Chavez Jr versus Alvarez, Trump's worst nightmare?

Canelo-Alvarez-Wallpapers
De UFC neemt nog altijd een adempauze richting de best bezette fightcard van 2017. Daarom kijken we net als vorige week ook deze week nog eens elders in de wereld van de vechtsport. Zaterdagavond zal de T-Mobile Arena in Las Vegas het decor zijn van een gevecht dat om meerdere redenen bijzonder is. Zelfs al staat er geen titel op het spel.
Vechtsport, en dan vooral het conventionele boksen, en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muhammad Ali kon erover meepraten. Hillary Clinton gebruikte het op haar eigen manier. Op 6 mei is het eens te meer zo dat politiek en boksen met elkaar verweven raken. In Las Vegas nemen dan middengewichten Saul ‘Canelo’ Alvarez en Julio Cesar Chavez Jr. het tegen elkaar op in wat misschien wel het grootste gevecht ooit in de Mexicaanse boksgeschiedenis is.

Trumps muur

Bij een event als The Mexican Showdown kan men niet om de huidige status van Mexicanen in de USA heen. Tenminste, de status die door de huidige bewoner van het Witte Huis aan de zuiderburen wordt gegeven. Zoals velen bekend zal zijn is president Donald Trump niet bepaald gecharmeerd van zijn Mexicaanse buren en wil hij ze het liefst buiten de Amerikaanse deur houden.
Het moet dan ook pijnlijk voor de president zijn dat de twee grootste namen in het huidige Mexicaanse boksen elkaar juist in de Verenigde Staten ontmoeten. In het weekend van de Mexicaanse nationale feestdag Cinco de Mayo nog wel. Het weekend waarin de Mexicanen in Mexico nog altijd groots vieren dat zij de Franse onderdrukker versloegen in 1862.
Een weekend ook waarin de Mexicanen in de Verenigde Staten de Mexicaans-Amerikaanse betrekkingen vieren. Al valt daar momenteel wel het een en ander aan impasses in te doorbreken. Alvarez en Chavez Jr. konden er zelf ook om lachen en werkten graag mee aan een commercial waarin de draak werd gestoken met de Amerikaanse president. Een commercial die werd bedacht door de grote baas van Golden Boy Promotions Oscar De La Hoya, een Mexicaanse Amerikaan. Muur of geen muur, de Mexicanen komen eraan.

Het gevecht

Nu is Donald Trump zaterdagavond wanneer de beide heren in de ring staan natuurlijk maar bijzaak. Dan gaat het om hele andere dingen. Zo moesten de twee kemphanen naar elkaar toegroeien waar het gaat om gewicht. Uiteindelijk is gekozen voor een catch-weight op 164,5 pond. Een gewicht dat niet is gekoppeld aan een officiële gewichtsklasse. Canelo moest daarvoor zo’n vijf kilo aankomen, Chavez moest ongeveer twee kilo kwijt. Er is dan ook een speciale ‘kampioensgordel’ voor dit specifieke gevecht ontworpen.
Vooral het feit dat Chavez Jr. in de ring komt is opvallend. Chavez won weliswaar vijftig van zijn 53 gevechten als prof, maar was nooit een echte grote ster in de bokswereld. Zelfs niet toen hij tussen de zomer van 2011 en het najaar van 2012 houder was van de wereldtitel in het middengewicht bij de WBC. Vaak was hij onderdeel van het voorprogramma van zijn vader Julio Chavez Sr. of van grote pay-per-view gevechten. Sinds 2012 is zijn naam echter tanende, al is hij nog altijd maar dertig jaar. Hij kwam slechts vijfmaal in de ring in de afgelopen vijf jaar.
Anderzijds, de familie Chavez was nog maar een week geleden de familie Alvarez nog de baas. Omar Chavez, de jongere broer van Julio, won van Ramon Alvarez, de oudere broer van Saul. Omar was in Mexico al na twee rondes klaar met Ramon.

Opmaat

Voor Canelo Alvarez zijn er na Chavez (mits hij wint) nog slechts enkele uitdagingen te slechten voordat hij zich definitief tot levende legendes van de bokssport mag rekenen. Hij versloeg in de afgelopen jaren onder meer Erislandy Lara, Amir Khan, Miguel Cotto en Liam Smith. Canelo heeft in zijn omvangrijke carriére pas eenmaal zijn meerdere moeten erkennen. Floyd Mayweather versloeg de Mexicaan in september 2013 ruimschoots op punten na twaalf rondes.
Mayweather was op dat moment al op weg naar het gevecht van de eeuw met Manny Pacquiao. Een gevecht waar momenteel een ‘Mayweather versus Pacquiao-sfeer’ omheen hangt is Canelo versus Golovkin. De twee toppers draaien al enige tijd om elkaar heen. De nog ongeslagen Gennady Golovkin (37 zeges) zou klaarstaan om in september eindelijk het langverwachte gevecht met de Mexicaan aan te gaan. Het gevecht om de eer met Chavez moet de laatste stap zijn naar een defintieve ontmoeting tussen Alvarez en Golovkin.
Foto: Wallpaperpoint.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen