UFC Update: Machida en Nelson geschorst


Roy Nelson (links)

Het is weer tijd voor de wekelijkste UFC Update. Deze week was er niet bijster veel nieuws om te vermelden, maar hebben we wel nieuws omtrent twee vechters die een lange tijd niet te bewonderen zullen zijn. Ook hebben we nieuws over de vechters die als winnaars uit de bus kwamen op UFC 205.
Lyoto Machida 18 maanden geschorst
Voormalig light heavyweight kampioen Lyoto Machida is door USADA voor 18 maanden geschorst vanwege het gebruik van een verboden middel. Saillant detail is dat Machida zelf toegaf dat hij het middel had gebruikt en volledig meewerkte met USADA. De vechter wist op dat moment niet dat het middel verboden was. De verboden stof waarover het gaat is 7‐keto-dehydroepiandrosterone (7‐keto‐DHEA), een hormoon supplement. De schorsing is inmiddels met terugwerkende kracht ingegaan, namelijk vanaf 8 April van dit jaar. Machida kan eventueel in Oktober 2017 zijn opwachting in de Octagon maken. Hij verloor zijn laatste partij op knockout tegen Yoel Romero.

“During an out-of-competition test conducted on April 8, 2016, Machida, 38, declared the use of a product containing 7‐keto-dehydroepiandrosterone (7‐keto‐DHEA) on his sample collection paperwork. 7‐keto‐DHEA is a prohibited substance in the class of Anabolic Agents and prohibited at all times under the UFC Anti-Doping Policy, which has adopted the WADA Prohibited List. Upon notice from USADA of his potential violation, Machida immediately confirmed his use of the product, which listed 7-keto-DHEA as an ingredient, and fully cooperated with the subsequent investigation after advising USADA that he did not realize 7-keto-DHEA was a prohibited substance when he used the product.”

Roy Nelson negen maanden geschorst
Roy Nelson weet eindelijk wat hem te wachten staat. Namelijk een schorsing van negen maanden. De Brazilian Superior Justice Court legde hem de schorsing op naar aanleiding van het incident dat zich voordeed op UFC Fight Night Brasilia op 24 September. Hij schopte scheidsrechter John McCarthy nadat hij vond dat deze de partij tegen vriend Antonio ‘Bigfoot’ Silva te lang liet doorgaan. Silva was inmiddels al gevloerd door een paar harde klappen van ‘Big Country‘, maar McCarty liet de partij doorgaan. Nelson was daardoor gedwongen om de partij met nog een paar harde klappen af te maken, iets wat hij zelf totaal onnodig vond. Nelson komt met de schorsing nog goed weg. De straf had zomaar hoger uit kunnen vallen, nu is hij negen maanden kwijt en zal hij nog een boete van $24.000 dollar moeten betalen. Nelson kan de straf nog verder omlaag krijgen, als hij publiekelijk zijn excuses aan McCarthy aanbied. De vechter zou dan eind Maart weer mogen verschijnen. De boete zou dan gereduceerd worden tot $13.700 dollar. De excuses zullen wel voor 31 December gemaakt moeten worden.
UFC 205: What’s next?
Wat was UFC 205 spectaculair. Maar wat heeft de UFC voor de winnaars in petto? Tyron Woodley en Stephen Thompson zullen op herhaling moeten na hun draw op UFC 205. Wanneer dit plaats gaat vinden is nog niet zeker. Thompson is immers voor 30 dagen medisch geschorst nadat hij toch vrij stevig werd toegetakeld door de kampioen. Woodley zelf is niet heel happig om te wachten, en zou eventueel op UFC 207 tegen Demian Maia willen vechten. En zelfs een pot tegen two division champ Conor McGregor behoort zelfs tot de mogelijkheden. De twee kregen het backstage op UFC 205 met elkaar aan de stok en dat zette zich voort op twitter.


Joanna Jedrzejczyk won haar partij tegen Karolina Kowalkiewicz toch vrij overtuigend, ze werd alleen in de vierde ronde eventjes aan het wankelen gebracht. Uitdaagster Kowalkiewicz zou graag een re-match willen in Polen, maar dat vond de kampioene wat ver gaan.
Yoel Romero kan zich na zijn spectaculaire overwinning op Chris Weidman klaar gaan maken voor een titelshot. Toch zijn er nog steeds mensen die vinden dat ‘The Soldier of God‘ discutabele tactieken gebruikt in een gevecht. Zo liet hij ook dit keer zich tussen de rondes natmaken met water, wat hem weer luttele seconden extra hersteltijd opleverde. Het is niet de eerste keer dat Romero zich vergrijpt aan de tijdrek tactiek. In het gevecht tegen Tim Kennedy bleef hij veel langer dan een minuut op zijn krukje zitten, iets wat de MMA wereld zeker niet was ontgaan. Brian Stann, UFC commentator en voormalig UFC vechter was duidelijk:


En ook kampioen Michael Bisping heeft natuurlijk een mening over Romero. Die was ook niet bepaald lovend:

One thing is this — he’s the biggest cheating mother (expletive) in the whole sport I’d say. Every single fight, there’s some kind of cheating. This time it was the eyes and the water over his body again just like in the Tim Kennedy fight or he grabs the fence or he tests positive.
“We’ve still got to see what his test results are yet. If that’s going to be my next fight, I’m more than happy to do it. I want to face one of the top contenders, I am the champion and I have to do that. That makes me happy.”

Miesha Tate besloot na het verlies tegen Raquel Pennington te stoppen. In het filmpje hoor je duidelijk dat ze tegen partner en trainer Bryan Caraway zeggen dat ze er de brui aan wilt geven.
Frankie Edgar is na zijn overwinning op Jeremy Stephens eigenlijk geen stap verder gekomen. Nog steeds zal hij Jose Aldo en Max Holloway voor zich moeten dulden in de featherweight divisie en zal zeker niet de eerste vechter zijn die Conor McGregor voor de 145 belt mag uitdagen. Er gaan geruchten dat Edgar het binnenkort een divisie lager gaat proberen, in de bantamweight divisie op 135 pond.
Khabib Nurmagomedov had een duidelijke, dominante overwinning op Michael Johnson. De Rus vindt het tijd dat hij nu eens voor de titel mag gaan vechten. Tussen de rondes door blijft hij inpraten op Dana White en zijn tegenstander, en heeft hij inmiddels zijn eis kracht bij gezet.


Conor McGregor: De wereld ligt aan zijn voeten
Na de briljante prestatie van Conor McGregor op UFC 205, waar hij oh zo rustig en gefocust zich ontdeed van Eddie Alvarez, zijn er opties te over voor de Ier.
Optie 1: Een gevecht om de lightweight titel tegen Khabib Nurmagomedov. De Ier kon weleens zijn grootste test krijgen in de vorm van de nog steeds ongeslagen Rus. Qua stijl is dit een nachtmerrie van een match-up voor de Ier. Khabib is de sterkste worstelaar van de gehele lightweight divisie en zal zich niet zo makkelijk laten verschalken. Ook zal hij zeker niet van zijn gameplan afwijken, iets wat Eddie Alvarez wel deed en hem de kop kostte. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden voor ‘The Notorious‘. Khabib liet ook tegen Johnson zien dat zijn standup allesbehalve sterk is. Hij werd in de eerste ronde een aantal keer goed geraakt. Kan hij de dodelijke linkerhand van McGregor overleven?
Optie 2: Een gevecht om de featherweight titel tegen Jose Aldo. Vele fans zijn het erover eens: het wordt tijd dat McGregor zijn featherweight belt eindelijk eens gaat verdedigen. En dan wel tegen number one contender Jose Aldo. Het eerste gevecht eindigde in een knockout overwinning voor de Ier, binnen 13 seconden in de eerste ronde was het karwei al geklaard. Dit is echter geen graadmeter voor de re-match. Jose Aldo was bijna 10 jaar ongeslagen en werd door een geplaatste stoot roemloos knockout geslagen. Dit kwam mede doordat McGregor al onder de huid van de Braziliaan was gekropen. ‘Scarface‘ werd in de aanloop naar het gevecht op alle mogelijke manieren geschimpt en belachelijk gemaakt door ‘The Notorious‘, en dat had duidelijk zijn uitwerking niet gemist. Aldo kwam wild in zwaaien met een linkerhoek, maar werd dus precies op de kin geraakt met een linker straight van McGregor. Einde verhaal. De re-match zal anders gaan als Aldo zijn zeer sterke en venijnige leg kicks hanteert. En de X-factor zijn de BJJ skills van Aldo, die hij zeer zelden laat zien maar wel degelijk bezit!
Optie 3: Een gevecht om de welterweight titel tegen titelhouder Tyron Woodley. McGregor kennende, is dat zeker geen gekke gedachte. De Ier heeft immers al twee keer op 170 gevochten, en in het tweede gevecht leek hij al beter om te gaan met het gewicht dan de eerste keer. Echter zijn er wat kanttekeningen. Op 170 tegen Woodley vechten kan erg gevaarlijk zijn. Woodley is iemand met enorme power, en zal na de weigh-ins nog zwaarder wegen dan 170 pond. McGregor heeft zelfs moeite om de 170 pond te halen, voor het gevecht tegen Nate Diaz op UFC 202 woog hij bij de weigh-ins 168 pond. Zelfs na hydrateren kwam hij niet boven de 170 pond. Het zou zomaar kunnen dat op de avond van het gevecht hij tegenover iemand komt te staan die maar liefst 20 pond zwaarder weegt dan hijzelf. Een potentieel gevaarlijk gevecht voor McGregor. De geschiedenis wees ook uit dat zijn stoten lang niet zo effectief zijn in deze gewichtsklasse. Maar zoals McGregor zelf zegt: “Precision and speed beats power”. McGregor heeft van beide elementen genoeg in huis.
Optie 4: Een gevecht om de lightweight titel tegen Tony Ferguson. De lightweight divisie is zoals de Amerikanen zeggen, een murderers row. Van 1 tot en met 10, het zijn allemaal zeer capabele tegenstanders en enkelen van hen zou je s’nachts zeker niet tegen willen komen. Reken Tony Ferguson maar onder het laatste rijtje. ‘El Cucuy‘ is een zeer kundige en onberekenbare vechter, en versloeg in zijn laatste gevecht oud kampioen Rafael Dos Anjos op een dominante manier. Hij heeft in deze divisie ook al negen overwinningen op rij achter zijn naam staan.
Optie 5: Een gevecht om de lightweight titel tegen Nate Diaz. Er zijn hordes fans die deel 3 van deze rivaliteit graag willen zien. De oorlog die de twee op UFC 202 uitvochten, staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Maar als we eerlijk en neutraal kijken, verdient Diaz de shot het minst. Sinds zijn gevecht tegen McGregor heeft hij niet meer gevochten, en heeft ook al een tijdje niet tegen andere lightweights gevochten. Desondanks staat hij wel als nummer vier op de ranking, maar heeft hij tegen niemand uit de top drie gewonnen.
Optie 6: Een Boksmatch tegen Floyd Mayweather. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, het gerucht wilt maar niet weggaan. Het vuur wordt ook telkens weer aangewakkerd. Mayweather is de vergelijking tussen hem en McGregor inmiddels goed zat:

“I’m a legend. A living legend. To the sport of boxing I gave years and years of hard work, it was blood, sweat and tears, had a tremendous team, had a tremendous run. I think if Conor McGregor need to go out there and do what he do, but never compare Conor McGregor to me. It’s a total disrespect,”

McGregor heeft inmiddels al zijn prijs genoemd voor een bokswedstrijd tegen ‘Money’. $100.000.000. Je leest het goed. Honderd miljoen dollar. Wordt vervolgd!


Foto’s: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen