UFC Fight Night Sacramento: mooi afscheid voor Urijah Faber


Er stond vannacht weer een Fight Night op het programma in de UFC. Dit keer was het circus neergestreken in Sacramento, de stad van Team Alpha Male. Niet verwonderlijk stonden er maar liefst vier Alpha Male vechters op de card, waaronder Paige VanZant en Urijah Faber. Voor Faber werd het zijn laatste gevecht in de UFC. De legende, die baanbrekende dingen deed voor de lichtere gewichtsklassen, besloot een paar maanden geleden aan te kondigen dat hij zijn handschoenen voorgoed zou opbergen. Kon Faber zijn afscheid met een laatste overwinning beklinken?
Uitslagen Main card
Michelle Waterson verslaat Paige VanZant
– Submission (rear naked choke, eerste ronde)
De main event van de avond gaat tussen strawweights Paige ‘12 gauge‘ VanZant en Michelle ‘The Karate Hottie‘ Waterson. Local girl VanZant vecht een thuiswedstrijd maar treft in Waterson een geduchte opponente. ‘The Karate Hottie‘ was in Invicta FC, een andere MMA organisatie, kampioen in de atomweight divisie en is bovendien een begenadigd karate beoefenaar. VanZant won in haar laatste gevecht indrukwekkend met een headkick van Bec Rawlings. Waterson scoort snel met een mooie takedown. Ze gaat onmiddellijk op zoek naar een dominante positie en vindt die ook. Ze krijgt snel haar arm onder de nek van ‘12 gauge‘ en krijgt er een sterke grip op die ze niet meer loslaat. VanZant tapt niet en de scheidsrechter stopt het gevecht wanneer VanZant bijna buiten bewustzijn is. Het ’thuisvoordeel’ van de Alpha Male vechtster vertaalt zich niet uit.


Mickey Gall verslaat Sage Northcutt
– Submission (rear naked choke, tweede ronde)
De co-main event van de avond is het gevecht tussen twee prospecten, twee jongens met een schijnbaar grote toekomst in de UFC. Mickey Gall versloeg in zijn laatste gevecht CM Punk en vroeg onmiddellijk daarna om een gevecht met Northcutt. Gall laat gelijk zijn gameplan zien, en dat is met zijn sterkere groundgame ‘Super‘ Sage te ontmantelen. Hij scoort snel met een takedown, maar Sage kan op de grond Gall genoeg tegenstand bieden. Northcutt is op de voeten sterker, maar Gall verrast Northcutt met een harde stoot en gaat onmiddellijk weer naar de grond. Hij heeft snel Northcutt in een benarde positie en kan met een rear naked choke zijn tegenstander verschalken. Aan het einde vraagt hij zoals gewoonlijk om zijn volgende tegenstander, en dat is niemand minder dan Dan Hardy, de UFC analist die overweegt terug te keren naar de Octagon.


Urijah Faber verslaat Brad Pickett
– Jurybesluit (unaniem)


De Arena ontploft wanneer ‘California Love‘, het nummer waarmee Urijah Faber een arena betreedt, opkomt. Sacramento’s golden boy is voor de laatste keer te bewonderen in de Octagon. Faber is al zeer lang een household name in de UFC en het zal toch even wennen zijn om hem niet meer in actie te zien. Zelfs eeuwige rivaal Dominick Cruz moest dat schoorvoetend toegeven in de show op FOX, en was verrassend positief voor Faber.
De twee veteranen maken er in de eerste ronde een lekker actief gevecht van. ‘One Punch‘ Pickett probeert met leg kicks het been van Faber te bewerken. Dit is één van de formules om Faber te verslaan. Maar even later moet Pickett het canvas opzoeken na een ferme rake stoot van Faber. ‘The California Kid‘ heeft gelijk al bijna een submission te pakken, en wanneer dit niet lukt, bewerkt hij de Engelsman met ground and pound. Wonderbaarlijk overleefd Pickett de aanslag en de dominante eerste ronde van de crowd favorite.


Pickett probeert het opnieuw met leg kicks in ronde twee. Maar Faber breekt snel het ritme van ‘One Punch‘, en scoort met een slimme takedown. Met zijn superieure worstelen heeft hij de overhand in ronde twee en dat zet zich voort in ronde drie. Faber komt geen moment in bereik van de harde rechterhand van Pickett en verschuilt zijn takedowns goed, waardoor de Engelsman geen moment goed in het duel komt. En dan toch even een kleine opleving van Pickett. Hij raakt Faber goed met een mooie linker, en de twee geven elkaar even kort een high five als bevestiging. Het respect tussen de twee veteranen is groot, en dat wordt op deze manier ook mooi geïllustreerd. Urijah Faber wint zijn laatste duel in de UFC en zal zich voortaan gaan richten op zijn gym en Team Alpha Male, en op het begeleiden van talenten zoals onder andere Cody Garbrandt, die over een kleine twee weken voor de bantamweight titel zal gaan vechten tegen kampioen Dominick Cruz.


Alan Jouban verslaat Mike Perry
– Jurybesluit (unaniem)
In de opbouw naar het gevecht was er al aardig wat haat en nijd tussen de twee vechters. Alhoewel Mike ‘Platinum‘ Perry nog niet lang in de UFC vecht, heeft hij nu al een beruchte naam opgebouwd. Hij omarmt de rol van bad boy en geniet zichtbaar van het agiteren van zijn tegenstander. Jouban is echter een koele kikker en liet zich niet van de wijs brengen. Voor velen kon dit wel eens het gevecht van de avond kunnen worden.
Jouban begint de eerste ronde met zijn hevige trappen Perry te bewerken. Even later scoort hij ook met een takedown. Ondanks de effectiviteit van Jouban blijft Perry druk zetten en hij lijkt niet onder de indruk van ‘Brahma‘ Jouban. Perry staat ook bekend om zijn power, en dat houdt ‘Brahma‘ op voorzichtige afstand. Aan het einde van de tweede ronde slaat Jouban Perry met een mooie linkse naar de grond, en gooit wijselijk niet zijn hele tank leeg als Perry op de grond ligt. Het verstevigd zijn greep op het gevecht en in de derde ronde moet Perry risico’s gaan nemen. ‘Platinum‘ won al zijn tien professionele gevechten op knockout, maar krijgt het in deze partij niet voor elkaar om zijn duizelingwekkende power optimaal te gebruiken. Jouban loopt in de derde ronde verder weg qua punten. Hij blijft goeie twee hit combinaties raken, en scoort met leg kicks. Zijn meer gepolijste striking en uitstekende tactiek geeft hem de doorslag. De jury beslist unaniem in het voordeel van Jouban.


*********************
Uitslagen FS1 Prelims
Paul Craig verslaat Henrique da Silva
– Submission (armbar, tweede ronde)
Mizuto Hirota verslaat Cole Miller
– Jurybesluit (unaniem)
Colby Covington verslaat Bryan Barberena
– Jurybesluit (unaniem)
Alex Morono verslaat James Moontasri
– Jurybesluit (unaniem)
Leslie Smith verslaat Irene Aldana
– Jurybesluit (unaniem)
*********************
Uitslagen Fight Pass Prelims
Eddie Wineland verslaat Takeya Mizugaki
– TKO (eerste ronde)
Hector Sandoval verslaat Fredy Serrano
– Jurybesluit (unaniem)
Sultan Aliev verslaat Bojan Velickovic
– Jurybesluit (verdeeld)
Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen