The making of McGregor versus Mayweather

Floyd_Mayweather,_Jr._vs._Juan_Manuel_Márquez
Het begint met een wild idee. Een plan dat veel te ver gezocht is. Alles je alles al eens gedaan hebt, wat ga je nu dan doen? Je hebt je divisie leeg geveegd, je hebt iedereen weleens tegenover je gehad, je hebt gedaan wat niemand anders gedaan heeft, er valt voor jou niets meer te winnen. En dan beginnen buitenstaanders te roepen. Als zij in jouw klasse uitkwamen? Nou, dan zou je het bezuren. Dit kan je natuurlijk niet zomaar laten zeggen, want jij bent de kampioen. Het zaadje is geplant. Wat als… What if…
Het zaadje in dit geval is Conor ‘The Notorious’ McGregor versus Floyd ‘Money’ Mayweather. De hovenier van de tuinen van de hersenen is een journalist van de Amerikaanse uitgave van het blad Esquire. In april 2015, nog voor het begin van de recente reeks iconische gevechten van de eeuw, vindt hij McGregor tegenover zich voor een interview. De journalist vraagt hem naar zijn unieke manier van stoten en hoe deze zich verhoudt tegenover de koning van de boksjungle Mayweather. Het is voor het eerst dat iemand de vergelijking tussen de twee trekt.
McGregor laat zich direct van zijn bekendste en meest beruchte zijde zien. “Ik zou hem binnen dertig seconden vermoorden,” antwoordt de UFC-kampioen. “Een specialist zijn op één gebied vind ik hetzelfde als een beginneling zijn op tien andere fronten. Wat gebeurt er denk jij als ik zijn benen grijp, als ik hem omklem als een boa constrictor?”

Serieuzer dan toegegeven

Dat Conor McGregor zaken wil doen blijkt wel als hij op 6 juli 2015 opnieuw het idee bespreekt. Ditmaal op verzoek van talkshowhost Conan O’Brien. Het is dan twee maanden na Mayweathers zege op Pacquiao, maar nog voor McGregors duel met Chad Mendes, die op het laatste moment als vervanger voor Jose Aldo optreedt. Het is een duidelijke vraag van O’Brien “Wat als jullie tegenover elkaar zouden staan, wie zou er dan winnen?” What if…

Het is hier waar het gevecht voor het eerst ook vorm begint te krijgen. “Ik weet zeker dat hij niet in mijn wereld (de UFC) durft te komen, maar ik hoef er niet over te twijfelen om wel in zijn wereld, het boksen, te stappen als de kans zich voor zou doen. Zeker weten! Er is voor Floyd toch geen gevecht meer over na Manny, het moet wel een crossover worden. Er zijn vele vechters in andere sporten die hem kunnen verslaan.”
Mayweather is op dat moment nog nauwelijks bezig met de Ier. Na zijn zege op Manny Paqcuiao pakt hij André Berto in voor zijn negenenveertigste zege op rij en kondigt direct na afloop nog in de ring in het MGM Grand Hotel zijn pensioen aan. “Ik heb alles gewonnen, ben al 18 jaar onafgebroken wereldkampioen, ik heb niets meer te bewijzen”, zijn de laatste woorden uit zijn mond als professioneel bokser. De overwinning plaatst hem bovendien naast de legendarische Rocky Marciano, die ook stopte met een 49-0 record. En het is juist dat feit dat mensen direct al doet twijfelen aan de woorden van de kampioen. Zelfs al stelt hij zijn titels ter beschikking.

Twitter

Hoewel de geruchten nimmer verstommen raakt alles op 8 mei 2016 in een stroomversnelling. McGregor is net iets van zijn aura van onaantastbaarheid kwijtgeraakt door een verlies tegen Nate Diaz en kan wel wat opschudding gebruiken. En opschudding komt er. Als de Engelse krant The Sun kopt dat de gesprekken gaande zijn lanceert McGregor een fictieve poster van wat in zijn ogen het echte gevecht van de eeuw is.


Mayweather, die inmiddels verschillende handelsmerken rondom een vijftigste winstpartij heeft laten vastleggen, tweet een goede drie weken later zijn eigen nep promoposter. Iedereen weet dan al wat er gaat gebeuren. Mayweather en McGregor gaan elkaar ontmoeten in de ring.


Terwijl UFC-baas Dana White, verschillende trainers en analisten blijven volhouden dat het niet gaat gebeuren voert Mayweather de druk verder op. “De geruchten die je hebt gehoord zijn misschien geen geruchten meer,” zegt hij tegen Fighthype.com. “Als we honderdmiljoen of meer kunnen krijgen, dan doe ik het.” Conor McGregor denkt er net zo over en ontvangt op 1 december 2016 officieel zijn bokslicensie.

En nu?

Hoewel geen van beide vechters nog officieel heeft bekendgemaakt dat het gevecht doorgaat lijkt het nu dan definitief te gaan gebeuren. McGregor is volgens bronnen op dit moment in Las Vegas om de laatste plooien glad te strijken. Volgens velen zal binnen twee weken de definitieve datum worden vastgelegd. De enige dwarsligger lijkt echter nog altijd Dana White te zijn. McGregor staat onder contract bij de UFC. White wil het gevecht dan ook alleen onder UFC-vlag laten uitvechten en bood Mayweather al eens 25 miljoen dollar om dit te doen. Een bedrag dat zich veel te ver van de honderd miljoen bevindt die Mayweather wenst.


Sommigen menen echter dat het White vooral te doen is om gezichtsbehoud. Boksen is geen MMA-light zoals sommigen denken. Het vergt een andere techniek. Het zou White zeer slecht uitkomen als zijn superster in de kracht van zijn leven van een veertiger die al anderhalf jaar achter de spreekwoordelijke geraniums zit verliest. Dit plaatst de bokser volgens hen flink in het voordeel en zou het imago van de UFC flink kunnen beschadigen.
Anderen zeggen dat het juist grootspraak van Mayweather is en dat hij stiekem gewoon op slinkse wijze in de spotlights probeert te blijven staan. Zij vragen zich af waarom Mayweather zijn record van 49-0 in gevaar zou willen brengen met een onbenulligheid als een duurbetaalde demonstratiepartij tegen McGregor. De waarheid zal tenminste twee weken op zich laten wachten. Misschien langer. What if…
Foto: Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen