Three up, three down: Simmons hot, Stanton not

Andrelton Simmons
Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Chicago White Sox
De AL Central is in de afgelopen dagen flink opgeschud. Niet in de laatste plaats omdat mannen als Jose Quintana hun draai beginnen te vinden. Na vier keer een L achter zijn naam noteerde de linkshandige Colombiaan in zijn afgelopen twee starts een win. Zijn ERA is inmiddels ook weer aan het zakken en staat nu op 4.10. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de tegenstander tot tweemaal toe de zwakste ploeg in de huidige MLB betrof. Dat neemt niet weg dat Quintana in het duel met de Royals van dinsdagavond slechts een man verder dan het eerste honk liet komen in acht innings.
Tot gisteravond was de gemiddelde runsupport in Quintana’s loopbaan 3.87, het op één na laagste in de MLB in de laatste vijf jaar. In zijn eerste vijf starts van 2017 produceerden de White Sox gemiddeld 1.84 runs. Tegen de Royals waren dat er zes, waarvan vier in de eerste drie innings. Dit komt onder andere omdat de falende Jacob May (2-uit-36, .058) eindelijk is vervangen. In zijn plek is Willy Garcia gekomen. Daardoor is het outfield (Willy)Garcia-(Leury)Garcia-(Avisail)Garcia voorlopig definitief. Zeker nadat Willy bij zijn eerste at-bat direct een RBI mocht noteren, iets waar Jacob May 27 beurten over deed. Ondertussen beginnen ook Geovany Soto (.229/.300/.786) en Yolmer Sanchez (.279/.311/.799) op stoom te komen en is in de bullpen Tommy Kahnle de grote meneer(9.0 IP, 19 K’s).

St. Louis Cardinals
Van 3-9 in de eerste twaalf naar 10-4 in de volgende veertien duels. De Cards hebben tot nu toe twee gezichten laten zien in de eerste maand van het seizoen 2017. Dit is ook terug te zien in de prestaties van de spelers als individu. Neem Mike Leake. De pitcher staat in de media weliswaar in de schaduw van ace Carlos Martinez en oudgediende Adam Wainwright, maar wie naar zijn cijfers kijkt ziet dat Leake achter het huidige supertrio Keuchel (HOU), Sale (BOS) en Quintana (CWS) toch wel hele hoge ogen gooit. Leake is bijvoorbeeld één van slechts drie pitchers die nog geen homerun opgaf, per negen gepitchte innings.
Aan de andere kant staat Seung-hwan Oh. De Koreaan zag zijn ERA meer dan verdubbelen (1.92 tegenover 3.95). Zijn FIP deed hetzelfde (2.13 tegenover 5.19) ten opzichte van 2016. Hij zal dus flink moeten herstellen in het vervolg van het jaar om gelijke tred te houden. Oh staat daarmee symbool voor de hele bullpen van de Cardinals. De relievers en closers hebben gezamenlijk een 5.26 ERA verzameld en presteerden het al driemaal om een zeker lijkende save te verknallen. Dezelfde situaties zijn ook aan slag te herkennen waar bijvoorbeeld Dexter Fowler met zichzelf worstelt terwijl Jedd Gyorko juist bovenaan verschillende lijstjes prijkt.

Los Angeles Angels
De Los Angeles Angels zijn zich momenteel aan het ontwikkelen tot het team to watch in de MLB. Dat Mike Trout een voortrekkersrol neemt mag al geeneens meer als een nieuwsfeit worden genoemd. Wel lijkt hij op weg zichzelf opnieuw verder te verbeteren dit seizoen. Zo staat zijn huidige hitting streak na het duel met de Seattle Mariners van dinsdagavond op vijftien wedstrijden. Zijn record? Vijftien wedstrijden. Achter Trout is vooral Andrelton Simmons de grote man, zowel aan slag als in het veld.
Het duo lijkt de rest van de line-up steeds verder omhoog te stuwen. Zo klimmen bijvoorbeeld catcher Martin Maldonado en eerste honkman Jefry Marte de laatste dagen uit het dal waar zij zich in april in begaven. Kole Calhoun gaf de plaatselijke media een verklaring voor de attractieve speelwijze. “Bij gemiste kansen leg je de nadruk op de kansen, niet op het missen. Kansen komen altijd vlak voor de beslissing”. Calhoun gaf hiermee op cruyffiaanse wijze aan dat de Angels momenteel geloven dat er in elke wedstrijd voldoende momenten zullen komen waarop de Californiërs de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken. De 6-4 na elf innings tegen de Mariners was daar één van de beste voorbeelden van.

Down

Miami Marlins
De verkoopperikelen waar de Marlins dagelijks mee in het nieuws komen domineren de headlines. Dat is ook niet zo vreemd, want de wedstrijden die de ploeg uit Florida momenteel speelt verlopen alles behalve naar wens. De burenruzie met de Tampa Bay Rays eindigde tweemaal in verlies, 4-2 en 3-1. Daarmee werden nederlaag nummer vijf en zes uit de laatste zeven duels bijgeschreven. De Marlins beginnen dan ook veel duels met een vroege achterstand. Startende pitcher Edinson Volquez kreeg in de helft van zijn starts in de eerste inning al één of meerdere runs tegen. Miami krijgt niet direct de meeste runs tegen in de eerste innings (zeven teams zagen meer tegenstanders over de thuisplaat wandelen in de openingsinning), maar zagen de runs wel over meer dan de helft van de wedstrijden tot nu toe verdeeld worden.
Een ander opvallend feit: Giancarlo Stanton brak tegen de Rays eindelijk uit een 0-uit-10 streak aan slag, terwijl juist Dee Gordon tegen Tampa Bayna een 5-uit-7 reeks eens niet tot rake klappen kwam. De mannen in vorm zijn niet direct dezelfde mannen als de heren die de ploeg bij een normale gang van zaken op sleeptouw zouden moeten nemen. Naast Dee Gordon is bijvoorbeeld Marcell Ozuna de man die aan slag het meest presteert. Ozuna ligt tot op heden op schema voor het beste seizoen uit zijn loopbaan.

Cincinnati Reds
De sterke start van de Cincinnati Reds lijkt volledig verdampt. De ploeg staat inmiddels op een vierde plek in de NL Central, net onder .500, en verliest wedstrijden met 12-3, 9-4 en 9-1. Daar tegenover staan overwinningen van 4-3, 5-4 en 7-5. Op goede dagen kunnen de Reds het tegenstanders lastig maken, op slechte dagen worden ze overlopen. Een voorbeeld is reliever Michael Lorenzen. Lorenzen pitchte 12 1/3 inning tot op heden. In 8 1/3 innings kreeg hij geen enkele run te verwerken. In de overige drie innings kreeg hij er maar liefst acht om de oren. Tegen de Milwaukee Brewers, vorige vrijdag, kreeg Lorenzen vier hits en vier runs in minder dan een inning te verwerken.
Het feit dat de Reds vooralsnog veel runs blijven scoren is vooral te danken aan een wat vreemde combinatie aan cijfers. Hoewel de Reds qua hits en on-base percentage niet meer dan middelmatig zijn dit jaar, behoren ze tot de top in het stelen van honken en slugging. Het probleem is dan ook vooral dat de snelle mannen, denk aan Billy Hamilton, onvoldoende worden gefaciliteerd door de rest van het team, simpelweg omdat er niet genoeg ballen in het spel worden gebracht. De Reds zijn na de maand april dan ook weer terug op aarde en gaan verder met rebuilden. Zack Cozart is de volgende die zachtjes richting de uitgang wordt geduwd.

Kansas City Royals
De problemen aan slag voor de Royals worden steeds groter. De slagploeg als geheel blijft nog maar net boven .200 (.214). Met 69 gescoorde runs is de kampioen van 2015 met afstand de minst succesvolle ploeg in de MLB op dit moment. Het is dan ook opvallend dat de enige winstpartij in de laatste elf wedstrijden kwam tegen een team dat er juist zeven van de laatste tien won.
Die ene winstpartij werd in de plaatselijke media van Kansas al als momentum omschreven. Manager Ned Yost sprak zelf ook de wens uit dat nadat eindelijk de losing streak was beëindigd nu dan het winnen kon beginnen. De volgende dag ging echter alweer met 6-0 verloren tegen dezelfde White Sox. Dat de streak juist gebroken werd op een dag dat Jason Vargas de starter was is niet vreemd. Vargas is letterlijk de enige Royal die zich aan de misère onttrekt en zich met de beste pitchers van de league meet. Buiten de vier opofferingshits van Raul Mondesi Jr zijn de Royals in geen enkel ander lijstje te vinden.

Foto: Phrake Photography

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen