NBA Free agency: PG naar OKC, megacontract Curry


De Oklahoma City Thunder zijn de winnaars van de eerste uren van de free agency periode. Niet omdat ze een free agent wisten te tekenen, maar de Thunder wisten de Pacers er van te overtuigen om Paul George naar Oklahoma te sturen. In Oakland bereikte Steph Curry binnen enkele minuten overeenstemming met de Warriors voor een nieuw contract. De komende vijf jaar blijft de scherpschutter bij de kampioen spelen en krijgt hier in ruil meer dan 200 miljoen dollar voor. Een overzicht van de belangrijkste deals van de eerste uren in free agency madness.
Paul George naar OKC
Paul George heeft een nieuw team en tot ieders verbazing is het Oklahoma geworden. De forward is volgend jaar pas een free agent, maar had al aan Indiana laten weten niet bij te gaan tekenen omdat hij naar de Lakers wil. Dit leidde tot een stroom aan geruchten, want clubs waren bereid het risico te nemen om George maar voor een jaar te halen in de hoop hem te overtuigen toch te blijven. Zo zou Boston twee starters en enkele draftpicks hebben geboden, zouden de Cavs Kevin Love willen ruilen voor George en zelfs Denver had een bod gedaan bestaande uit meerdere spelers en picks.
De verrassing was dan ook groot dat de Pacers uiteindelijk kozen voor de ruil met de Thunder. OKC stuurt namelijk in ruil voor de All-Star Victor Oladipo en Domantas Sabonis naar Indianapolis. De trade werd gezien als een steal voor de Thunder, maar dit blijkt het niet te zijn.


De vraag is dan ook of de Pacers niet meer konden krijgen voor George, of dat ze hun sterspeler vooral graag naar het westen wilde sturen, in plaats van naar concurrenten in Boston of Cleveland. Want door deze trade wordt het westen weer sterker, ten koste van het oosten.


Van de veertien beste spelers in de NBA een jaar geleden speelt nu alleen LeBron James nog in het oosten, de rest in het westen, waardoor het voor Indiana makkelijker wordt om volgend jaar toch mee te doen om een plek in de play-offs.
Megacontract Steph Curry
Maar liefst 81 NBA-spelers verdienden afgelopen seizoen meer dan Steph Curry, maar dat is nu voorbij, want de tweevoudig MVP heeft nu het beste contract in de Amerikaanse sportgeschiedenis gekregen als je kijkt naar jaarlijks salaris. De point guard blijft nog vijf jaar in de Bay Area na het tekenen van het eerste supermax contract, wat hem 201 miljoen dollar oplevert. In het laatste jaar van zijn contract zal Curry meer verdienen dan in zijn vorige totale verbintenis, want dat was voor vier jaar en 44 miljoen dollar.


Het was een drukke nacht voor de Warriors, want ze bereikten ook gelijk overeenstemming met Shaun Livingston over een nieuw contact. De backup van Curry zal een contract voor 3 jaar gaan tekenen en zal in die periode 24 miljoen dollar ontvangen.
Rubio naar Utah, Teague naar Wolves
De Utah Jazz hadden tot middernacht om gebruik te maken met de capspace die ze nog hadden in het afgelopen seizoen en hebben point guard Ricky Rubio bij Minnesota los weten te weken in ruil voor een first round draft pick. De Minnesota Timberwolves hebben de capspace die ze door de trade gekregen gebruikt om Jeff Teague een contract aan te bieden. In ruil voor 57 miljoen dollar wordt Teague de nieuwe point guard van Minnesota.
Met de trade nemen de Jazz alvast een voorschot op het vertrek van George Hill. Het lukte Utah niet om tijdens het afgelopen seizoen een contractverlenging met Hill af te spreken en de verwachting is dat er veel interesse is voor Hill, waardoor Utah met Rubio alvast een vervanger in huis heeft gehaald, die ook nog eens goedkoper en jonger is.
De Wolves hebben met Teague een nieuwe point guard die beter bij de rest van de ploeg past, aangezien Teague een iets betere schutter is, en dat is wat Minnesota wel kon gebruiken nadat het eerder deze week Butler van Chicago wist aan te trekken.
Griffin blijft bij Clippers
Na het vertrek van Chris Paul bij de Clippers komt er geen leegloop in Los Angeles. De Clippers bereikten namelijk overeenstemming met free-agent Blake Griffin over een contract voor vijf jaar voor 173 miljoen dollar.


Griffin zou zaterdag op bezoek gaan bij de Suns en later ook nog in Denver, maar deze bezoeken zijn afgezegd nadat Griffin met de Clippers had gesproken. Door de overeenkomst lijken de Clippers niet te hoeven rebuilden maar kunnen ze mee blijven doen in het sterke westen, al zullen ze dat wel moeten doen zonder J.J. Reddick. De guard zal vertrekken uit L.A., waarbij de verwachting is dat hij bij de Rockets zal tekenen, al hebben ook de Timberwolves interesse.
Mills blijft bij Spurs
Volgens de geruchten hadden de San Antonio Spurs interesse in een nieuwe point guard. Zo zouden de Spurs Chris Paul naar The Alamo willen halen voor hij naar Houston werd gestuurd. Ook zou George Hill in de belangstelling staan van San Antonio, maar uiteindelijk kozen de Spurs er voor om Patty Mills te houden. Mills bereikte overeenstemming met de Spurs voor een nieuw contract voor vier jaar en vijftig miljoen dollar.

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen