UFC 213: Twee titels en een Hollandse held

Foto: Valentina Shevchenko/Facebook

Na de laatste aflevering van het vijfentwintigste seizoen van The Ultimate Fighter op woensdag en de fight card die gebouwd werd rondom de seizoensfinale op vrijdag, zal op zaterdag UFC 213 op het programma staan. Om uiteenlopende redenen wordt dit evenement als het hoogtepunt van International Fight Week gezien. Bijvoorbeeld omdat er twee titels op het spel staan, maar ook omdat één van de langst lopende rivalries een volgend hoofdstuk krijgt.
Note: Omdat we het gevecht van Alistair Overeem morgen afzonderlijk bespreken is in dit artikel geen uitgebreide aandacht voor de Nederlander.
Het is de UFC er recentelijk veel aan gelegen om rematches op touw te zetten. Zo bracht het recentelijk Miocic vs Dos Santos 2, Cormier vs Johnson 2 en Woodley vs Thompson 2. UFC 213 is het decor voor de tweede ontmoeting tussen Amanda Nunes en Valentina Shevchenko. Storylines hebben het van oudsher goed gedaan in vechtsporten en ook in de UFC ziet men wel iets in het opzetten van rivaliteiten.

Nunes versus Shevchenko, maar dan echt

De headliner van deze avond is een herhaling van een gevecht uit maart 2016. Ook toen was Las Vegas het decor voor de strijd die destijds nog moest gaan bepalen wie de volgende contender voor de titel in het bantamgewicht zou worden. Nu staat de titel zelf op het spel wanneer Nunes en Shevchenko elkaar opnieuw ontmoeten.
Het gevecht werd destijds uiteindelijk ondergesneeuwd door de upsets van Nate Diaz ten opzichte van Conor McGregor en van Miesha Tate ten opzichte van Holly Holm. Desondanks staat Nunes versus Shevechenko bij velen nog altijd vers op het netvlies. Niet in de laatste plaats omdat het verloop van het gevecht een grote vraag openliet.

Na een afwachtende eerste ronde en een overduidelijke tweede ronde voor Nunes, waarin het gevecht voor de Braziliaanse gewonnen leek, draaide het tegen het eind toch flink om. Shevchenko bleek ondanks de schade die ze had opgelopen over flink wat extra energie te beschikken. Daardoor kon ze de zekere winnares alsnog aan het wankelen brengen. Dat het na drie rondes over was en de jury een beslissing moest brengen werd daarom als een verlies voor de sport gezien.
Sindsdien ging Nunes door en versloeg eerst Miesha Tate in de eerste ronde van UFC 200 om de titel te grijpen en daarna Ronda Rousey in de eerste ronde van UFC 207 om hem te behouden. Daar zit direct ook de sleutel van dit duel. Bij elkaar opgeteld stond Nunes sinds het gevecht met Shevchenko vier minuten en vier seconden in de UFC-octagon. Nog geeneens een volle ronde dus.
Shevchenko versloeg eerst Holly Holm na jurybeslissing na vijf volle ronden en daarna Julianna Peña na 4:29 in de tweede ronde. Shevchenko heeft dus 34 minuten en 29 seconden in de octagon gestaan. Waarmee opnieuw bewezen is dat de Kyrgizische die uitkomt onder Peruviaanse vlag over flink wat brandstof in de tank beslist. Nu het titelgevecht wel over vijf ronden zal gaan zou dat weleens zeer belangrijk kunnen blijken.

Romero versus Whittaker, in het midden

De ontmoeting tussen Yoel Romero en Robert Whittaker is eigenlijk het best samen te vatten als de strijd om de titel wie gemiddeld gezien de beste vechter in de organisatie is. Dit moet vrij letterlijk genomen worden. Niet alleen staat de interimtitel in het middengewicht op het spel, ook kwam de één omlaag in gewicht om in deze klasse uit te komen terwijl de ander juist in gewicht aankwam om het middengeiwcht op te zoeken.
De twee kemphanen verloren beide nog geen enkel gevecht in hun nieuwe klasse. Sinds Romero zich vanaf het lichtzwaargewicht liet terugvallen (al vocht hij nooit in de UFC in lichtzwaargewicht) versloeg hij acht man op rij. Vijf van de acht gevechten werden beloond met titels als fight of the night, performance of the night of knock-out of the night. De veertiger kwam in de afgelopen anderhalf jaar echter slechts eenmaal in de octagon. In november 2016 versloeg hij de voormalige titelhouder Chris Weidman.

Whittaker kwam omhoog vanuit het weltergewicht en stapte sindsdien zesmaal als overwinnaar uit de kooi. In de afgelopen anderhalf jaar kwam de 26-jarige Australiër driemaal in actie. Slechts één keer ging het gevecht the distance. De laatste twee gevechten werden echter in de eerste ronde (tegen Derek Brunson) en tweede ronde (tegen Ronaldo Souza) beslist door de rake klappen en trappen van Whittaker.
Door de knieblessure met een operatie als gevolg kan de huidige titelhouder in het middengewicht, Michael Bisping, vooralsnog niet in actie komen. Bovendien is de kans nog altijd aanwezig dat Bisping het eerst in een superfight gaat opnemen tegen de uit pensioen terugkerende Georges St-Pierre. Om die reden zal de winnaar van dit duel voorlopig de titel in het middengewicht waarnemen totdat de kampioen zelf weer in staat is gevechten aan te gaan.

Wat nog meer?

Naast deze twee titelgevechten komen ook een aantal UFC-veteranen in de octagon in Las Vegas op zaterdagavond. Zo komt als headliner van de preliminary card zwaargewicht Travis Browne in actie. Brown verloor vijf van zijn laatste zeven duels en zal moeten winnen om nog iets te betekenen in de klasse.
Na Browne opent Anthony ‘Showtime’ Pettis de main card. Ook Pettis heeft het niet meegezeten de laatste tijd. Hij verloor onder andere van Rafael Dos Anjos, Eddie Alvarez en Max Holloway. Ook voor Pettis is het belang om te winnen groot. Een vijfde nederlaag in zes ontmoetingen zou hem ver terugwerpen.
Tot slot is er ook nog de derde ontmoeting tussen Fabricio Werdum en onze eigen Alistair Overeem. Op dit duel komen we morgen in een afzonderlijk artikel nog eens terug bij SportAmerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen