Notorious: Het verhaal van Conor McGregor

imrs.php
Iedereen is het er over eens dat 2015 het jaar van Conor McGregor was. De Ier domineerde in de UFC en zette zichzelf op de wereldkaart. Echte MMA-fans kennen ‘The Notorious’ al wat langer natuurlijk. Het is een man met heel veel praatjes, maar tot dusver maakt hij ze allemaal waar. Zaterdag staat Ierse vechter weer in de octagon tegenover Nate Diaz.
McGregor is pas 27 jaar en is in Dublin geboren en opgegroeid. Het was puur toeval dat de Ier in het MMA-wereldje belandde. Zijn vader wilde dat hij een succesvolle loodgieter werd, terwijl Conor zelf ervan droomde profvoetballer te worden. McGregor stopte heel vroeg met school en moest gaan werken. Hij begon als loodgieter, maar vond het vanaf het begin helemaal niets. McGregor was slim en wist wat hij wilde. Naarmate hij ouder werd wist hij dat die droom om voetballer te worden ook niet meer ging uitkomen. Daarom ging hij naast zijn werk als loodgieter ook jiujitsu en kickboksen trainen.
Conor de loodgieter
Tot onvrede van zijn vader ging Conor steeds minder werken en was hij vaker te vinden op de sportschool. McGregor had een verhitte discussie erover met zijn vader, waarop de Ier zelfs zei: “Je zult spijt hebben als ik een miljonair ben. Op mijn 25e zal ik een miljonair zijn.” Zijn vader lachte, maar liet zijn zoon wel gaan.
Het ging alleen niet heel goed met Conor. Financieel had hij het zwaar en de depressiviteit sloeg toe bij de Ier. Het was zijn zus die hem er bovenop hielp, al wilde de koppige Conor daar eerst niets van weten. Ze gaf hem het boek The Secret, geschreven door de Australische schrijfster Rhonda Byne. In dat boek wordt ‘het geheim’ beschreven hoe je zelf geluk en succes kunt realiseren, met behulp van de Wet van de Aantrekking. In dat boek staat hoe je op verschillende manieren een goede gezondheid, droombaan en veel geld kunt krijgen. Pas na een jaar nadat hij het van zijn zus had gekregen, pakte Conor het boek op. Alleen zocht hij een makkelijkere manier om het boek te begrijpen, samen met zijn vriendin kocht hij de DVD van het boek.
MMA-debuut
De Ier begon te zien dat je dingen kunt bereiken als je je volledig focust op het doel. Hij bleef positief denken en probeerde eerst zichzelf en zijn vriendin uit de financiële problemen te krijgen. Het grote doel was om in de UFC te komen. Zijn eerste professionele gevecht was op 8 maart in het jaar 2008. In Dublin maakte McGregor door middel van een technische knock-out zijn professionele MMA-debuut bij een lokale organisatie. Waar normaliter een vechter minimaal drie tot vier maanden rust neemt voor zijn volgende gevecht, was voor McGregor zijn volgende gevecht al twee maanden later. Ook die won hij door TKO. Daarna ging het wat te snel en stond hij een maand later weer in de octagon, waar hij zijn eerste gevecht verloor van Artemis Sitenkov door middel van een kneebar submission move.
In zijn eerste zes gevechten had hij een niet zo indrukwekkend 4-2 record opgebouwd. In 2011 ging het ineens heel snel met Conor McGregor. Hij vocht in twee maanden tijd tegen Mike Wood en Paddy Doherty, gezamenlijk duurden de gevechten maar twintig seconden. Beide werden door knock-out gewonnen.

De Ier bleef maar winnen en indruk maken op de MMA-community, alleen had de UFC nog niet gebeld. Dat veranderde in 2013 toen McGregor inmiddels acht keer op rij had gewonnen en in het bezit was van zowel de Lightweight als de Featerweight-titel in de Cage Warriors FC promotie.
De UFC komt kijken
UFC-baas Dana White was in 2013 op bezoek in Ierland waar hij een onderscheiding kreeg op een universiteit. Daar werd White bedolven door MMA-fans die hem vertelden over Conor McGregor. De UFC-baas had geen idee wie McGregor was, maar de fans bleven hem wijs maken dat hij de Ierse sensatie naar de UFC moest halen. Toen White terugkeerde naar de VS liet hij zijn partners kijken naar die Conor McGregor. De Ier werd kort hierna gecontracteerd door de UFC, zonder dat White een gevecht van hem had gezien.
McGregor maakte zijn UFC debuut in Zweden op 8 april 2013. Ondanks het feit dat hij vocht voor andere promoties, had hij een uitkering van 180 euro per maand in Ierland. Na een minuut en zeven seconden veranderde zijn inkomen naar 60.000 euro. McGregor maakte tijdens zijn UFC-debuut korte metten met Marcus Brimage. Enkele maanden later zou McGregor een bezoekje brengen aan White die kennis wilde maken met de flamboyante Ier. Samen met White maakte McGregor een rondje in een Ferrari door Las Vegas.

Op jacht naar de Featherweight-titel
In zijn tweede UFC-gevecht had McGregor wat moeite met Max Holloway. Voor het eerst in zijn MMA-carrière moest er dan ook een jurybesluit aan te pas komen. In Boston waren alle juryleden eensgezind en kreeg McGregor de overwinning toegewezen. Daarna begon de sneltrein op gang te komen. De UFC wilde profiteren van de groeiende populariteit van Conor McGregor en boekte een evenement in zijn woonplaats Dublin. Daarin sloeg hij de Braziliaan Diego Brandao knock-out in de eerste ronde. Vooral zijn woorden na het gevecht werden legendarisch “We are not here to take part, we are here to take over.”

Met wederom een knock-out overwinning op zak ging McGregor het jaar 2015 in met het doel om die Featherweight-titel te winnen. De jacht werd geopend in januari van dat jaar met een overwinning op Dennis Siver. Net als tegen Brandao hadden de fans het echter meer over wat er na het gevecht gebeurde, waarin McGregor de kampioen Jose Aldo uitdaagde voor een gevecht.

Aldo vs. McGregor
De UFC zag wat er gebeurde, wist dat dit een ‘money-fight’ zou zijn en besloot om de twee tegenover elkaar te zetten in de octagon. Er werd een wereldtournee georganiseerd, waar beide vechters persconferentie gaven in onder andere Brazilië, Ierland en de Verenigde Staten. Al die persconferenties waren must-see tv. Aldo werd keer op keer beledigd door McGregor die hem zowel in het Engels als in het Portugees uitschold. De kampioen liet zich niet gek maken en bleef tijdens de meeste persconferenties rustig.

Op 11 juli zouden beiden tegenover elkaar staan in de octagon. Twee weken voor het gevecht kreeg de UFC een telefoontje waar het niet op zat te wachten: Aldo heeft zich geblesseerd tijdens zijn trainingskamp. De Braziliaan zou een gebroken rib hebben opgelopen waardoor hij niet in actie kon komen tegen McGregor. Een duidelijk geïrriteerde Dana White moest snel op zoek naar een nieuwe tegenstander voor de Ier en vond uiteindelijk Chad Mendes bereid om te vechten in Las Vegas. Het gevecht zou gaan om de interim Featherweight-titel en de winnaar zou het uiteindelijk opnemen tegen Aldo wanneer hij fit was.
Mendes hield aardig stand tegenover McGregor, maar moest het na twee ronden opgeven en won de Ier wederom door knock-out in de UFC. Een maand na zijn gewonnen partij werd de grote aankondiging gedaan, Conor McGregor tegen Jose Aldo zal op 12 december plaatsvinden in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. Jose Aldo had sinds 2005 niet verloren en stond nu voor een lastige opgave. De Braziliaan raakte dit keer niet geblesseerd en stond dus tegenover McGregor. Het werd een historische confrontatie die welgeteld 13 seconden duurde…..

McGregor heeft tot nu toe bijna al zijn beloftes kunnen waarmaken. Behalve een aan zijn vader die hij in 2008 maakte. “Ik ben op mijn 26e miljonair geworden, een jaar later dan ik had beloofd aan mijn vader toen ik stopte als loodgieter”, aldus McGregor in een interview.
—————————————————
UFC 196 met onder andere Conor McGregor tegen Nate Diaz is zaterdagnacht vanaf 04:00 GRATIS te zien op FOX.
Foto: GettyImages / Zuffa (UFC)

  1. Mijn complimenten voor de schrijver van dit stuk. Prettig om te lezen en als Mixed Martial Arts liefhebber leuk dat er hier ook aandacht aan wordt geschonken. Jullie hebben er een bezoeker bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen