NFL Analyse – De zes nieuwe head coaches in de NFL

Buffalo Bills v New England Patriots
De Super Bowl ligt iets meer dan een week achter ons, maar de teams die de play-offs niet hebben gehaald zijn al meer dan een maand bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Zes clubs gaan dit doen met een nieuwe hoofdcoach. In vijf gevallen was dit de keuze van de club, terwijl de Broncos op zoek moesten naar een nieuwe coach omdat Gary Kubiak een punt achter zijn loopbaan zette vanwege gezondheidsredenen. De zes teams hebben hun coachingsstaf voor komend seizoen nu ingevoerd en SportAmerika beoordeelt welke clubs dit het beste hebben gedaan.
1. Los Angeles Rams – Sean McVay
Na een teleurstellend eerste jaar in Los Angeles was het tijd voor de Rams om afscheid te nemen van Jeff Fisher. De keuze voor de jonge McVay (hij is afgelopen maand 31 geworden) is misschien een verrassende, maar kan wel eens een homerun zijn. De afgelopen drie jaar was McVay de OC in Washington, en was hij mede verantwoordelijk voor de doorbraak van Kirk Cousins als top quarterback. Had McVay het succes bij de Redskins nog een jaar weten te evenaren dan was hij waarschijnlijk de onbetwiste nummer één op elke lijst geweest.
De Rams hebben er voor gekozen om McVay nu al de kans te geven, in de veronderstelling dat ze volgend jaar geen nieuwe coach nodig hebben, in tegenstelling tot andere clubs in deze lijst die jaarlijks een nieuwe richting op lijken te willen. De grootste vraag die McVay zal moeten beantwoorden is of hij er klaar voor is om de hele ploeg te leiden op zondag en zich met alle facetten van het spel bezig kan houden. Maar iedereen die de afgelopen jaren met de jongste headcoach in de geschiedenis van de NFL heeft gewerkt is er van overtuigd dat de Rams geen betere keuze hadden kunnen maken.
Het voordeel voor McVay is dat hij de tijd zal krijgen in LA. Zijn belangrijkste taak is het ontwikkelen van Jared Goff als quarterback. In Washington heeft hij bewezen dat hij dit kan en als Goff komend jaar laat zien dat hij het in zich heeft een franchise quarterback te kunnen worden, dan is het seizoen voor de Rams al geslaagd. Daarnaast heeft McVay met Wade Phillips een ervaren assistent, zodat de Rams naar mijn mening de winnaar van coaching carrousel zijn geworden.
2. Los Angeles Chargers – Anthony Lynn
Lynn
Anthony Lynn stapt op precies het juiste moment in bij de Los Angeles Chargers. Niet zozeer vanwege de verhuizing naar het noorden, maar vooral omdat de kans groot is dat de Chargers het komend seizoen beter presteren dan afgelopen jaar. Door blessures en pech wonnen de Chargers maar vijf wedstrijden, maar onder normale omstandigheden zal dat komend jaar al beter gaan.
Het grootste risico met de aanstelling van Lynn is zijn gebrek aan ervaring als hoofdcoach. Hij is in zijn loopbaan slechts twee wedstrijden eindverantwoordelijk geweest, namelijk de twee wedstrijden die de Bills afgelopen jaar nog speelden na het ontslag van Rex Ryan. En in beide wedstrijden gingen de Bills inspiratieloos ten onder. Maar met Ken Whisenhunt en Gus Bradley als OC en DC heeft de staf wel de beschikking over twee coaches die weten hoe het is om in de NFL eindverantwoordelijk te zijn en zo Lynn bij kunnen staan. Het spreekt in het voordeel van Lynn dat hij twee ervaren mensen kiest en van hun ervaring gebruik wil maken.
De Chargers hebben veel talentvolle spelers, dus de nadruk zal liggen in het ontwikkelen van deze spelers. Hoewel de potentie er is, spelen de Chargers in een zware divisie, waardoor het lastig zal worden om zich direct in de play-offs te spelen. Maar als Lynn er in slaagt zijn succesvolle run-game te integreren in de aanval van Whisenhunt, dan kan Los Angeles II wel eens heel ver komen dit jaar.
3. Denver Broncos – Vance Joseph
Van de nieuwe coaches heeft Vance Joseph de beste baan gekregen. Want hoewel de Broncos uiteindelijk naast de play-offs grepen is er weinig mis met het roster van de Broncos. De verdediging behoorde afgelopen seizoen nog steeds bij de top, en met Joseph als verdedigend denkende coach zal dat niet gaan veranderen.
Ook voor Joseph is het gebrek aan ervaring zijn grootste struikelblok. Het is voor het eerst dat Joseph hoofdcoach is en hij was slechts een jaar coördinator in Miami. De Dolphins haalden afgelopen jaar wel de play-offs, maar de verdediging eindigde onder zijn leiding als 29e in total defense. Maar met Joe Woods als defensive coördinator zou het verdedigend goed moeten komen in Denver, en is de grote vraag vooral hoe de ploeg het aanvallend gaat doen. Mike McCoy is aangesteld als de nieuwe aanvalsleider. McCoy heeft een goede reputatie als quarterback-coach en dat is iets wat Trevor Siemian en Paxton Lynch goed kunnen gebruiken.
Broncos GM John Elway heeft een goede reputatie als het gaat om kiezen van zijn coaches en dat zou al reden genoeg moeten zijn om Vance Joseph het voordeel van de twijfel te geven. Lukt het hem om het managen van de wedstrijd snel onder de knie te krijgen, het grootste vraagteken van Joseph als coach, dan kan Joseph wel eens lange tijd in Denver de hoofdcoach blijven.
4. San Francisco 49ers – Kyle Shanahan
Kyle
De Niners maakten als laatste hun keuze bekend voor een nieuwe hoofdcoach. Kyle Shanahan kon pas na de Super Bowl worden gepresenteerd. Een wedstrijd die de reputatie van de coach geen goed gedaan heeft. Het hele seizoen werden de Falcons geprezen om hun aanval, maar op het beslissende moment kostten de verkeerde keuzes Atlanta het kampioenschap.
Gelukkig zijn dit zorgen voor de toekomst voor de 49ers, aangezien San Francisco nog ver verwijderd is van het regelmatig winnen van wedstrijden. Vandaar dat de keuze voor Shanahan een logische is. Nadat hij negen jaar de aanval heeft geleid van verschillende teams werd het tijd dat hij op zijn eigen benen ging staan. Zes van de negen jaren eindigde het team van Shanahan in de top tien in total yardage, dus Shanahan heeft al over langere tijd bewezen een top play-caller te zijn in de NFL.
Toch zijn er vooral veel vraagtekens rond de coachingsstaf in San Francisco. Afgelopen seizoen was vooral de verdediging in Santa Clara dramatisch. De Niners eindigden laatste in total defense en kregen een franchise record aan punten, total yards en rushing yards tegen. Door het late aanstellen van Shanahan waren de ervaren defensive coordinators al vastgelegd door andere ploegen en moest San Francisco genoegen nemen met Robert Saleh. Zijn ervaring reikt niet verder dan dat als linebackers coach in Jacksonville, en de vraag is of hij er in kan slagen om de verdediging op NFL-niveau te krijgen.
Niet alleen de verdediging is een probleem in San Francisco, het hele roster vertoont gaten en op bijna elke positie kan San Francisco een upgrade gebruiken. Hier moet nieuwe GM John Lynch voor gaan zorgen. Lynch was een fantastische speler, maar vergeleken met hem is Saleh een doorgewinterde coach. Lynch heeft geen enkele ervaring in het runnen van een club, met het samenstellen van een roster en het scouten van collegespelers. Shanahan heeft de potentie om coach van het jaar te worden, maar hij zou ook zo maar kunnen blijven steken op zeven overwinningen in twee seizoenen in San Francisco.
5. Buffalo Bills – Sean McDermott
Na twee jaar Rex Ryan hebben de Bills gekozen voor een coach die in alles het tegenovergestelde van de flamboyante coach is. McDermott is ingetogen en focust op discipline. Maar is hij ook de persoonlijkheid die in staat is een NFL-team te leiden? Bij de Carolina Panthers heeft McDermott in ieder geval bewezen om te kunnen gaan met spelers als Greg Hardy en Josh Norman.
De vraag is of McDermott goed genoeg is om zich hoofdcoach staande te houden. Acht jaar lang was hij defensive coordinator bij de Eagles en de Panthers en in die acht jaar eindigde zijn team slechts twee keer in de top tien in punten toegestaan. En zijn grootste succes in Carolina komt als assistent van Ron Rivera, een defensief ingestelde coach, dus de vraag die beantwoord gaat worden is of het verdedigende succes van de Panthers kwam door Rivera of McDermott.
Aanvallend hebben de Bills gekozen voor Rick Dennison as the OC. Dennison heeft veel ervaring opgedaan onder leiding van Gary Kubiak en krijgt waarschijnlijk als belangrijkste taak het ontwikkelen van een nieuwe quarterback. Hierdoor zal het team er komend seizoen waarschijnlijk anders uitzien als de afgelopen twee jaar onder Ryan, maar worden de verwachtingen daarmee ook getemperd in Buffalo. Ryan stond de afgelopen jaren onder flinke druk om te presteren, en de vraag is of McDermott de tijd krijgt als de start niet is als wat men verwacht in Buffalo.
6. Jacksonville Jaguars – Doug Marrone
De Jacksonville Jaguars namen afscheid van Gus Bradley na iets meer dan drie teleurstellende seizoenen. Grootste tegenvaller was vooral het gebrek aan progressie van Blake Bortles. De verwachting was dan ook dat de Jaguars zouden zoeken voor een aanvallend ingestelde coach, iemand die het beste uit Bortles kan halen zodat de club kan zien of ze de quarterback van de toekomst in huis hebben, of dat ze ergens anders een vervanger moeten halen.
De Jaguars kozen echter voor Marrone, de assistent van Bradley en in die rol mede verantwoordelijk voor het afgelopen rampseizoen. Marrone heeft ervaring als hoofdcoach, maar de vraag is of dat positief is in dit geval. Hij leidde de Bills wel naar een 9-7 record in zijn tweede seizoen, maar de aanval was onder zijn leiding beide jaren minder dan gemiddeld en het was de defense waar Buffalo op leunde.
Wat in het voordeel van Marrone spreekt is dat Tom Coughlin nu binnen de organisatie aanwezig is. De ervaren coach heeft zijn stempel gedrukt op de coachingsstaf en nieuwe assistenten moeten de problemen in Jacksonville oplossen. Geen enkele coach had de Jaguars waarschijnlijk komend seizoen naar de play-offs kunnen leiden, maar belangrijk is dat er stappen gemaakt worden richting de toekomst. De grootste vraag is wat kan Bortles, want na drie jaar weet nog steeds niemand zeker wat de potentie van de quarterback is. Als Marrone een antwoord op deze vraag weet te vinden zou dat een verrassing zijn. Het track-record van de coach is niet goed en als player manager lijkt hij ook tekort te komen, gezien de vele negatieve geluiden van oud-spelers uit Buffalo. Het geeft de fans in Jacksonville weinig reden tot optimisme voor komend seizoen.

Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen