SNF – Steelers aan top van AFC, Lions zakken weg

De Pittsburgh Steelers (6-2) zijn nog niet in absolute topvorm, maar tot op heden blijven ze genesteld aan de top van de AFC. Op bezoek bij de Detroit Lions (3-4) werd met name hun defensie op de proef gesteld. Juist toen ze er moesten staan, wisten ze keer op keer de rug te rechten. We kijken in ‘4 downs’ terug op de 20-15 overwinning van de Steelers op de Lions.

1st DOWN: MARTAVIS WIE?

De NFL kan hard zijn en Martavis Bryant zal het inmiddels als geen ander weten. Een jaar na zijn schorsing, die hem een heel seizoen kostte, leek een grote terugkeer in de offense van de Steelers gegarandeerd. Het liep echter anders. De afgelopen week kwam Bryant met name in het nieuws vanwege vermeende verzoeken om weggeruild te worden. Alsof dat niet alles was, verweet hij rookie JuJu Smith-Schuster dat hij nog lang niet zo goed was als hijzelf, twee maanden nadat hij al tweette dat de 20-jarige rookie niet was gedraft om hem te vervangen. Het gevolg: Bryant werd voor een wedstrijd geschorst terwijl Smith-Schuster dit deed:


De 20-jarige rookie — die afgelopen seizoen in de tweede ronde vanuit USC werd gedraft — eindigde uiteindelijk met zeven receptions voor 193 yards. Hij was daarmee de ster van de avond. Daarnaast is hij ook de eerste speler ooit die voor zijn 21e verjaardag al vier touchdowns weet te noteren in de NFL. Kortom: zelfs zonder Bryant redden de Steelers zich prima.

2nd DOWN: LIONS’ BEPERKINGEN IN RUN GAME DUIDELIJK ZICHTBAAR

Opzich is bovenstaande niks nieuws. De Detroit Lions hebben een goede quarterback, een redelijk arsenaal aan receivers en toch ook wel capabele running backs. Toch blijft de running game al jaren een probleem. Deze strubbelingen droegen gisteren dan ook bij aan het onvermogen om lange drives af te maken in de red zone. Om nog pijnlijker te illusteren hoe lang de Lions al wachten op een effectieve running back, geven we even het woord aan ex-NFL’er Reggie Bush:


Het antwoord, inderdaad: Reggie Bush. Vannacht kwamen Ameer Abdullah (27 yards op 11 carries), Theo Riddick (27 yards op 11 carries) en Dwayne Washington (12 yards op 6 carries) bij elkaar niet eens over de 100 yards heen. Het droeg mede bij aan een offense die uiteindelijk tot slechts vier field goals in vier kwarten kon komen.

3rd DOWN: STEELERS VOLDOEN AAN TOTALE PLAATJE

Voor de Steelers was het een overwinning die aantoonde hoe veelzijdig de ploeg momenteel is. De offense blijft met meerdere playmakers altijd in staat om het verschil te maken en hoewel de defense 482 yards opgaf, kregen ze geen enkele touchdown tegen.


Ondanks alle yards stond de verdediging er wanneer het moest. Met de verjonging die al enkele jaren plaatsvindt, vianieuwkomers als Artie Burns, Sean Davis, Bud Dupree en T.J. Watt, is de Steelers-defense al met al een solide unit. Als ze op wekelijkse basis zo in de redzone kunnen verdedigen, dan gaat menig ploeg — zoals hun 6-2 record aangeeft — een hele kluif hebben aan Pittsburgh.

4th DOWN: DE BESLISSING VAN JIM CALDWELL

Zoals hierboven viel te lezen, probeerden de Lions al eerder op een 4th-and-goal om voor de touchdown te gaan, wat mislukte. Toen de Lions even later, met vijf minuten te gaan, in dezelfde situatie kwamen, kozen ze de veilige optie: field goal, drie punten.


Aan de ene kant valt de beslissing te herleiden tot de eerder mislukte poging en is het achteraf makkelijk praten. Uiteindelijk bleek het een beslissing te zijn die de nederlaag garandeerde. De Lions hadden deze wedstrijd met een 3-3 record redelijk hard nodig, maar durfden niet voor de tweede maal een risico te nemen, ondanks dat de beloning hoog was. Nu staan ze 3-4 en moet er heel wat gebeuren willen ze de Vikings met een 6-2 record binnen hun eigen divisie achterhalen. Het seizoen is zeker nog niet verloren, maar nederlagen zoals deze kunnen aan het einde van de rit een cruciaal verschil maken.

Cover photo: Scott W. Grau/Icon Sportswire

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen