Manny Pacquiao moet boksen terug aan de USA geven


In een week waarin geen UFC-evenement plaatsvindt heeft SportAmerika de gelegenheid om weer eens elders in de wereld van de combat sports poolshoogte te nemen. De bokswereld kijkt de komende maanden uit naar een handvol gevechten, denk aan Mayweather versus McGregor en Golovkin versus Alvarez. Gek genoeg is misschien wel de grootste kampioen van de afgelopen twee decennia nauwelijks in de spotlights te vinden. Terwijl juist de rol van Manny Pacquiao cruciaal is.
De bokswereld bevindt zich in een wat vreemde positie. Waar boksen ooit het alleenrecht had op grote vechters en grote gevechten moet het de taart nu delen met bijvoorbeeld de UFC, Bellator en Glory Kickboxing. Het grootste gevecht uit de geschiedenis gaat nu zelfs twee vechters uit verschillende disciplines tegen elkaar brengen. Dat de bokswereld vooral in de jaren tachtig en negentig zelf ook flink is gefragmenteerd hielp ook al niet mee. De nog immer uitdijende hoeveelheid boksorganisaties zorgt ervoor dat niet altijd goed duidelijk is wie nu echt de heerser in een gewichtsklasse is.

Grote gevechten

Dit alles heeft tot gevolg gehad dat het aanbod zo groot is geworden dat niet alles even bijzonder gevonden wordt. Zeker niet wanneer het op het eerste oog niet grootser en meeslepender lijkt dan de vorige keer. Sterker nog, sommige titelgevechten halen de televisietoestellen al geeneens meer. Zelfs niet wanneer één van de grootste kampioenen uit de recente geschiedenis zijn opwachting maakt. Denk bijvoorbeeld aan Manny Pacquiao. Twee jaar geleden was hij nog de ene helft van het ‘gevecht van de eeuw’. Nu is hij ‘gewoon’ weer kampioen in het weltergewicht bij de WBO-organisatie.

Op zondag zal de Filipijn (38) zijn titel aan de andere kant van de wereld verdedigen. Ver uit het zicht van de spotlights van Las Vegas en New York en alles behalve aantrekkelijk voor het pay-per-view-publiek. Sinds zijn nederlaag tegen Floyd Mayweather is Pacquiao immers niet langer lid van de mondiale bokselite. Het duel in Brisbane tegen de 29-jarige Australiër Jeff Horn heeft daarom niet dezelfde uitstraling als dat van Mayweather versus McGregor of Golovkin versus Alvarez, maar zal toch minimaal evenveel impact op de bokswereld hebben.

Lees ook: Mayweather versus McGregor op 26 augustus

De bokssport was sinds het begin der tijden immers gecentreerd rondom de Verenigde Staten en Midden-Amerika. Alle grote boksorganisaties hebben er hun hoofdkantoor. Alle grote kampioenen kwamen er vandaan. De laatste tien jaar is dat echter drastisch veranderd. Kijk alleen al naar het zwaargewicht. Van de zestien verschillende kampioenen in verschillende organisaties droegen er slechts drie de Amerikaanse nationaliteit. Ter vergelijking, van de zeventien verschillende kampioenen tussen 1990 en 2000 droegen er dertien de Amerikaanse nationaliteit. Dit is ook in andere gewichtsklassen terug te zien.
De grote gevechten van dit moment worden dan ook niet beslecht door Amerikanen. In het zwaargewicht is een hevige strijd gaande tussen de Britten Anthony Joshua, Tyson Fury, de Oekraïner Wladimir Klitsjko en de Bulgaar Kubrat Pulev. Pas als zij de zaken op orde hebben komt Deontay Wilder in beeld. In het middengewicht neemt de Kazach Gennady Golovkin het op tegen de Mexicaan Saul Alvarez. Ergens in de verte sluimeren geruchten over Pacquiao versus de Brit Amir Khan. Slechts een demonstratieduel tussen een pensionado en een MMA-vechter krijgt een Amerikaanse invalshoek.

De rol van Pacquiao

Het is opvallend dat juist Pacquiao aan het einde van zijn carrière weleens een hele belangrijke rol in de terugkeer van boksen op het grootste podium in de Verenigde Staten kan gaan spelen. Hij kan dit in de eerste plaats omdat hij op dit moment simpelweg goedkoop is. Zijn verdwenen aantrekkingskracht hebben ook de pay-per-view dollars doen verdampen. Daarom was de weg vrij voor ESPN, dat zelf flink op zoek is naar een nieuwe identiteit, om het gevecht tegen Horn op te pikken en op het open net uit te zenden.

Het gevecht wordt daarom zelfs in de ochtenduren van de Australische zondag uitgevochten. Op die manier kan het door het tijdsverschil op zaterdagavond live in New York te zien zijn. Het is voor het eerst sinds 2005 dat hij niet achter de decoder te zien is en zelfs de allereerste keer dat Pac-Man op het open net te zien zal zijn. Daarmee moet hij de weg vrijmaken voor jonge Amerikanen die niet direct dezelfde aantrekkingskracht als grote namen uit het verleden hebben. ESPN heeft immers een meerjarig contract met de Filipijn gesloten, maar niet omdat gevechten tegen Australiërs zoveel aantrekkingskracht hebben.
Er is dus niet alleen voor Pacquiao zelf wat te winnen als hij op zaterdag/zondag in de ring stapt om zijn titel te verdedigen. Ook voor de sportzender staat er veel op het spel. Aan een oude meester die niet meer wint heeft men immers niet veel als het Amerikaanse namen als Keith Thurman, Terence Crawford of Errol Spence Junior naar het open net wil lokken en grote gevechten wil maken. De komst van Pacquiao lijkt navolging te krijgen, vrijdagmiddag werd bekend dat de zender ook de volgende gevechten van kampioenen Crawford en Vasyl Lomachenko heeft weten te bemachtigen.
Update: Jeff Horn verslaat Manny Pacquiao op punten en richt zijn pijlen nu op een pay-per-view gevecht om de titel met Floyd Mayweather.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen