UFC Update: Jon Jones voor een jaar geschorst


Jon Jones een jaar geschorst
USADA heeft Jon Jones een schorsing van een jaar opgelegd. Jones werd voor UFC 200 door USADA van de card gehaald vanwege een positieve dopingtest. In zijn systeem werden de verboden middelen clomiphine en leprozol gevonden. Jones en zijn legal team verklaarden echter dat de vechter niet wist dat hij de stoffen nam. ‘Bones’ claimde dat hij een ‘vervuilde’ erectiepil had genomen, en claimde verder dat de stoffen niet op het label van de doos stonden. Tim Kennedy en Yoel Romero hadden soortgelijke zaken met USADA en kregen beiden een kortere straf dan Jones. Wat zwaar in het nadeel van Jones werkt, is dat USADA een groter beroep op het gezonde verstand van Jones doet. De anti doping organisatie redeneert dat Jones beter had moeten weten, voordat hij de pil nam.

“On the evidence before the Panel, the Applicant is not a drug cheat,” the arbitrators wrote in their epilogue. “He did not know that the tablet he took contained prohibited substances or that those substances had the capacity to enhance sporting performance. However by his imprudent use of what he pungently referred to as a ‘dick pill’ he has not only lost a year of his career but an estimated nine million dollars. This outcome which he admits to be a wake-up call for him should serve as a warning to all others who participate in the same sport”.

Jones wordt dus vrijgesproken van doping gebruik, maar wordt wel bestraft van het roekeloos nemen van een middel waarvan hij niet precies weet wat er in zat. Jones zal pas in July 2017 zijn rentree in de Octagon kunnen maken. De light heavyweight is echter nog niet helemaal uit de problemen. Hij moet nog verhoord worden door NSAC, de Nevada State Athletic Commission. Verwacht wordt dat zij de schorsing overnemen, maar het kan potentieel nog erger worden voor Jones. De vechter zelf was al met al toch opgelucht:

“Although I was hopeful for a better outcome in the USADA ruling today, I am very respectful of the process in which they allowed me to defend myself. I have always maintained my innocence and I am very happy I have been cleared in any wrong doing pursuant to the allegations made that I had intentionally taken a banned substance. I am pleased that in USADA’s investigation they determined I was “not a cheater of the sport”. Being cleared of these allegations was very important to me. I have worked hard in and outside of the octagon to regain my image and my fighting career and will take these next eight months to continue my training and personal growth both as a man and a athlete. Thank you to all of my fans, teammates, coaches, sponsors and to the UFC for their continued support.”

En we blijven even bij Jon Jones. Chael Sonnen maakte op de MMA Hour met Ariel Helwani bekend dat de main event van Submission Underground op 12 December zal gaan tussen Jones en Dan Henderson. Sonnen is de oprichter van het evenement, waar geen vuistslagen aan te pas zullen komen. Ondanks dat Jones net een jaar schorsing aan zijn broek heeft gekregen, zal hij toch aan de grappling match mogen deelnemen. Althans, volgens Sonnen.
De UFC heeft bekend gemaakt dat het Jones van zijn interim light heavyweight titel heeft gestript. Dat kon eigenlijk ook niet anders, gezien het feit dat Jones een tijdje niet te bewonderen zal zijn. Het markeert de tweede keer dat de vechter van de titel wordt gestript. Dana White heeft inmiddels verklaard dat hij Jon Jones niet meer als headliner zal op laten treden.

Het laatste nieuws over UFC 205

Waar vele fans hoopten dat alle vechters die in actie komen op UFC 205 heel zouden blijven, is dan toch het eerste slachtoffer gevallen. Rashad Evans is van de card gehaald vanwege gezondheidsproblemen. Er is helaas nog niet bekend gemaakt wat de problemen precies inhouden. Zowel Evans als tegenstander Tim Kennedy krijgen allebei hun fightpurse uitgekeerd. Het gevecht zal waarschijnlijk alsnog plaatsvinden, maar dan op UFC 206 in Toronto. Voor Kennedy wordt overigens GEEN nieuwe tegenstander gezocht. Ook hij kan UFC 205 op zijn buik schrijven. Evans was teleurgesteld:

“I’m disappointed. I’m healthy. I don’t want anyone worrying about me. I’m fine, physically speaking. Never felt better. It’s just the commission and their rules. I guess they have a zero tolerance policy when it comes to this.”

Het gevecht is inmiddels re-booked for UFC 206 in Toronto.
Donald Cerrone vs Kelvin Gastelum geschrapt
Gisteren werd er bekend dat de main card een belangrijk gevecht heeft verloren. Donald Cerrone vs Kelvin Gastelum is van de card gehaald. De reden is dat Gastelum opnieuw niet op gewicht kon komen. Hij heeft al vaker issues met gewicht, en opnieuw stelt hij diep teleur. Hij bespaarde zichzelf de vernedering en besloot om niet op de officiële weegschaal te gaan staan, omdat hij zeer zeker was dat hij 170 pond niet zou halen. Hoeveel hij nu weegt is niet bekend gemaakt. Echter was het gevecht nog te redden, als hij Cerrone op tijd had laten weten dat hij niet op gewicht kon komen. ‘Cowboy‘ had dan geen weight hoeven te ‘cutten‘ en zou het gevecht op catchweight plaatsvinden. Volgens de regels van de New York Athletic Commission moeten de vechters qua gewicht binnen zeven pond van elkaar zitten. Geen best moment van Kelvin Gastelum om een regen aan fouten te maken. Dana White was ‘not amused‘:

“I’ll never let him fight at 170 again. I think he missed by ten pounds”.

White kan ook nog een stapje verdergaan en de vechter ontslaan. Het was immers niet de eerste keer dat hij het streefgewicht niet haalt. Mocht White besluiten de vechter toch te behouden, dan zal Gastelum voortaan in de middleweight divisie, op 185 pond, zijn gevechten moeten afwerken. En dat is absoluut net zo’n moeilijke divisie als welterweight. Wordt vervolgd!
Voor Cowboy verdwijnt de kans op de grootste card te vechten. Of toch niet? Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan een last minute tegenstander voor Cerrone. Alan Jouban heeft zich al aangeboden en ook Jorge Masvidal heeft zijn naam in de hoed gegooid. Of beiden door de strenge medische keuring van New York kunnen komen is niet bekend. Cerrone kwam zelf ook met een paar tegenstanders aanzetten: Demian Maia, of zelfs zijn teamgenoot Tim Kennedy. Dat laatste is niet mogelijk, maar het laat nogmaals zien dat het Cerrone niet kan schelen tegen wie hij vecht, als hij maar kan vechten!


Ook Thiago Alves haalde het gewicht niet. Hij zou moeten inwegen op 155 pond, maar woog maar liefst 7,5 pond te zwaar. Omdat tegenstander Jim Miller op tijd kreeg te horen dat Alves niet op gewicht was, kon Miller op tijd bij hydrateren en binnen vijf pond van Alves’ gewicht komen. Het gevecht werd door het snelle reageren van Miller gered. Alves zal wel 20% van zijn gage aan Miller moeten afstaan.
Joanna Jedrzejczyk van plan te stoppen?
De kampioene verdedigt morgen haar strawweight titel op UFC 205 tegen Karolina Kowalkiewicz. Echter is zij niet van plan om nog heel erg lang in de UFC actief te blijven. In een interview met MMAJunkie liet de Poolse doorschemeren later een familie te willen stichten. Ook zouden de effecten van de weightcut zijn tol eisen op de Poolse.

“When (I retire) I’m going to be the perfect wife or perfect mother. I want to be the same, (giving) 100 percent. I know I’m not retiring in two months or beginning of the next year because then I will want to come back and have a fight with someone who is important. My goal is to make my dreams come true, my goals come true, and be undefeated. Fight for the next few fights and then see what’s going to happen. That’s my goal.”

Ondertussen heeft het gevecht tussen haar en Kowalkiewicz aardig wat vuur erbij gekregen. Bij de face-off aan het einde van de laatste persconferentie gedroegen de dames zich vrij vijandig tegenover elkaar.


En over de persconferentie gesproken, het was weer een wilde gebeurtenis. Klik hier om de volledige persconferentie te bekijken. Conor McGregor kwam weer eens te laat, waardoor Eddie Alvarez besloot te vertrekken. Toen de Ier eindelijk binnenkwam, greep hij de belt van Alvarez en zette die bij zijn eigen featherweight titel. Alvarez kwam terug en pakte de belt terug. Daarna ontstond er een kleine rel, waarbij McGregor bijna een stoel gooide. Tyron Woodley zat eerste rang en gooide het spektakel online:

How you act when u know somebody gone break it up! @thenotoriousmma @ealvarezfight #ufc #ufcpresser #ufc205 #ufc205

Een video die is geplaatst door Tyron Woodley (@twooodley) op


Het was een drukke dag voor Conor McGregor, die het met nog een aantal vechters aan de stok kreeg, onder andere met Tyron Woodley zelf. Bij de weigh-ins was er al een kleine stand-off, en later schold McGregor Woodley uit en moest de Ier weggeleid worden. Later kreeg McGregor het ook aan de stok met Khabib Nurmagomedov. Al met al een normale werkdag voor McGregor, die graag onder de huid van vechters kruipt.


En ten slotte had de UFC ook nog verrassing in petto. Ronda Rousey en Amanda Nunes waren ook in New York te bewonderen, en de UFC liet de twee dames bij een face-off verschijnen. Het gevecht zal plaatsvinden op 30 December op UFC 207.


Foto: Getty Images / Archief

Gerelateerde artikelen