MLB Rookie Watch: week 4

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week. (-): ‘nieuw op de lijst’.

WEEK 4

10. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta4
Op nummer 10 gelijk een nieuwe naam, de eerste van in totaal vier newbies op deze lijst. Reds-lefty Wandy Peralta maakt een uitstekende start aan zijn seizoen door. De 25-jarige Dominicaan zat al sinds 2009 in het Reds-systeem, maar mocht begin dit seizoen eindelijk met de Big League-club mee. Zijn 7.1 weinig enerverende Major League-innings uit 2016 (8.59 ERA) zijn hem inmiddels ruimschoots vergeven, want Peralta is tot nu toe lights out. Zijn 4-seam fastball klokt gemiddeld bijna 96 mph. Peralta had al een mini-doorbraak in de Minors in 2016, waar hij in Double-A Pensacola en Triple-A Louisville een 2.85 ERA noteerde in 75 innings. Hij is nooit echt een strikeoutpitcher geweest, dus waar de K’s in de Majors vandaan komen is onduidelijk, maar… ride it out!

9. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela4
Colorado’s Antonio Senzatela flip-flopt van plek 9, naar plek 5, terug naar plek 9 op deze lijst. Desondanks houdt de 22-jarige vlammenwerper zich indrukwekkend staande in het geweld van de NL. In zijn laatste start, tegen de vervaarlijke Washington Nationals, kreeg Senzatela ‘slechts’ 4 runs tegen in 6 innings (3 walks, 1 strikeout). Na het vertrek in die wedstrijd van Tony Sensational, scoorden de Nasty Nats 11 runs tegen de Rockies bullpen in de 7e inning, dus Senzatela deed ergens iets goed. De jonge werper maakt wekelijks indruk. Vanavond start hij in San Diego tegen de Padres, waarmee hij de kans heeft zichzelf voor volgende week weer hoger op deze lijst te gooien.

8. Matt Davidson (1B/3B/DH, Chicago White Sox)

Davidson4
Dat het hard kan gaan in één week tijd, bewijst Matt Davidson. Vorige week nog stabiel op plek twee in deze top 10, nu afgezakt naar de achtste plaats. Het was een weinig succesvolle week voor Davidson, die ten faveure van lefty Cody Asche op de bank wordt gehouden tegen rechtshandige starters. Met meerdere righties op het programma in Detroit, zagen we Davidson niet veel. Speelde hij wel, dan ging hij hitless; zijn slaggemiddelde daalde dan ook ruim 80 punten. Deze week begon voor de infielder/DH met meerdere lefties (Jason VargasDanny Duffy), maar Davidson moest duidelijk weer even op gang komen na meerdere vrije dagen. De potentie is er nog steeds, maar hij komt een beetje terug op aarde naar een flaming hot begin aan zijn seizoen.

7. Guillermo Heredia (OF, Seattle Mariners)

Heredia4
Het wegvallen van Mitch Haniger uit de Mariners line-up, heeft ruimte gemaakt voor Guillermo Heredia om frequentere slagbeurten te krijgen namens Seattle’s outfield. De 26-jarige Cubaan kwam van 2009 tot 2013 uit in de Cubaanse Serie Nacional, waar hij in 2011 zijn beste seizoen doormaakte: 10 homeruns, 19 doubles, .343/.439/.527 in 443 plate appearances. Na één slagbeurt in 2014 vertrok hij naar de VS. Seattle contracteerde hem in 2016, waarvoor hij Double-A en Triple-A succesvol doorliep. Tussendoor kreeg Heredia ook nog 92 slagbeurten voor de Mariners, waarin hij .250/.349/.315 met één homerun sloeg. Dit seizoen is de atletische Cubaan goed begonnen en staat de teller na een maand op .327/.365/.490. In de VS is Heredia’s powerproductie echter nooit boven de 4 homeruns of 13 doubles uitgekomen, dus zijn verblijf in deze top 10 lijkt van korte duur.

6. Jose Martinez (OF, St. Louis Cardinals)

Martinez4
De derde nieuwe naam op deze lijst is die van Jose Martinez. De 28-jarige outfielder verrast vriend en vijand door in zijn eerste 40 slagbeurten in de Majors een prima across the board-productie te laten zien. Martinez is voor meerdere teams geen onbekende naam. De Venezolaan speelde van 2006 tot 2012 in het Minor League-systeem van de White Sox, waarna hij van 2012 tot 2014 in het systeem van de Braves, in 2015 in het systeem van de Royals en in 2016 in dat van de Cardinals speelde. St. Louis liet Martinez in 2016 debuteren, wat hij zo goed deed dat hij dit jaar opnieuw een kans krijgt. De outfielder sloeg in 2016 11 homeruns en 28 doubles in Triple-A, maar we kijken nog even de kat uit de boom.

5. Yulieski Gurriel (1B, Houston Astros)

Gurriel4
Cubaanse infielder Yuli Gurriel stijgt een paar plaatsen ten opzichte van vorige week. De Houston Astro verdubbelde afgelopen week zijn homerunaantal en noteerde een tweetal doubles, maar dat ging wel ten koste van wat slaggemiddelde. Hij heeft een vaste plek in de lineup van een goed Astros-team, dus het is de hoop dat hij deze stijgende lijn vast weet te houden. Gurriel is niet bepaald meer nat achter de oren, maar heeft zijn sporen in het internationale honkbal ruimschoots verdiend. Hij lijkt nu ook zijn MLB-groove gevonden te hebben, dus de AL moet even goed gaan opletten.

4. Cody Bellinger (1B/OF, Los Angeles Dodgers)

Bellinger4
Top prospect Cody Bellinger werd verrassend genoeg opgeroepen door de Dodgers, om de stuntelende Adrian Gonzalez zo nu en dan een dagje vrij te kunnen geven. De 21-jarige rookie werd zelfs al vrij snel in de lead-off-spot geparkeerd, waar hij na een stroeve start een aantal succesvolle wedstrijden doormaakte. Inmiddels is hij weer wat omlaag gezet in de line-up, wat de zoon van voormalig Yankee Clay Bellinger beter bevalt. Zijn eerste twee homeruns sloeg hij in dezelfde wedstrijd, waarmee hij een uitroepteken achter zijn eerste week in de Majors zette.

Het lijkt erop dat de eerste honkman in de loop van deze week weer teruggezet zal worden naar Triple-A, maar Bellinger staat geweldig te slaan. Hij is dan ook echt wel een speler om heel goed in de gaten te houden in de (nabije) toekomst. Is het niet vanwege zijn geweldige powerpotentieel en superster attitude, dan is het wel vanwege zijn grenzeloze GIF-ability. Een nieuwe superster lijkt er aan te komen!
Bellingergif

3. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi4
Door de sterke week van Aaron Judge moet Andrew Benintendi even pas op de plaats maken. Hij houdt zijn nummer-3-notering van vorige week ook deze week weer vast. Hij beukt echter wel keihard op de deur van Mitch Haniger’s tweede plek. Als Benintendi de stijgende lijn van de laatste week vasthoudt, lijkt er weinig in de weg te staan om volgende week een Red Sox/Yankees-duo op de bovenste twee treden van deze lijst te hebben staan. Het zou voor Benintendi en de Red Sox wel prettig zijn als de rookie outfielder zijn power weer wat aan weet te zwengelen. Dat is namelijk het enige facet waarin hij wat achterblijft.

2. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)

Haniger4
Eerder deze week raakte Mitch Haniger geblesseerd, waardoor hij de laatste dagen geen stats heeft kunnen toevoegen aan zijn lijstje. De komende paar weken kijkt Haniger vanaf de zijlijn toe met een oblique-blessure. Hoewel Haniger nog steeds qua slaggemiddelde voor weinig van zijn collega rookies onderdoet, moet hij deze week een kanon voor zich duiden. De vraag is hoe lang Haniger zijn plek in deze lijst kan handhaven, nu hij langdurig geblesseerd is. De hoop is dat hij over 3-4 weken de draad weer oppakt, maar voor nu zakt hij één plek.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge4
Eindelijk stijgt Aaron Judge op deze lijst, na drie weken op rij de vierde plek warm te hebben gehouden. Het is deze week dan ook meteen goed raak voor de Yankees-slugger. Appointment television, dat is de enige manier hoe de 25-jarige Sequoia aan te duiden is. Hij vermorzelt met enige regelmaat honkballen. Zelfs zijn tegenstanders weten niet wat ze zien.

Met zes homeruns (!) in zijn laatste zes wedstrijden, voert Judge nu nog steviger de Rookie homerun- en RBI-klassementen aan. Hij verdubbelde in een paar dagen tijd zelf de output in die beide kolommen. Daarnaast noteert hij ook een wOBA (Weighted On Base Average) van .464 en een wRC+ (Weighted Runs Created Plus) van 210 (100 is gemiddeld). Slaan is echter niet het enige wat de rechtsvelder goed doet.
Judgegif
Dat, plus zijn skipper vergelijkt zijn persoonlijkheid nu al met één van de allergrootsten in Yankees-geschiedenis.
Girardi
(Serieus, de memes en highlights van Judge zijn niet bij te houden. Het zijn er teveel om in dit artikel op te nemen). Kortom, met Haniger er een maand uit, zit Judge in the driver’s seat. Als hij ook maar half zo goed doorgaat dit seizoen, valt er aan het eind van het seizoen weinig te discussieëren over de beste nieuwe speler in de Majors.

Uit de top 10 gevallen

  • Manny Piña (C, MIL) – Krijgt te weinig at-bats, blijft wel slaan
  • Kyle Freeland (LHP, COL) – Slachtoffer van teveel nieuw bloed
  • Jordan Montgomery (LHP, NYY) – Haalde vorige week maar nét de lijst
  • Grant Dayton (LHP, LAD) – Kreeg zijn eerste runs van het seizoen tegen

Knocking on the Door

  • Manuel Margot (OF, SD) – Blijft ‘de 11e man’
  • Josh Bell (1B, PIT) – Is aan een opmars bezig
  • Grant Dayton (LHP, LAD) – Meer innings, please…

Stats up-to-date: 3 mei 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen