UFC Update: alles over UFC 207


In deze UFC update vooral aandacht voor UFC 207, dat vannacht in Las Vegas zal plaatsvinden. Veel nieuws over Dominick Cruz, en helaas weinig nieuws over de terugkeer van Ronda Rousey. De voormalig kampioene boycot al de hele week de media.
Cain Velasquez van UFC 207 gehaald
Vorige week was Velasquez ook al onderwerp van gesprek, vanwege de zorgwekkende medische conditie van de vechter, en dat is natuurlijk niet ongemerkt gebleven. De NSAC (Nevada State Athletic Commission) heeft de licentie van de Mexicaan ingetrokken vanwege die medische conditie. Velasquez heeft al een tijdje last van een zenuw in zijn rug, met uitstraling naar zijn benen. Hierdoor wordt het voor de vechter bijzonder pijnlijk om lang te staan. De NSAC en de UFC durven het risico niet aan, ondanks dat de vechter door zijn eigen dokter vrijgegeven is om te vechten.
Ondertussen hebben er al verscheidene vechters aangeboden de plek van Velasquez in te nemen. Waaronder onze Stefan Struve. Maar ook Junior Dos Santos en Ben Rothwell. Over Junior Dos Santos had Werdum weinig vleiende woorden over:

“What ‘Cigano’ said was a bit weird. ‘Cigano’ has been chasing me for a long time. You usually go after the belt, not a fighter. I think that’s weird. I wasn’t offered this (fight). He’s saying I turned it down. I’d fight him just to end this story of him chasing me. Some people think he’s jealous because I became champion beating his ‘dad’ Cain Velasquez, but I don’t think that’s the case. I think he didn’t come out of the closet yet. I don’t have anything against homosexuals, but ‘Cigano’ needs to get out of the closet. He must have something because he won’t forget me. I already told him I’m married. Nothing against gays, but everyone does their own thing.”

Ouch. Werdum is overigens zelf maar bezig met één gevecht: de pot tegen kampioen Stipe Miocic.. Dana White claimt dat Werdum gevechten tegen Dos Santos en Alistair Overeem heeft afgewezen omdat hij meer geld wilde. De UFC president wenste niet op de eisen van de Braziliaan in te gaan.
Dominick Cruz prikkelt Garbrandt opnieuw
De spanning tussen Dominick Cruz en Cody Garbrandt is een paar dagen voor UFC 207 alleen maar groter geworden. Vorige week meldden we al over de scheldpartij die plaatsvond voor de camera’s van FOX, en het ging dit keer opnieuw mis. In een ijzig kalm optreden van de kampioen had Garbrandt opnieuw geen adequaat antwoord. Nadat Cruz opnieuw ‘No Love‘ en zijn vriendin ten sprake bracht, is het voor Garbrandt genoeg. Woest gaat Garbrandt op zoek naar een confrontatie met Cruz. Het lijkt erop dat ‘The Dominator‘ zijn tegenstander mentaal gekraakt heeft.

“She’s obviously wearing the pants in the relationship. Keep your fling on a string and tell her to keep her mouth shut, ‘cause this is big boy business.”


Het verbale geweld van Cruz is dermate koelbloedig en uitgekookt, dat het Garbrandt tot een nieuw level van woedend heeft gebracht. Bij de weigh-ins kwam het tot een confrontatie, wat natuurlijk totaal niet verrassend is. Wel laat het nogmaals zien dat Cruz in het hoofd van de jonge Garbrandt zit. Not a good thing.
Is Johny’s Rigg too big?
Voor Johny ‘Big Rigg‘ Hendricks is het gevecht tegen Neil Magny op UFC 207 enorm belangrijk voor het vervolg van zijn carrière. Kan Hendricks zijn neerwaartse spiraal weer een stoot omhoog geven? De bonkige vechter was twee jaar geleden nog welterweight kampioen en het valt zelfs te beargumenteren dat hij het titelgevecht met GSP won. Ook de oorlogen tegen Robbie Lawler waren prachtige battles, waarvan de laatste nipt verloren ging, nadat de eerste in de tas van Hendricks ging. Die dagen lijken helaas ver achter hem.
Voor ‘Big Rigg‘ is er natuurlijk altijd eerst het gevecht tegen de weegschaal. Ook Johny Hendricks heeft net als Kelvin Gastelum het grote probleem teveel kilo’s aan te komen als hij niet traint. Wat zijn weightcut nog moeilijker maakt dan het al is. Op UFC 181 redde hij 170 pond, maar moest gevaarlijke capriolen uithalen om er te komen. Het halen van 170 mag een klein wonder genoemd worden, gezien het feit dat Hendricks aan het begin van trainingskamp maar liefst 218 pond woog. Maar de problemen hielden aan. En werden eigenlijk nog groter. Voor het gevecht met Tyron Woodley op UFC 192 kwam Hendricks doodleuk trainingskamp inlopen met 210 pond aan zijn bonkige frame. Wat dus betekende dat er maar liefst 40 pond vanaf zou moeten. Hij haalde dat gewicht jammerlijk niet en moest het gevecht afzeggen. Je zou zeggen dat ‘Big Rigg‘ hiermee zijn lesje had geleerd. Helaas was dat absoluut niet het geval. Voor UFC 200 was het weer raak. Weer kwam Hendricks te zwaar fightcamp in, en dat deed hem opnieuw de das om. Hij haalde 170 pond niet, en woog in op 171,25 pond. Dat betekende opnieuw 20% van zijn gage inleveren, nota bene aan Kelvin Gastelum. Het gevecht ging wel door, maar werd verloren door Hendricks, in een heuse battle van overweights.
Bij de mediascrum voor UFC 207 maakte Hendricks een zeer vermoeide en geïrriteerde indruk. Hij reageerde een aantal keer verbeten op vragen van de media en daagde later zelfs de media uit om ook weight te cutten. Hij had ook nog een hoopvol antwoord op de vraag of hij dit keer wel op gewicht zou komen: “I’m so close. I am so close to weight, you can’t even imagine“.

Het blijkt een rookgordijn. Want een dag voor UFC 207 is gebleken dat Hendricks het gewicht opnieuw niet gehaald heeft. Dit keer woog hij in op 173,5 pond, ruim boven de toegestane 171 pond. Vechters hebben een pond speling bij de weigh-ins, maar ook dat mocht dit keer niet baten. Het doek lijkt te vallen voor Johny Hendricks, of een overstap naar de middleweight divisie. Maar daar zal hij tegen hetzelfde probleem aanlopen als Kelvin Gastelum. De twee vechters zijn qua gewicht goed voor 185, maar qua postuur zijn ze onderdeurtjes tegen de uit de kluiten gewassen gedaantes van o.a Gegard Mousasi en Chris Weidman. Johny’s Rigg is just too big.


Weigh-ins
Overigens is Hendricks niet de enige die het streefgewicht miste. Ray Borg, die de main card opent met een gevecht tegen Louis Smolka, woog in op 129,5 pond, waar het streefgewicht 126 pond was. Omdat hij zoveel pond over het gewicht zit, moet hij in plaats van 20%, meer van zijn gage inleveren, namelijk 30%. Adding insult to injury. Smolka haalde het gewicht wel, maar zag er doodongelukkig en halfdood uit. Ook voor hem was het blijkbaar een zware weightcut.
Ronda Rousey kwam als eerste op de weegschaal en was precies op gewicht. Ze wist echter niet hoe snel ze weer van de weegschaal af moest stappen. Zo snel als ze kwam, was ze ook weer verdwenen.


Voor de rest waren alle vechters allemaal op gewicht.
Begrip voor Rousey
Ronda Rousey is de gehele week nog niet aan bod gekomen bij interviews. Haar zelf ingelaste boycot van de media kan wel op wat begrip rekenen bij haar collega’s. Neil Magny, Louis Smolka, TJ Dillashaw en Dominick Cruz lieten allen hun begrip blijken. Er valt wel wat voor te zeggen, want Rousey heeft in Nunes een hele gevaarlijke tegenstander tegenover haar staan. Het feit dat ze alle media obligaties laat schieten om te trainen belooft veel, maar is natuurlijk wel een beetje zuur voor de media, die het deze week moeten doen met oude foto’s en soundbites. Dominick Cruz had een hele grote soundbite over Rousey, wij haalden de belangrijkste eruit:

“I think it’s creating more mystique behind Ronda,” Cruz said. “I mean, she’s been gone how long? She’s huge already. She is the face of women’s mixed martial arts. You can’t word it any other way. People want to see how she comes back. And then it almost adds a different level of curiosity, in the fact of will she come back better without all this media in her face. You tell me. If these cameras where switched and pointing at you in the face, how much would you all cheese up? I guarantee you wouldn’t say a word. Your face would turn red, you’d start sweating, and you guys would probably need some deodorant. So, the point is, it’s hard. And maybe it’ll make her better.”

Mike Goldberg: It’s all over
Vrijdagnacht zal de laatste keer zijn dat we Mike Goldberg horen. De play-by-play commentator is bezig aan zijn ‘swan song‘ en zal vervangen worden. Met Joe Rogan vormde hij jarenlang een sterk koppel. Dana White heeft inmiddels het nieuws bevestigd en heeft verklaard dat er achter de schermen hard aan vervanging wordt gewerkt. Een gerucht dat rondzwerft in het circuit is dat Jim Rome de plaats naast Joe Rogan gaat innemen. Jim Rome is een journalist met een eigen sportprogramma bij CBS. Voorlopig zullen de taken van ‘Goldie‘ worden waargenomen door Jon Anik, Dan Hardy, Brian Stann, Daniel Cormier en Dominick Cruz. Voor de man van de zeer karakteristieke kreet ‘IT’S ALL OVER‘ is het daadwerkelijk all over..
Voor het gemak hebben wij ook alle embedded video’s van UFC 207 even voor je op een rijtje gezet.

Foto’s: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen