UFC Sao Paulo – Einde nabij voor Braziliaanse grootheden

Demian Maia kreeg eerder dit jaar als 39-jarige zijn langverwachte title shot tegen weltergewichtkampioen Tyron Woodley. Enkele maanden — en twee nederlagen — later lijkt het einde van zijn carrière nabij. Zaterdagavond verloor Maia tijdens UFC Fight Night 119 in Sao Paulo redelijk kansloos van de nummer 7, Colby Covington. Laatstgenoemde lijkt nu de eerstvolgende te worden die Woodley uit mag dagen. Op dezelfde avond werd, zo lijkt het, tevens de loopbaan van de Japans-Braziliaanse Lyoto Machida door de Amerikaan Derek Brunson beëindigd.

MAIA TEN ONDER VOOR EIGEN PUBLIEK

Maia had 7 gevechten op rij gewonnen, alvorens de BJJ-specialist het in juli tijdens UFC 214 op mocht nemen tegen titelhouder Woodley. Aangezien de Braziliaan te boek staat als een one trick pony (tegenstander met een single leg takedown naar de grond werken en het grondgevecht domineren) en Woodley gezien wordt als aan afwachtende vechter, waren de verwachtingen voor het titelgevecht eerder dit jaar weinig hooggespannen.
In een gevecht dat voor het grote publiek het aanschouwen nauwelijks waard was, verdedigde Woodley alle takedown attempts. Hiermee kon hij de winst eenvoudig veiligstellen. The Chosen One verschafte zo de gehele weltergewichtdivisie een blauwdruk om Maia te verslaan.
Covington verdedigde zaterdag op dezelfde wijze. In tegenstelling tot Woodley ging hij wél flink in de aanval. Het leverde een aardige eerste ronde op, waarin Maia het staande gevecht aanging met de Amerikaan. De Braziliaan bezorgde zijn tien jaar jongere tegenstander een forse wond bij diens rechteroog, maar moest zelf ook veel incasseren.

Demian Maia moest zelf flink incasseren (Jason Silva/USA TODAY Sports)

Toen Covington in de tweede en derde ronde de pogingen van Maia om het gevecht naar de grond te brengen wist te weerstaan, ontstond een saai gevecht. Covington scoorde punten met slagen en leg kicks, terwijl Maia volledig buiten adem raakte. Het werd een eenvoudige overwinning voor Covington, die vervolgens de vijandige Braziliaanse fans diep beledigde én titelhouder Woodley uitdaagde.
Aangezien hij enkele plaatsen gaat stijgen en nu vijf keer op rij heeft gewonnen, lijkt dit zeer waarschijnlijk. Zijn scheldkanonnade tegen het thuispubliek (“You are filthy animals, living in a dump“) kan overigens nog een staartje krijgen. UFC heeft aangekondigd een onderzoek te starten. Voor Maia rest weinig meer dan een rol als gate keeper voor de top. Hijzelf wil echter nog niet van ophouden weten.

TERUGKEER MACHIDA VAN KORTE DUUR

Lyoto Machida vocht in Sao Paulo, eveneens op 39-jarige leeftijd, voor het eerst sinds 2015. De middelgewicht was echter een maatje te klein voor Derek Brunson, de nummer 7 van de ranking. Al in de eerste ronde sloeg de Amerikaan hem tegen het canvas, waarna hij hem op de grond vol raakte en het licht uitging bij Machida.

(Wander Roberto, Inovafoto)

De Japanse Braziliaan heeft nu drie gevechten op rij verloren. De verliespartijen kwamen weliswaar tegen sterke tegenstanders (Rockhold, Romero en nu Brunson), maar het kwaliteitsverschil met Brunson was groot. Het lijkt erop dat Machida geen rol van betekenis meer zal kunnen spelen. Vermoedelijk was dit zijn laatste gevecht, in elk geval tegen sterke oppositie.

BRUNSON vs ROCKHOLD OP STAPEL?

Brunson daagde na afloop Luke Rockhold uit. Rockhold verloor de middelgewichttitel in 2016 verrassend van Michael Bisping. De Amerikaan, die door vele kenners wordt gezien als de beste middelgewicht van dit moment, won vorige maand zijn eerste partij na die nederlaag, tegen David Branch.
Een tweekamp tussen Brunson en Rockhold lijkt zinvol voor de UFC. Hier kan de nieuwe uitdager voor de winnaar van het gevecht tussen Michael Bisping en de teruggekeerde legendarische oud-(weltergewicht) kampioen Georges St. Pierre uit kan komen. De kans is ook aanwezig dat Brunson pech heeft en Rockhold de uitdager van de winnaar van het titelgevecht wordt. Het gevecht vindt op 4 november plaats, tijdens UFC 217 in New York.

Top photo: Jason Silva/USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen