It’s raining no-no’s: Kluber houdt Texas Rangers op nul

Ze vallen dit seizoen als rijpe appelen van de boom. Gisternacht gooide Corey Kluber alweer de zesde no-hitter van dit seizoen en de tweede in 24 uur tijd. Hierdoor voegde hij zichzelf in het rijtje van Joe Musgrove, Carlos Rodon, John Means, Wade Miley en Spencer Turnbull, die voor hem negen innings gooide zonder een hit tegen te krijgen. De laatste keer dat een New York Yankees-pitcher een no-hitter gooide was alweer 22 seizoenen geleden.

EERSTE IN DE 21e EEUW

Het was alweer een tijd geleden dat een Yankees-pitcher een wedstrijd gooide zonder een hit tegen te krijgen. De laatste keer dat het gebeurde was op 18 juli 1999. Toen gooide David Cone tegen de Montreal Expos de derde perfect game uit de geschiedenis van de club. De perfect game van Cone was tevens ook de eerste no-hitter en eerste perfect game in een interleague wedstrijd.

Bijna 22 jaar later gooide Kluber de twaalfde no-hitter in de geschiedenis van de Bronx Bombers. Hiermee werd hij de eerste die een hitloze wedstrijd gooide in de 21e eeuw. Er zit ook nog een connectie tussen de no-no van Kluber en Cone. Vóór het optreden van de 35-jarige Kluber was Cone de laatste pitcher die 35 jaar of ouder was toen hij zijn eerste no-hitter gooide.

TERUGKEER BIJ OUDE WERKGEVER

Het kunststukje van Klu-bot kwam op ironische wijze op bezoek bij de Texas Rangers. Vorig jaar stond hij daar namelijk nog onder contract, maar kwam hij niet verder dan één inning aan werk. Tijdens zijn debuut in 2020 gooide hij achttien pitches, waarna hij het veld moest verlaten met een schouderblessure.

Doordat hij maar één keer in actie kwam voor de Texanen en er dit jaar pas weer fans op de tribune mogen zitten, bleef de organisatie van de Rangers met de bobbleheads van Kluber zitten. Daardoor zagen zij gister de kans deze eindelijk weg te geven aan het publiek. De mystery bobble woensdag werd in het leven geroepen en zo moesten tienduizend poppetjes van ook oud-spelers Mike Minor, Lance Lynn, Shin-Soo Choo en Elvis Andrus weggegeven worden. Na de prestatie van Kluber is zijn Texas Ranger-bobblehead een echt collectors item geworden.

19 juni 1990

De laatste keer dat er twee no-hitters waren binnen 24 uur, waren er twee no-no’s op dezelfde dag. Fernando Valenzuela en Dave Stewart kwamen beide tot dezelfde prestatie op 19 juni 1990, Valenzuela tegen de St. Louis Cardinals en Stewart tegen de Toronto Blue Jays. Ted Breitenstein en Jim Hughes deden het voor het eerst op 22 april 1898.

ACHTTIENDE VOLLEDIGE WEDSTRIJD

Kluber is zelf geen vreemde om een gehele wedstrijd te gooien. De wedstrijd tegen de Texas Rangers, was zijn achttiende volledige wedstrijd uit zijn carrière. De eerste keer dat hij het voor elkaar kreeg, was in het shirt van de Cleveland Indians op 30 juli 2014, toen in minder dan 100 pitches. Zijn laatste complete game gooide hij tegen de Los Angeles Angels op 4 augustus 2018. Toen kreeg hij drie hits tegen, maar kwam er geen enkele run over de thuisplaat.

TYLER WADE

In iedere no-hit wedstrijd is er wel een speler die naast de pitcher de show steelt, voor de Yankees was dat Tyler Wade. Hij kwam als wissel vanaf de bank voor de geblesseerde Ryan LaMarre en sloeg in zijn eerste slagbeurt een triple waarbij Kyle Higashioka de 1-0 over de plaat liep. Zelf liep hij vervolgens op een sac fly van DJ LeMahieu de 2-0 binnen, wat de uiteindelijke uitslag opleverde.

De 26-jarige ving in de negende inning ook een hard geslagen bal van David Dahl. Deze bal leek routine en had ook maar een .160 expected batting average, maar toch leek dat anders door de stressvolle situatie. Wade ving de bal voor de tweede uit, waarna Willie Calhoun de bal op de grond naar het tweedehonk sloeg en de no-hitter van Kluber een feit was.

TWEEDE KEER VOOR DE RANGERS

Voor de Texas Rangers was het alweer de tweede keer dit seizoen dat het team zonder een hit bleef tijdens een wedstrijd. De eerste keer gooide Joe Musgrove de eerste no-hitter in de geschiedenis van de San Diego Padres tegen de Rangers. Beide no-no’s werden op Globe Life Field gegooid, de thuishaven van de Texanen. Opvallend genoeg zijn ook de Seattle Mariners dit seizoen al twee keer ge-no-hit (door John Means en Spencer Turnbull) en waren de Cleveland Indians ook al twee keer de klos (door Carlos Rodon en Wade Miley).

Door de tweede no-hitter in het pas één jaar oude stadion zijn er nu al meer no-hit wedstrijden geweest dan in de stadions van de Braves (Truist Park, 0), Cardinals (Busch Stadium III, 0), Yankees (Yankee Stadium II, 0), Twins (Target Field, 0), Pirates (PNC Park, 1), Padres (Petco Park, 1), Rockies (Coors Field, 1), Tigers (Comerica Park, 1), Diamondbacks (Chase Field, 1) en Orioles (Oriole Park at Camden Yards, 1).

KLUBER EN THE BOTTOM OF THE BARREL

Het is natuurlijk een fantastische prestatie dat Kluber geen enkele hit tegen heeft gekregen. Toch is er wel iets bijzonders met de starts van de 35-jarige pitcher. Hij gooide namelijk alleen goed tegen teams die meer wedstrijden verloren dan wonnen. Klubes stond negen wedstrijden vanaf het begin op de heuvel en won er hier vier van. Deze winsten kwamen tegen bodemteams als de Baltimore Orioles (17-25), Detroit Tigers (17-26) en Texas Rangers (19-26). Daarnaast stond Kluber dit seizoen tegenover de moeizame Braves-offense en de nummer laatst in de NL East Washington Nationals.

Op het moment dat hij gooit tegen teams met een positief record krijgt Kluber echter de ballen om de oren. In twee wedstrijden tegen de Toronto Blue Jays en één tegen de Tampa Bay Rays kwam hij niet verder dan tien innings, waarin hij zestien hits, zeven earned runs en drie homeruns tegen kreeg.

RACE TEGEN DE GESCHIEDENIS

De zesde no-no van het seizoen betekende ook dat het record van 1884 steeds dichterbij komt. Toen stond de teller aan het einde van het seizoen op acht. Dat de zesde no-hitter al in de maand mei valt is een unicum, hiermee werd het record van 1917 verbroken. Destijds werd de zesde no-hitter op 23 juni 1917 gegooid.

In ieder geval komt een stokoud record steeds dichterbij, de vraag is alleen welke pitcher de volgende hitloze wedstrijd gaat gooien. Als er op dit tempo door wordt gegooid, zullen er in totaal 22 no-hitters gegooid gaan worden. Of dat gaat gebeuren is de vraag, alleen stapje voor stapje komt het magische getal acht dichterbij.

Coverfoto: Tony Gutiérrez/AP Photo

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen