Spence versus Peterson: Het begin van een nieuw tijdperk?

Errol Spence
De derde week van januari is een drukke week in de vechtsportwereld. De weg naar de titel wordt geasfalteerd in Bellator, titels gaan van hand tot hand in de UFC en het eerste grote titelgevecht in de bokssport staat ook op de rol. Op het eerste gezicht lijkt de ontmoeting tussen de Amerikanen Errol Spence Jr. en Lamont Peterson niet direct het meest aantrekkelijke gevecht. Dat neemt echter niet weg dat de uitkomst ervan weleens zeer belangrijk kan zijn.

Spence en Peterson strijden in het, de bokssport zeer gunstig gezinde, Barclays Center in Brooklyn om de IBF weltergewichttitel. Een titel die sinds mei 2017 in handen van Spence is. De Texaan greep de gordel door de oceaan over te steken en voor het oog van een met thuispubliek gevuld voetbalstadion in Sheffield de Engelsman Kell Brook binnen 36 minuten op de knieën te krijgen. Peterson is ook niet onbekend met titels, hij gaf zijn WBA-gordel op om dit gevecht aan te kunnen gaan en was onder de IBF-vlag ook al eens kampioen in het lichtweltergewicht.

EEN NIEUW TIJDPERK

Nog niet zo heel lang geleden was het weltergewicht de speeltuin van mannen als Floyd Mayweather Jr. en Manny Pacquiao. De twee hadden tussen beide op enig moment de gordels van alle (middel-)grote bonden in handen in de afgelopen twaalf jaar. Hetgeen tot een eruptie kwam in het destijds tot ‘gevecht van de eeuw‘ gedoopte duel in Las Vegas in september 2015.

Zowel Mayweather als Pacquiao staan echter op dit moment heel anders in het leven. Mayweather vocht zich richting een miljard dollar langs Andre Berto en Conor McGregor. Manny Pacquiao nam zitting in het parlement van de Filipijnen en liet zich op een vreemde zondagmiddag in juli 2017 verrassen door de Australiër Jeff Horn, eveneens voor het oog van een met thuispubliek gevuld stadion. Omdat diezelfde Horn (WBO-kampioen) de uitstraling van een verkeersbord heeft en de Amerikaan Keith Thurman (kampioen in de WBA en WBC) met hardnekkige blessures blijft kampen, is er dus ineens veel ruimte voor een nieuwe ster aan het (pay-per-view) front. Een ster als Spence.

ROUTE NAAR EEN SUPERFIGHT

Om een echte ster te worden heeft een bokser nu eenmaal een aantal supergevechten nodig. In dat opzicht zijn alle bovengenoemde mannen nog altijd van belang voor de winnaar van zaterdagavond. Zo gaat Horn het opnemen tegen de inmiddels naar de weltergewichtdivisie opgeklommen Amerikaan Terence Crawford. Crawford, kampioen in het lichtgewicht en lichtweltergewicht, is overigens al met zijn hoofd bij een tweestrijd met Spence. De verslagen Brook gaat ondertussen in duel met zijn teruggekeerde landgenoot Amir Khan. Ergens daartussenin moeten ook Thurman en Pacquiao nog eens een comeback gaan maken.
Tussen de drie aanstaande winnaars en Thurman kan vervolgens een flinke strijd ontstaan om een aantal titels die traditiegetrouw veel aandacht hebben gekregen vanwege de topgevechten die ermee gepaard gaan. Denk aan de duels tussen Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns en Roberto Duran. Denk ook aan het drieluik Griffith versus Paret. Een situatie waarin meerdere honden vechten om het been kan zomaar voor meerdere jaren aan topboksen garant staan.

TUSSENSTAPPEN MAKEN

Voor het zover is zal Spence echter eerst voor de eerste keer zijn titel moeten verdedigen tegen een bokser die daarvoor geschikt is. Enter Lamont Peterson. De man uit Washington DC is misschien niet direct de grootste uitdager in de divisie (hij staat zesde op de ranking), maar dat neemt niet weg dat Spence hem graag te lijf zal gaan. Peterson is immers zijn mentor geweest. Hij leerde hem de fijne kneepjes van het vak die van hem een kampioen maakten. Als een titel niet genoeg is, dan is een grudge, in wat voor vorm dan ook, dat wel.

 
Voor Peterson heeft dit gevecht dan ook op een hele andere manier waarde. Zo roept hij al jaren dat Spence tegen hem in de ring moet verschijnen. Zelf denkt hij dat hij de rechtmatige eigenaar van de titel van de Texaan is. Ondertussen hoopt hij zelf ook vurig dat juist hij uiteindelijk aanspraak mag maken op een deel van de buidel van de op handen zijnde superfights.
Bovendien heeft Peterson vaak garant gestaan voor prima vechtsportavonden. De gevechten tegen Amir Khan en Danny Garcia zijn daar goede bewijzen van. In een jaar waarin grote zwaargewichtgevechten, belangrijke cruisergwichtgevechten en ontelbare grudge matches worden uitgevochten kan een weltergewichttitelgevecht weleens de grootste impact op de lange termijn hebben.

Cover photo: Flickr The Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen