International Free Agent Signing Period

top int

Basiscursus ‘International Free Agency’

Met de First Year Player Draft van 12 juni nog vers in het geheugen, richten Major League-teams zich nu op de International Signing-periode. Vanaf 2 juli mogen teams een beperkt bedrag uitgeven aan tekenbonussen voor internationale spelers die niet in First Year Player Draft van MLB gekozen mogen worden. Spelers die onder de internationale contractregels vallen, zijn dus spelers die niet in Amerika op school zitten of naar college of university gaan.
Talenten uit de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Colombia, Brazilië, Aruba, Curaçao, Panama en nog een reeks andere landen worden elk jaar op 2 juli ‘vrijgegeven’ door Major League Baseball. Teams kunnen dan contracten afsluiten met deze spelers en ze in hun Minor League-systeem plaatsen, waarna de spelers aan hun profcarrière beginnen.
De allerjongste spelers starten vaak in de Dominicaanse academies van de verschillende teams. Wanneer ze ouder worden, komen ze veelal in de onderste regionen van de Amerikaanse divisies terecht. Afgelopen seizoen was de toen 16-jarige Kevin Maitan uit Venezuela de meest begeerde internationale speler. Hij tekende bij de Atlanta Braves.

Kevin Maitan, duurste International Free Agent van 2016 (Baseball America)
Kevin Maitan (Baseball America)

Nieuwe CAO

De nieuwe Collective Bargaining Agreement (CBA, de ‘CAO’ van Major League Baseball) heeft afgelopen december voor ingrijpende veranderingen in de regelgeving rondom het contracteren van internationale Free Agents gezorgd. In het verleden konden de rijke teams naar hartenlust spenderen. De bijkomende boetes werden met plezier betaald. Het nieuwe systeem is meer gericht op een level playing field.
Het bekendste voorbeeld van de rek die in het oude systeem zat, is Yoan Moncada. Baseball America’s huidige nummer 1 Minor League-prospect werd in 2014 door de Boston Red Sox als internationale Free Agent vastgelegd. De Red Sox boden hem een tekenbonus van ruim $30 miljoen, wat ruimschoots de gestelde limiet overtrad. Het resultaat was een 100% boete voor de BoSox, die dus ruim $60 miljoen aftikten om Moncada binnen te halen.

Yoan Moncada, Triple-A Charlotte Knights (MiLB.com)
Yoan Moncada, Triple-A Charlotte Knights (MiLB.com)

Met het nieuwe systeem worden overschrijdingen van de bonus pool harder bestraft. Teams die hun toegewezen budget te buiten gaan, verliezen hun recht om het jaar erop volop mee te spelen op de internationale markt. Contracten die teams boven de toegewezen grens uit doen komen, worden nietig verklaard.
Daarnaast zijn de verschillen in pool money teruggebracht. Het oude systeem kende sommige teams $2 miljoen aan budget toe. Andere teams kregen maar liefst $6 miljoen. Nu zijn die verschillen kleiner.

Pool money

De meeste teams ontvangen dit jaar $4.75 miljoen in bonus pool money. De clubs die in de Draft een Competitive Balance Pick (A) hebben verdiend, krijgen $5.25 miljoen aan bestedingsruimte. Teams met een Competitive Balance Pick (B) mogen $5.75 miljoen uitgeven. Dat betekent dus dat kleinere teams, met een lagere salarisadministratie, meer spenderingsruimte krijgen. Zoals altijd tellen bonussen van $10.000 of minder niet mee tegen de limieten.

Japanner Shohei Otani wordt de eerste internationale superster die onder het nieuwe systeem valt (Masterpress/Getty Images)

Een andere nieuwe ontwikkeling is dat teams nu spelers mogen verkopen in ruil voor tot 60% meer bonus pool-geld. Andere teams, die een Major League Free Agent met een qualifying offer op zijn prijskaartje contracteren, kunnen juist bonus pool-geld kwijtraken.
Een Major League-team dat over de luxury tax heen gaat en toch een speler met een qualifying offer contracteert, moet $1 miljoen inleveren uit zijn bonus pool van het volgende jaar. Clubs die onder de luxury tax blijven, leveren in dat scenario $500.000 in. Het boetegeld wordt gelijkmatig verspreid over alle andere Major League-clubs.
Sommige spelers vallen buiten de regels, zoals Yulieski Gurriel (Karen Warren/ Houston Chronicle)
Sommige spelers vallen buiten de regels, zoals Yulieski Gurriel (Karen Warren/ Houston Chronicle)

Uitzonderingen

Zoals ook in de vorige Collective Bargaining Agreement, zijn bepaalde spelers vrijgesteld van de bonus pools. Deze grens is in de nieuwe CBA gelegd bij spelers van 25 jaar of ouder, die tenminste zes jaar in een buitenlandse competitie hebben gespeeld. Cubaanse sluggers Jose Abreu (Chicago White Sox) en Yulieski Gurriel (Houston Astros) zijn daar recente voorbeelden van. Deze spelers mogen als ‘normale’ Free Agents behandeld worden. Hun contracten zijn gevrijwaard van bonus pool-implicaties.
Enkele weken geleden zagen we ook al een nieuwe Cubaan een International Free Agent-contract tekenen. De 19-jarige outfielder Luis Robert viel nog onder de oude CBA, waardoor teams nog volop door hun bonus pools heen mochten knallen. Robert tekende uiteindelijk voor ruim $25 miljoen bij de Chicago White Sox.

Luis Robert (L) en White Sox GM RIck Hahn (CSN Chicago)

Internationale Free Agents 2017 

Dan blijven over: de namen waar dit jaar aandacht aan moet worden besteed. Welke spelers zullen de grootste tekenbonussen verdienen? De (in soort-van-volgorde) top 3:

Wander Samuel Franco (SS, Dominicaanse Republiek, 16)

Franco
Korte stop Wander Franco is het neefje van Erick Aybar en heeft twee broers die al in de minors spelen (voor KC en Houston). Beide broers heten ook Wander, dus de ‘Samuel’ bij deze speler is belangrijk. De nieuwste Franco is een switch-hitter met soepele handen in de verdediging. Hij maakte grote indruk tijdens de MLB Showcase, eerder dit jaar. De Tampa Bay Rays zitten naar verluidt het hardst achter hem aan.

Daniel Flores (C, Venezuela, 16)

(El Prospecto)
(El Prospecto)

Catcher Daniel Flores heeft scouts stilgekregen met een goede mix van aanval en verdediging. De backstop beschikt over snel voetenwerk, een uitstekende arm en prima game-calling. Hij is een switch-hitter met een meer ontwikkelde rechtshandige swing, maar de jonge Venezolaan heeft duidelijk potentie om uit te groeien tot een geweldige catcher. Het is op deze positie altijd een beetje koffiedik kijken, maar de Boston Red Sox hebben aangegeven alles op alles te willen zetten voor de diensten van Flores.

Jelfry Marte (SS, Dominicaanse Republiek, 16)

marte
(MLBPipeline.com)

Korte stop Jelfry Marte is de derde switch-hitter op rij, maar wel de speler die de langste weg af te leggen heeft. Op dit moment profileert Marte voornamelijk als een line-drive hitter, maar de hoop is dat zijn homerun power op den duur doorontwikkeld. De 16-jarige Dominicaan is een prima verdedigende korte stop die nog door kan groeien. De Minnesota Twins zijn de te verwachten bestemming voor de infielder.

In het achterhoofd

Everson Pereira (OF, Venezuela, 16), Eric Pardinho (RHP, Brazilië, 16), Raimfer Salinas (OF, Venezuela, 16), George Valera (OF, Dominicaanse Republiek, 16), Miguel Hiraldo (SS, Dominicaanse Republiek, 16).


Bannergraphic: MLBPipeline.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen