op drie in Detroit.

2) BALTIMORE ORIOLES: HESTON KJERSTAD (OF, ARKANSAS)

De Orioles gooiden alles voor iedereen in de war door Heston Kjerstad (veel) hoger te draften dan verwacht. De outfielder was rond plek 7-11 ingeschat, maar door hem hier te kiezen, besparen de O’s wat geld in bonus money. Een under slot deal lijkt voor Kjerstad in het verschiet te liggen, wat Baltimore ruimte geeft om meer te spenderen in rondes 2-5.

3) MIAMI MARLINS: MAX MEYER (RHP, MINNESOTA)

De Marlins wilden vervolgens niet achterblijven met de verrassingen en kozen niet voor de alom verwachte Asa Lacy, maar voor Max Meyer. De vlammenwerper uit Minnesota had al wat helium, maar niemand voorzag een stijging in de top 3. De Royals waren de lachende vierde in dit scenario, want die konden dankzij Miami’s verrassende keuze…

4) KANSAS CITY ROYALS: ASA LACY (LHP, TEXAS A&M)

…Lacy op plek vier oppikken. Ondanks dat de Royals veelvuldig aan positiespelers werden gekoppeld, mede door hun ruime voorraad minor league-werpers, was dit een droomscenario. De beste linkshandige werper in de draft (en één van de beste werpers, punt) op plek vier kunnen draften, dat lukt je niet elke dag. Austin Martin en Zac Veen werden de dupe van deze bizarre 2-4 picks, want zij zakten als gedoodverfde top 4-picks iets omlaag. Over Martin gesproken..

5) TORONTO BLUE JAYS: AUSTIN MARTIN (SS, VANDERBILT)

Toronto moet niet hebben geweten wat het overkwam: op plek 5 de nummer twee prospect in baseball kunnen draften. Het werd Austin Martin, die nu met een wel heel gaaf groepje jonge sterren-in-wording de Blue Jays ‘nieuwe stijl’ terug aan de top mag proberen te krijgen. Als ze nu toch eens pitching hadden, daar in Canada..

6) SEATTLE MARINERS: EMERSON HANCOCK (RHP, GEORGIA)

Geen verrassing hier. De Mariners werden volop gekoppeld aan Emerson Hancock in de weken voorafgaand aan de draft en de club had hier dus geen andere optie. Solide pick voor een organisatie die aan het wederopbouwen is.

7) PITTSBURGH PIRATES: NICK GONZALES (SS, NEW MEXICO STATE)

Waar Heston Kjerstad volop aan de Pirates was gelinkt, werd die dus ruim voor hun neus weggekaapt door Baltimore. Toch zal Ben Cherington in zijn eerste Pirates-draft als GM niet ontevreden zijn met Gonzales, die videogame stats noteerde voor New Mexico State. Gonzales heeft de kans om sneaky snel, sneaky goed te worden. Met de pick voor Gonzales braken de Pirates een record door de zevende collegespeler op rij te kiezen in de eerste zeven picks van een draft.

8) SAN DIEGO PADRES: ROBERT HASSELL (OF, HS TENNESSEE)

De Padres zijn gek op highschoolers, dus daar veranderde dit jaar niets aan. Hassell is één van de meeste overall getalenteerde outfielders in de draft en de achtste plek is dan ook prima voor hem. De streak van collegespelers kwam hier ten einde.

9) COLORADO ROCKIES: ZAC VEEN (OF, HS FLORIDA)

De Rockies gingen sowieso geen pitcher kiezen, want ja.. Coors Field. Het feit dat ze hier Zac Veen, de top-hitting highschooler, konden oppikken, is een enorme lucky break voor Colorado. Veen werd overwegend naar de Royals op plek vier gemockt, maar met deze toevoeging hebben de Rockies zeker geen foute keuze gemaakt.

10) LOS ANGELES ANGELS: REID DETMERS (LHP, LOUISVILLE)

Vlak voor de neus van de White Sox kaapten de Angels lefty starter Reid Detmers weg. Detmers is een solide pick voor een club als de Angels, die ongelooflijk om stabiele pitching verlegen zitten. De curveball van de linkshandige werper is om een boek over te schrijven en de college-stats zijn om te watertanden. Geen superfastball, wel een superarm.

11) CHICAGO WHITE SOX: GARRETT CROCHET (LHP, TENNESSEE)

Veelvuldig aan Detmers gelinkt, maar nu een ander plan: de White Sox verrasten enigszins door lefty Garrett Crochet op plek 11 te kiezen. De powerpitcher van Tennessee was in de 17-25 regio ingeschat, maar de Sox hadden blijkbaar voldoende gezien om hem hier te selecteren. De streak van collegespelers voor Chicago in de eerste ronde duurt dus voort: de club heeft sinds 2012 in de eerste ronde geen highschooler meer gekozen en sinds 2001 geen highschoolwerper. Crochet lijkt in veel opzichten op Chris Sale: hij gooit 100 mph en heeft off the charts spin rates aan zijn pitches. Er zijn echter ook wat vraagtekens te vinden (lichte blessures, gebrek aan sample size).

12) CINCINNATI REDS: AUSTIN HENDRICK (OF, PENNSYLVANIA, HS)

Geen verrassing hier: de Reds werden al weken volop aan Hendrick gekoppeld. Het is een solide pick met het oog op de lange termijn. Hendrick is een highschooler die nog enige tijd in de Minors zal moeten doorbrengen voor hij iets kan brengen voor de Reds. Interessanter wordt het in de tweede ronde. De Reds en White Sox hebben beide Jared Kelley fanatiek gescout en zouden mogelijk van hem hun volgende pick willen maken. De twee clubs kiezen op 47 (White Sox) en 48 (Reds) weer na elkaar.

13) SAN FRANCISCO GIANTS: PATRICK BAILEY (C, NORTH CAROLINA STATE)

Ondanks al het in de gelederen hebben van Joey Bart, de catcher van Georgia Tech waaraan San Francisco in 2018 al een top drie pick spendeerde, koos de club opnieuw voor een catcher. Patrick Bailey was de beste catcher in de draft, maar de vraag is of hij kan slaan met houten knuppels. Lukt het de Giants hem daaraan te laten wennen, dan is dit een goede pick. Toch moet de club ooit eens een pitcher draften…

14) TEXAS RANGERS: JUSTIN FOSCUE (2B, MISSISSIPPI STATE)

Nog een redelijk verrassende pick: Justin Foscue is een leuke speler, maar de vraag is of hij op plek 14 al thuis hoort. Weinig spectaculaire keuze, in elk geval niet voldoende om de aandacht af te leiden van het feit dat de Texas Rangers de enige club was die tijdens het ‘Black Lives Matters’-segment aan het begin van de uitzending niet het bordje met dezelfde tekst ophield, terwijl de overige GM’s dat wel deden of het bordje duidelijk in beeld hadden staan.

15) PHILADELPHIA PHILLIES: MICK ABEL (RHP, OREGON, HS)

We sluiten dit eerste blok af met Mick Abel die naar de Phillies gaat. Als onderdeel van de grote drie als het op collegepitchers aankwam (Abel, Kelley en Nick Bitsko) was het logisch dat Abel als eerste ging. De Phillies zullen niet hebben geweten hoe snel ze zijn naam door moesten bellen toen bleek dat hij nog beschikbaar was.
Later picks 16 – 29.

Coverfoto: MLB

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen