NHL play-offs: Penguins ook zonder Crosby levensgevaarlijk

cut
De tweede ronde is een week onderweg en er is weer genoeg gebeurd. Bij SportAmerika blikken we terug op de mooie en minder mooie momenten en kijken we alvast vooruit naar de wedstrijden die komen gaan.
Washington Capitals – Pittsburgh Penguins (Pittsburgh leidt serie: 3-1)
Na de nederlaag in game 2 besloten de Capitals het gesprek met elkaar aan te gaan. We moeten maar aannemen dat daarin niet is besproken om Sidney Crosby met een cross-check uit de wedstrijd te krijgen, maar dat is wel precies wat er gebeurde in de derde wedstrijd. Matt Niskanen kon direct vertrekken, maar zag zijn Capitals, ondanks dat ze een 2-0 voorsprong weggaven, in OT met 3-2 winnen. Crosby kampt met een hersenschudding en dat is helaas niet de eerste hoofdblessure van zijn carrière. Het is ook niet het eerste blessuregeval waarmee de Penguins te maken krijgen dit seizoen. Het verlies van Kris Letang en Matt Murray hebben ze in Pittsburgh goed opgevangen, maar hoe vang je het wegvallen van de beste speler ter wereld op?

In game 4 gaven de Penguins het antwoord. Evgeni Malkin schakelde nog een tandje bij, Marc-André Fleury was bij vlagen weer geweldig en Dmitry Orlov besloot ook een handje te helpen door de puck in zijn eigen goal te tikken. Door de 3-2 zege van de Penguins in game 4 dreigt voor Washington opnieuw een vroegtijdig afscheid. De club verzamelde dit seizoen 118 punten, heeft in Alexander Ovechkin de beschikking over één van de supersterren in de NHL en versterkte zich gedurende het seizoen nog met een klasbak als Kevin Shattenkirk, maar toch lijkt het doek opnieuw te vallen in de tweede ronde.
Aan de doelpogingen ligt het niet. De Capitals hebben 142 keer de goal van Fleury onder vuur genomen tegen 93 schoten van de Penguins. Het save percentage van Braden Holtby behoorde tijdens het reguliere seizoen tot de top van de NHL. In het postseason is de 27-jarige Canadees op dat gebied één van de minderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Marc-André Fleury heeft Holtby nog geen wedstrijd gestolen voor de Capitals. Zaterdag krijgt hij, voor eigen publiek, daarvoor een nieuwe kans. Het kan zomaar zijn laatste zijn. Of Crosby dan ook alweer van de partij is, is nog niet bekend.
New York Rangers – Ottawa Senators (Stand in serie gelijk: 2-2)
Ook in New York is drie keer scheepsrecht. In de eerste twee wedstrijden kwamen de Rangers op voorsprong, maar stapten de Senators als winnaar van het ijs. Op het vertrouwde ijs van Madison Square Garden knalde New York in game 3 uit de startblokken, scoorden hun goals en keken niet meer om. De vierde wedstrijd was min of meer een kopie van de derde. De oppermachtige Rangers lijken veel energieker en hongeriger dan de tegenstander uit Canada. De Senators zullen vast met goede bedoelingen aan game 4 begonnen zijn, maar het was goalie Craig Anderson die zijn ploeg aanvankelijke nog enigszins in de wedstrijd hield. Aan het einde van de tweede periode kwam er nog meer slecht nieuws voor de Senators. Met een van pijn vertrokken gezicht zocht Erik Karlsson de bank op om niet meer terug te keren in de derde periode.

Guy Boucher hoeft zich de komende dagen niet in te houden. De coach van de Senators staat voor een zware taak om het momentum op de een of andere manier weer aan zijn kant te krijgen. In New York maakten de Senators een vermoeide en apathische indruk. De Rangers hadden dan ook opvallend weinig moeite met de tegenstander. Dat de Blueshirts twee keer met 4-1 wonnen, zegt dan ook veel. Het is ook nog niet duidelijk of Karlsson snel terugkeert in de lineup. Die kans lijkt niet groot. Net als tijdens het reguliere seizoen hebben de Senators ook nu moeite met scoren. Jean-Gabriel Pageau weet dit nog wel aardig te verbloemen. De jonge center neemt meer dan de helft van de productie in deze serie voor zijn rekening.
De Rangers daarentegen zullen met een goed gevoel terug naar Ottawa gaan. Ze weten dat ze kunnen vertrouwen op Henrik Lundqvist en goals zijn niet het probleem. In de laatste drie wedstrijden scoorden de Rangers dertien goals en negen verschillende spelers wisten tijdens deze serie het net al te vinden.
Nashville Predators – St. Louis Blues (Nashville leidt serie: 3-1)
St. Louis weet precies waar het aan toe is. De Blues moeten de komende drie wedstrijden winnen om zich te plaatsen voor de finale van de Western Conference. St. Louis kaapte game 2 voor de neus van de Predators weg, maar Nashville gaf het enige juiste antwoord: de ploeg won de twee thuiswedstrijden en zijn nog één zege verwijderd van de volgende ronde. Met name in game 4 maakten de Blues er een straatgevecht van. Het leverde de nodige straffen op, maar een broodnodige zege bleef uit. De Blues domineerden weliswaar op de shot clock, maar Pekka Rinne had het weer eens op zijn heupen. Eén keer stak Ryan Ellis hem de helpende hand toe. Diezelfde Ellis schoot even later aan de andere kant de openingstreffer tegen de touwen, waarmee hij de Predators op het goede spoor zette.

Nashville laat in deze serie zien dat de zege op de Blackhawks geen toeval was. De Blues moeten op de tenen lopen om de Predators bij te houden en probeerden het in de laatste wedstrijd af en toe met fysiek geweld. Vriendschappen zullen tijdens deze serie waarschijnlijk niet ontstaan, maar dat zal de Predators een zorg zijn. De ploeg strandde vorig jaar in de tweede ronde van de play-offs, maar is nu nog maar één overwinning verwijderd van de Western Conference-finale. Het zou voor Nashville de eerste keer zijn dat de club het zo ver weet te schoppen.
De fans in Smashville hoeven zich geen zorgen te maken. Hun favorieten wonnen tot nu toe zeven van de acht wedstrijden en al dertien spelers wisten het net te vinden tijdens het postseason. Dat zijn cijfers van een ploeg in topvorm. Vrijdag kunnen de Predators het in St. Louis al afmaken.
Edmonton Oilers – Anaheim Ducks (Stand in serie gelijk: 2-2)
De fans in Edmonton gingen er maar eens goed voor zitten. De Oilers kwamen met een comfortabele 2-0 voorsprong in de serie naar huis en het uitzinnige publiek zou de jonge ploeg van Todd McLellan naar een derde en vierde zege schreeuwen. Het liep allemaal net even anders en dat kwam vooral door één man. Ryan Getzlaf maakt zich bepaald niet populair in de provincie Alberta. Eerst rekende hij bijna eigenhandig af met de Calgary Flames en nu krijgen ook de Oilers geen grip op de captain van Anaheim.
Na de 6-3 nederlaag in game 3 leek Edmonton de Ducks in game 4 onder de voet te lopen. Een sterke eerste periode werd echter gevolgd door een zwakke tweede. Uiteindelijk wisten de Oilers er nog een overtime uit te slepen, maar wie anders dan Ryan Getzlaf en Jakob Silfverberg waren daarin beslissend.
https://youtu.be/KqAj9zsQQnQ
De Oilers hebben in deze serie hun handen meer dan vol aan Silfverberg en Getzlaf. De 26-jarige Zweedse winger is in vier wedstrijden al goed voor vijf goals. De captain van de Ducks moet het doen met vier goals, maar Getzlaf was daarnaast ook nog eens vier keer de aangever. Dat deze serie na vier wedstrijden in evenwicht is, is zo gek niet. De Oilers zijn Cam Talbot veel dank verschuldigd, maar de goalie kon in Edmonton het verschil niet maken. Op de shot clock zijn de Ducks zwaar in het voordeel. Anaheim heeft 143 schoten op het doeltje van Talbot afgevuurd. De Oilers bestookten John Gibson 114 keer.
In de serie tegen de Sharks toonden de Oilers aan met tegenslag om te kunnen gaan, maar het zal Connor McDavid en consorten toch vies tegenvallen dat ze geen van de twee thuiswedstrijden konden winnen. Voor game 5 gaat het circus weer naar Californië en zullen we zien hoe de Oilers op deze nederlagen reageren.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen