Season in Review – #30 Chicago Bears

Chicago Bears v Denver Broncos
De Bears begonnen het seizoen enigszins hoopvol met Jay Cutler als quarterback, maar eindigde troosteloos al laatste in de NFC North met Matt Barkley ‘under center’. Toch lijken betere tijden aanstaande…
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE SAN FRANCISCO 49ERS
BEARS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Zowel aanvallend als verdedigend behoorden de Bears niet tot de slechtste ploegen in de NFL. Aanvallend kwam dit vooral door een sterkere offensive line, gepaard met de doorbraak van rookie Jordan Howard op de runningback-positie. Verdedigend bleken Jerrell Freeman, Danny Trevathan en Akiem Hicks prima aanwinsten, maar toch leidde het tot slechts drie overwinningen omdat de ploeg werd geplaagd door blessures.
Wat ging er fout?
Blessures, blessures en nog meer blessures. De Bears zijn een prima voorbeeld van een ploeg die zomaar 7-9 of 8-8 had kunnen eindigen wanneer de ploeg fit was gebleven. Maar zowel Jay Cutler als Brian Hoyer vielen geblesseerd uit, Alshon Jeffery werd voor enkele wedstrijden geschorst, en in verdedigend opzicht vielen steeds meer sterkhouders weg. En dat alles zorgde ervoor dat de Bears simpelweg in de breedte niet sterk genoeg waren om competitief te zijn.
MVP
De revelatie dit jaar was zonder meer Jordan Howard, in de vijfde ronde gekozen van de afgelopen NFL Draft, en nu al één van de meest efficiënte runningbacks in de NFL. Want waar veel aandacht uit ging naar Ezekiel Elliot in Dallas, liep de andere rookie, Howard, stilletjes naar de tweede plek in het rushing yards klassement met 1,313 rushing yards. En onder alle runningbacks met 200+ rushing attempts, had alleen LeSean McCoy een hoger gemiddelde per carry (5.4 versus 5.2).
Rookie of the Year
Voor deze award komen we automatisch ook uit bij Jordan Howard, de rookie uit Indiana die dit jaar dus dé man was in de Bears-offense en mannen als Matt Forte en Jeremy Langford (laatstgenoemde leek vorig jaar nog de gedroomde opvolger van Forte) snel heeft doen laten vergeten. Maar een eervolle vermelding is ook op zijn plek voor Cody Whitehair, gedraft in de tweede ronde, pakte hij zijn kans op de center-positie en dit deed hij meer dan verdienstelijk.
Verrassing van het jaar
Ook hier is het meer dan terecht om Jordan Howard te noemen, want er werden maar liefst negen runningbacks voor hem gekozen, en enkel de allereerste van dit rijtje (Ezekiel Elliot) wist een beter seizoen neer te zetten dan Howard. Kijken we ook hier verder dan Howard, dan is Jerrell Freeman ook een naam die positief verraste. Hij kwam als free agent over van Indianapolis, en volgens ProFootballFocus was geen enkele linebacker zo effectief op zijn positie als de 30-jarige Freeman.
Teleurstelling van het jaar
Er zijn eindeloze discussies te voeren over de vraag of Jay Cutler een franchise quarterback is of niet. Maar afgelopen jaar was waarschijnlijk de druppel die de emmer deed overlopen, en er voor zal zorgen dat Cutler’s tijd in Chicago erop zit. In 2016 kwam de 33-jarige quarterback vanwege blessures niet verder dan vijf wedstrijden, maar in die vijf wedstrijden speelde hij alles behalve goed. Sterker nog, met Brian Hoyer ‘under center‘ leek de ploeg aanvallend beter te lopen.
Offseason takenlijst
De grootste zorg voor John Fox zal zijn dat iedereen weer fit geraakt en dat ook blijft. Daarnaast moet er een antwoord gevonden worden voor de quarterback-positie, waarbij allicht iemand als Jimmy Garoppolo een kandidaat is om de plek van Jay Cutler over te nemen. Ook de secondary, die buiten Adrian Amos weinig constant spel vertoont, mag wel een extra impuls krijgen via de draft en/of free agency. Wanneer deze plekken goed aangepakt worden, en de selectie relatief fit weet te blijven, kunnen de Bears in 2017 weleens gaan verrassen.
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen