UFC Update: NYSAC deelt schorsingen uit


NYSAC roert zich
UFC 205 was spectaculair. En dat is nog zacht gezegd. We zijn inmiddels een paar weken verder, maar nog steeds is UFC 205 een veelbesproken onderwerp. Dat komt niet in de minste plaats door de NYSAC, de New York State Atletic Commission. Na 205 heeft het een aantal vechters voor een paar maanden geschorst.
Yoel Romero bijvoorbeeld kreeg zestig dagen schorsing aan zijn broek omdat hij onmiddellijk na de spectaculaire finish op local boy Chris Weidman uit de kooi sprong. Het is ten strengste verboden om de kooi te verlaten voordat het gevecht officieel is afgelopen. ‘The Soldier of God’ mag 12 Januari weer in New York vechten, maar aannemelijk is dat we de Cubaan voorlopig niet in New York zien. Zijn krachtige overwinning op Weidman zal hem hoogstwaarschijnlijk een titelshot tegen Michael Bisping opleveren. ‘The Count‘ heeft inmiddels toegezegd en zou graag in de lente tegen de Cubaan willen vechten. Een aannemelijke datum kon weleens 18 Maart worden. Dan is de UFC weer met een Fight Night in Londen.
De volgende vechter die door de NYSAC voorlopig verbannen wordt is Kelvin Gastelum. De vechter stelde de fans, zichzelf en Cowboy Cerrone teleur door opnieuw enorme issues te hebben met zijn gewicht. Het gevecht tussen hem en Cowboy werd van de card gehaald, en maakte een hoop mensen furieus. Niet in de minste plaats UFC President Dana White. Die is de constante weight issues van Gastelum nu wel beu en heeft inmiddels verklaard dat de vechter niet meer op welterweight mag vechten. Omdat Gastelum het wel welletjes vond dat hij overweight was en zichzelf niet eens vertoonde op de weigh-ins, straft de NYSAC hem pittig met zes maanden schorsing. Gastelum is echter van plan om in beroep te gaan tegen het vonnis. De schorsing kon hem namelijk weleens beletten om deel te nemen aan UFC 206. Kan Gastelum dit keer de vette hap wel laten staan?
En als laatste is Thiago Alves ook de sigaar. De Braziliaan had eveneens gewicht issues, maar kon door tijdig handelen van tegenstander Jim Miller toch vechten. Miller kreeg op tijd lucht van de problemen van Alves, en kon op tijd bij hydrateren zodat de twee vechters toch binnen vijf pond van elkaar zouden wegen. Miller krijgt voor zijn flater drie maanden schorsing.
De NYSAC laat dus onmiddellijk zijn vlijmscherpe tanden zien. Over het algemeen delen Atletic Commissions niet gauw schorsingen uit voor het missen van gewicht. De NYSAC zet hiermee een precedent, en het is niet uit te sluiten dat anderen het voorbeeld over gaan nemen.
Rashad Evans opnieuw niet door medische keuring
Rashad Evans kwam voor UFC 205 al niet door de medische keuring, en kon dus niet deelnemen aan het immense evenement. Zijn gevecht met Tim Kennedy werd naar UFC 206 in Toronto verschoven, maar nu is gebleken dat Evans ook niet door de medische keuring van Toronto komt. Volgens de manager van Evans, Ali Abdelaziz, heeft de Ontario State Atletic Commission klakkeloos het advies van de NYSAC overgenomen. Immers is nog steeds niet bekend gemaakt waarom Evans de Octagon niet mag betreden. Volgens de NYSAC is er iets op de MRI scan van Evans gevonden waardoor men het niet verstandig vond om de vechter te laten vechten. Wat er precies gevonden is, wordt nog steeds in nevelen gehuld. Evans zelf is zich van geen kwaad bewust, hij voelt zich opperbest en in vorm. Iets wat op de onderstaande foto ook wel bevestigd wordt. De foto laat Evans zien op tien pond boven het streefgewicht van 185 pond.


Lyoto Machida verdedigt zich
In de vorige UFC update vermeldden we dat Lyoto Machida anderhalf jaar is geschorst door USADA. Machida zelf is uiterst verbaasd en verbolgen na het nieuws te hebben vernomen. De Braziliaan is inmiddels met een statement naar buiten gekomen:

“I want to say that I’m very disappointed in USADA. I think it is all extremely unfair. I take the blame for taking 7-keto. It was banned substance, since I bought it over the counter at a supplement store, when it stated on its label 60 vegetarian capsulesFor me, USADA didn’t give us proper instruction, and I think they failed in giving us an education about everything. I think the punishment would be six months because of my mistake, they could consider my honesty. I want a clean sport and people should have to pay for their mistakes, but it has to be fair. I didn’t have the proper permission, but I wasn’t using it to cheat.”

Het product dat de Braziliaan nam, 7‐keto-dehydroepiandrosterone (7‐keto‐DHEA) is vrij verkrijgbaar bij vele winkels. Machida claimt dat hij het product kocht bij een supplement winkel, en dat op de verpakking stond dat het zestig vegetarische capsules bevatte.
Maar. USADA slaat terug. Alle beschuldigingen die Machida uit aan het adres van de anti doping organisatie wijzen ze resoluut van de hand. Ze wijzen op verscheidene bronnen waarvan de vechters gebruik kunnen maken om hun producten te laten testen en om uit te vinden wat nou precies op de verboden lijst staat. Eén zo’n bron is de website www.GlobalDRO.com, waar men simpelweg het product kan opgeven. Ook wijst USADA op verschillende uitnodigingen voor seminars, iets waar Machida of een lid van zijn team geen gebruik van wensten te maken. USADA neemt het Machida ook kwalijk dat de vechter niet de organisatie direct benaderde voor advies. De deuren staan volgens de organisatie, wagenwijd open. USADA zegt nu dus ook: ‘Eigen schuld, dikke bult.’

Gerelateerde artikelen