UFC 207: Nunes vernietigt Rousey, Garbrandt pakt titel af

Dominick Cruz

Vannacht was de UFC weer terug in Las Vegas, met twee enorme bantamweight titelgevechten. Beide titels stonden op het spel, kampioene Amanda Nunes verdedigde haar titel tegen Ronda Rousey, en Dominick Cruz verdedigde zijn titel tegen Cody Garbrandt.
Amanda Nunes verslaat Ronda Rousey
– TKO (eerste ronde)
Het main event is het bantamweight titelgevecht bij de vrouwen en gaat tussen kampioen Amanda Nunes en voormalig kampioen Ronda Rousey. Rousey maakt na iets meer dan een jaar afwezigheid haar rentree in de octagon. Echter is Nunes niet van plan mee te werken aan het feestje van Rousey, want onmiddellijk worden de intenties van ‘The Lioness’ duidelijk. Rousey zo snel mogelijk de octagon uit slaan. Rousey wordt onmiddellijk in een verdedigende positie gedrukt en de kampioene slaat snel en hard in op het gelaat van de voormalig kampioene. De blik die er daarna op het gezicht van Rousey verschijnt is veelzeggend. Er is angst af te lezen op haar gezicht en dat werkt voor Nunes als een rode lap op een stier. Rousey wordt keihard bestookt met combinaties en scheidsrechter Herb Dean heeft geen keus dan tussenbeide te springen. Het gevecht heeft 48 seconden geduurd en eindigt in een glansrijke overwinning voor Nunes en opnieuw een vernietigende nederlaag voor Ronda Rousey. Is dit het afscheid van Rousey? Dit zal de vraag zijn die bij velen op de lippen brandt. Na twee ontluisterende nederlagen is de mystiek van Rousey hard aan diggelen geslagen.


Cody Garbrandt verslaat Dominick Cruz
– Jurybesluit (unaniem)
De co-main event is het gevecht om de bantamweight titel bij de heren, tussen kampioen Dominick Cruz en uitdager Cody Garbrandt. In de aanloop naar het gevecht ging het al een paar keer verbaal goed los tussen de heren, en daarmee was de toon voor deze partij snel gezet. Garbrandt daagt al snel de kampioen uit met
bewegingen die doen denken aan Muhammed Ali. De kampioen is echter niet onder de indruk. Cruz beweegt zeer karakteristiek, op zijn manier, om Garbrandt heen en tikt op gezetten momenten goed raak, maar de uitdager is absoluut niet de mindere. Hij scoort aan het einde van de ronde zelfs met een goede takedown. Garbrandt tikt een aantal keer vervaarlijk op de kin van Cruz in de tweede ronde, en de kampioen komt een aantal keer goed door met lowkicks. In de derde ronde komt Garbrandt een aantal keer heel goed door met zijn harde rechtse, waardoor de linker wenkbrauw van de kampioen open wordt geslagen. Cruz maakt de fout af en toe in de rechter van Garbrandt te lopen en dat kon hem wel eens duur komen te staan. ‘No Love‘ steelt op momenten in de partij de werkwijze van Cruz met bliksemsnelle head movement. Hij weet de kampioen slim te ontwijken en er lijkt een upset in de lucht te hangen.


Garbrandt raakt Cruz in de vierde ronde hard en de kampioen moet het canvas opzoeken. Cruz lijkt aangeslagen en durft niet goed meer de aanval te zoeken. De kampioen moet later in de ronde nog twee keer het canvas opzoeken door twee harde rechterstoten van de uitdager en ‘No Love‘ lijkt de partij nu helemaal naar zich toe te trekken. Cruz kan geen moment heel goed doorkomen en het lijkt hem op te breken dat hij eenmaal niet de knockout power heeft die Garbrandt wel heeft.


In de vijfde ronde probeert de kampioen het wel, maar Garbrandt bewaart de rust en vecht de partij als een kampioen uit. Cruz komt eigenlijk geen moment goed in de partij, maar dat komt door de verdienste van ‘No Love‘, die zich uitermate goed heeft voorbereid op de kampioen. Hij ontweek zeer handig de aanvallen uit de vreemde hoeken die Cruz soms neemt en kon de kampioen drie keer hard tegen het canvas slaan. Er valt niks af te dingen op de gedecideerde overwinning van Cody Garbrandt. De UFC heeft een nieuwe bantamweight kampioen, die luistert naar de naam Cody Garbrandt!


TJ Dillashaw verslaat John Lineker
– Jurybesluit (unaniem)
Dit duel kan gerust als bantamweight titel eliminatieduel bestempeld worden. Beide heren zijn eigenlijk beiden klaar voor een titelshot, met Dillashaw de voormalige kampioen op 135, en Lineker in het bezit van een winning streak van zes. Lineker, met de gepaste bijnaam ‘Hands of stone‘, is iemand die graag zijn hoeven in het zand zet en zijn armen graag laat zwaaien, zijn zware vuisten als sloopkogels gebruikend. Echter is Dillashaw een enorm veelzijdige vechter die uit meerdere vaatjes kan tappen. En dat gebeurt ook. Hij brengt Lineker snel naar de grond en kan daar de Braziliaan onder controle houden. Lineker kan wel weer overeind krabbelen en de ronde karakteristiek eindigen met een slagenwisseling, zoals ‘Hands of stone‘ het graag heeft.
Het wedstrijdbeeld zet zich in de tweede ronde voort. Lineker wil een brawl, maar krijgt telkens Dillashaw bovenop zich die effectief scoort met takedowns en ground and pound. En dat beeld herhaalt zich de derde ronde. Het gameplan van Dillashaw is duidelijk aan het licht gekomen en zeer goed uitgevoerd. De voormalig kampioen wilde duidelijk niet een slagenwisseling aangaan met de oersterke Braziliaan, en dat is ook iets dat eigenlijk ten allen tijde voorkomen moet worden. ‘Hands of stone‘ heeft bikkelharde vuisten en misschien wel een sterkere kin. In deze partij werd hij echter door Dillashaw heel slim bestreden, die de harde klappen van Lineker ontweek en daarna bliksem een level change met takedown uitvoerde. Dillashaw lijkt klaar voor een titelshot.


Dong Hyun Kim verslaat Tarec Saffiedine
– Jurybesluit (verdeeld)
De Koreaanse ‘Stun Gun‘ loopt in beide rondes sterk naar voren en zet veel druk, maar Saffiedine, de Belg van Marokkaanse afkomst, scoort telkens met geplaatste stoten. Zijn striking ziet er over het algemeen gepolijster uit en daarmee kan hij de Koreaan telkens te slim af zijn. In de derde ronde zet de Koreaan een tandje bij en de partij wordt daardoor gelijk een stuk aantrekkelijker. Hij probeert de gehele ronde het gevecht naar de grond te brengen maar faalt echter telkens. Saffiedine kan de aanvallen makkelijk pareren. Tot de grote verrassing van velen heeft de jury echter in het voordeel van ‘The Stun Gun‘ beslist, tegen het wedstrijdbeeld in.


Ray Borg verslaat Louis Smolka
– Jurybesluit (unaniem)
Smolka, ‘The last samurai‘ nam het op de opening van de main card het op tegen Ray ‘The TazMexican Devil‘ Borg. Beide heren gingen het gevecht met een ranking binnen de eerste vijftien van de flyweight divisie, maar verloren beiden hun laatste partij. Bij de face-off kon men de spanning tussen de twee snijden met een mes, de heren keken elkaar zeer vijandig aan. Ray Borg kwam bij de wegingen niet op gewicht en was maar liefst 3,5 pond te zwaar, wat betekent dat hij 30% van zijn gage moest inleveren aan Smolka. In het gevecht werd snel duidelijk dat Smolka het gevecht op afstand wilt houden, om zo optimaal gebruik te maken van zijn reach advantage . Maar het gevecht gaat snel naar de grond, en daar blijkt Borg heer en meester. Zowel in de eerste als de tweede ronde is ‘The Taz Mexican Devil‘ een stuk gehaaider op de grond en schakelt snel om, om zo telkens de dominante positie te verkrijgen. Dat beeld zet zich voort in de derde ronde, waar Borg de vechtpartij gedecideerd uitvecht.


********************
Uitslagen FS1 Prelims
Neil Magny verslaat Johny Hendricks
– Jurybesluit (unaniem)
Antonio Carlos Junior verslaat Marvin Vettori
– Jurybesluit (unaniem)
Alex Garcia verslaat Mike Pyle
– Knockout
Niko Price verslaat Brandon Thatch
– Submission (arm triangle, eerste ronde)
********************
Uitslagen Fight Pass Prelims
Alex Oliveira vs Tim Means
– No Contest
Foto’s: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen