NHL Power Play Friday: binnen twee minuten alle ‘ins en outs’

Met de trade deadline (3 maart) in zicht breekt een belangrijke week aan voor de general managers. Deze week voelde een klein beetje als stilte voor de storm, maar desondanks gebeurde er nog genoeg in de National Hockey League. Een enkeling roerde zich al op de transfermarkt, sterspelers raakten (helaas) geblesseerd en de race om de wildcards wordt met de dag spannender. SportAmerika heeft dit alles voor je samengevat in deze Power Play Friday, zodat jij weer helemaal op de hoogte bent!

TRADES & CONTRACTS

DMITRY ORLOV EN GARNET HATHAWAY NAAR BOSTON IN 3-TEAM DEAL

Nadat het Front Office in Washington bekend maakte dat Dmitry Orlov en Garnet Hathaway in de nacht van donderdag op vrijdag niet zouden spelen, werd duidelijk dat er iets in de lucht van de hoofdstad van de Verenigde Staten hing. Een paar uur later werd wereldkundig gemaakt dat het duo in ruil voor Craig Smith, een 2023 first-round pick, een 2024 third-round pick en een 2025 second-round pick de overstap naar ‘Beantown’ maken. Als klap op de vuurpijl werd ook Minnesota Wild in de trade betrokken, die in ruil voor 50% van het salaris van Orlov en een 2023 fifth-round pick de tekenrechten van Andrei Svetlakov naar Boston sturen.

Met de toevoeging van aankomend UFA’s Orlov en Hathaway zijn de intenties van Boston — voor zover die nog niet bekend waren — bevestigt: All-in. Met het beste record in de NHL (43-8-5) en bovendien een goal differential van +92 voegt GM Don Sweeney de zo gewenste diepte aan het roster toe. De 31-jarige Orlov kwam dit seizoen tot 43 optredens in het shirt van de Capitals en was daarin goed voor negentien punten (drie goals, zestien assists). Naast het feit dat de twee ‘freshman’ diepte op het roster geven, zijn het ook nog eens gevreesde penalty killers. Met in het achterhoofd al de beste PK in de League — 86,5% — zit head coach Jim Montgomery er de komende maanden warmpjes bij.

Het beleid van de Capitals is in de voorbije weken al geregeld in de podcast besproken, maar met de Orlov-trade is het nog altijd niet 100% duidelijk welke kant GM Brian MacLellan precies op wilt. Afgelopen nacht gingen de hoofdstedelingen voor de zesde maal op rij onderuit tegen Anaheim Ducks en wordt het behalen van de playoffs met de dag een lastiger karwei. Desalniettemin hengelt men met de 2023 first-round pick haar tweede first-rounder van aankomende zomer binnen. Is dit dan eindelijk de zo gevreesde eerste stap richting rebuild?

SENATORS DUMPEN ZAITSEV IN CHICAGO

Ottawa Senators en Chicago Blackhawks zijn in de nacht van woensdag op donderdag een trade overeengekomen. In ruil voor future considerations verkassen blue-liner Nikita Zaitsev, een 2023 second-round pick en een 2026 fourth-round pick richting Windy City. De blue-liner kwam dit seizoen tot 28 optredens in het shirt van de Senators en noteerde vijf assists. In 2016 belandde de 25-jarige Rus in Toronto, die na twee voortreffelijke jaren bij CSKA Moskou een ideale dieptespeler zagen in Zaitsev. Aan het begin van het offseason in 2019 werd de Rus samen met Connor Brown en Michael Carcone naar Ottawa getrade.

Met deze toevoegingen komt het totaal aantal Draft picks in Chicago in de eerste twee rondes van de 2023 NHL Entry Draft op negen (!) — vier first-round picks en vijf second-round picks –. Desondanks is de grote uitverkoop bij de Blackhawks nog altijd niet van de grond gekomen, maar met zowel Jake McCabe, Jack Johnson en Connor Murphy op het trade block, is de toevoeging van de 31-jarige Zaitsev een te verklaren keuze. Met nog een contract tot en met het seizoen 2023 – 2024, is het niet ondenkbaar dat de blue-liner binnen nu en enkele maanden wederom als een trade chip ingezet gaat worden.

Het huwelijk tussen Zaitsev en de Senators is de afgelopen jaren niet bepaald rooskleurig geweest. Binnen de fanschare werd zijn cap hit van $4.5 miljoen dollar onderwerp van gesprek bij gebrek aan defensieve kwaliteit. Afgelopen november werd de Rus richting AHL gestuurd en proefde men aan alles dat deze move eraan zat te komen. GM Pierre Dorion lijkt met de salary dump move voor te sorteren op wederom een toonaangevende trade. In de wandelgangen wordt Jakob Chychrun veelvuldig aan een verhuizing naar Ottawa gelinkt.

GOLDEN KNIGHTS ZWAAIEN WEBER UIT

Arizona Coyotes heeft andermaal een grote slag in haar glansrijke ‘contractenkerkhof’ geslagen. Samen met een fifth-round pick van de 2023 Entry Draft nemen de Coyotes het contract van blue-liner en voormalig Canadiens captain Shea Weber over. De omgekeerde weg wordt door de 26-jarige blue-liner Dysin Mayo bewandeld, die sinds zijn Draft in 2014 tot slechts 82 optredens in de NHL kwam.

Shea Weber heeft sinds het bereiken van de Stanley Cup Final met Montreal Canadiens immer op de long term injury reserve gestaan en met de dag wordt meer duidelijk dat de 37-jarige Canadees nooit meer een minuut zal gaan maken. Desondanks heeft Weber nog een driejarig contract — AAV van $7.857 miljoen dollar — open staan, die de franchise uit Tempe slechts $1 miljoen per jaar zal kosten. Het nalatenschap werd afgelopen zomer door Vegas Golden Knights overgenomen van de Habs, die trade deadline pechvogel Evgenii Dadonov eindelijk zijn gewenste trade gaven.

Met het officieel in de boeken van de Coyotes komen, sluit Weber zich bij een illuster rijtje namen uit de NHL geschiedenis aan. Chris Pronger, Pavel Datsyuk, Marian Hossa, Dave Bolland en Bryan Little hebben eveneens “onder contract” in de woestijn gestaan, zonder ook maar ooit een minuut in het shirt actief te zijn geweest. Met de toevoeging van Weber op de LTIR, staat het totaal hiermee op een slordige $18.648 miljoen dollar (!), samen met de eerder genoemde Bryan Little en Andrew Ladd.

BLESSURES

CALE MAKAR WEER UITGESCHAKELD

Weer zijn er zorgen om Cale Makar. De winnaar van de Norris Trophy vorig jaar kreeg alleen deze maand al twee hits tegen het hoofd te verwerken die hem dwongen even van het ijs te gaan. Na de eerste tik (7 februari tegen de Penguins) moesten Makar en de Avalanche het protocol volgen dat de NHL heeft opgezet om hersenschuddingen/hoofdblessures zo goed mogelijk te behandelen. Afgelopen zaterdag tegen de Blues volgde die tweede hit, weer moest Makar even van het ijs en wederom maakte hij zijn rentree in de wedstrijd, die de Avs overigens met 4-1 wonnen.

De hit van Jeff Carter op 7 februari

Al vrij snel na die wedstrijd kwam het bericht dat Makar opnieuw het zogenaamde concussion protocol moest gaan volgen. Weer was er dus sprake van een hersenschudding. Of in elk geval iets wat er op lijkt. Was hij na de eerste keer te snel teruggekomen? Coach Jared Bednar wist te melden dat de twee blessures verband met elkaar hadden.

Cale Makar deed wat de League verlangde en zal dat opnieuw doen tijdens ’t betreffende protocol. Zijn team heeft hem nodig met het oog op de play-offs, maar alle partijen zullen toch ook goed moeten nadenken over de gevolgen voor de lange termijn.

ISLANDERS WINNEN OOK ZONDER BARZAL

In tijden van (blessure)nood hoor je de uitspraak vaak: als iemand wegvalt, moeten andere spelers opstaan. Op Long Island zijn de schoenen die gevuld moeten worden echter wel erg groot. Mathew Barzal staat als week-to-week op de IR en wordt op z’n vroegst tegen het einde van het seizoen terugverwacht. De spelmaker van de Islanders liep afgelopen weekend een lower-body injury op. Zijn team werd met 6-2 voor schut gezet door de Bruins, maar Barzal maakte een groot deel van die vernedering niet mee.

Tegen de Bruins ging het vreselijk mis voor de Islanders, maar in de twee wedstrijden daarna lieten ze toch weer hun tanden zien. Zo won de ploeg van Lane Lambert in vier dagen tijd twee keer van directe concurrent Pittsburgh Penguins. In beide gevallen gebeurde dit na een achterstand. Brock Nelson en Bo Horvat droegen hier hun steentje bij, maar tegen de Jets zorgden bijvoorbeeld Sebastian Aho en Simon Holmstrom voor de doelpunten.

Op het moment van schrijven hebben de Islanders één van de wildcards in handen, maar in de bloedspannende Eastern Conference geeft dat geen enkele garantie. Zeker niet omdat de meeste concurrenten minder wedstrijden hebben gespeeld.

BLESSURE JOHANSEN STREEP DOOR REKENING PREDS

Wederom een vervelend schrikmoment in de League. Eerder dit seizoen werd Evander Kane op zijn arm geraakt door de schaats van Pat Maroon en deze week overkwam Ryan Johansen van de Nashville Predators iets soortgelijks. In de wedstrijd tegen de Canucks verliet Johansen aan het einde van de tweede periode het ijs en keerde niet terug. Pas later werd duidelijk dat hij werd geraakt door de schaats van een tegenstander en woensdag geopereerd werd. Met 12 goals en 28 punten staat de 30-jarige Canadees vijfde op de topscorerslijst in Nashville, dat heel stiekem nog hoopt op een wildcard.

MILESTONES

MCDAVID EN DRAISAITL VIEREN MIJLPAAL

Af en toe is het alsof Leon Draisaitl en Connor McDavid de Oilers-versie van Bassie & Adriaan zijn. De twee supersterren nemen hun team al jaren bij de hand en lijken op het ijs onafscheidelijk. Afgelopen dinsdag presteerden ze het zelfs om in dezelfde wedstrijd elk een andere mijlpaal te passeren. In het met 4-2 gewonnen duel met de Philadelphia Flyers was Draisaitl goed voor een goal en een assist. Dit bracht hem op een totaal van 701 punten in de NHL. Het zal niemand verbazen dat hij daarmee de best scorende Duitser is. Marco Sturm is op gepaste afstand tweede met487 punten.

Dan zijn maatje McDavid. We schoten al superlatieven tekort, maar dit seizoen bewijst de beste speler van het moment dat ’t allemaal toch echt nog beter kan. Vorige week bereikte hij – natuurlijk als eerste – de 100 punten. Dankzij 2 goals en een assist was er ook voor hem een milestone. Connor McDavid is nog maar net 26 jaar en slechtte dinsdag al de grens van 800 punten in de NHL. Dit gebeurde in zijn 545e wedstrijd. Slechts vier spelers deden dit nóg sneller en stuk voor stuk zijn het grootheden in de sport. McDavid is ook pas de negende dit het lukt voor z’n 27e verjaardag.

VANECEK BAALT VAN NEDERLAAG

We moeten helemaal terug tot 28 december voor een wedstrijd waarin Vitek Vanecek niet minimaal één punt pakte voor de Devils. Die dag verloor New Jersey van de Bruins. Met de Tsjech onder de lat volgden daarna 12 overwinningen en één nederlaag in een SO. Een knappe streak van 13 wedstrijden, maar tegen de Montreal Canadiens kwam daar dinsdag een einde aan.

De Habs overrompelden de Devils vanaf de start en het lukte de manschappen van Lindy Ruff niet zich te herstellen. Een onnodige en onverwachte nederlaag, waardoor de legendarische Martin Brodeur het alleenrecht houdt op de point streak. In dienst van de Devils pakte Brodeur 14 wedstrijden op rij minimaal een punt.

WILDCARD RACE

CAPITALS IN ZWAAR WEER

Zien de Washington Capitals hun kansen op de play-offs verdampen? Met nederlagen tegen achtereenvolgens San Jose, Carolina, Florida, nog een keer Carolina en de Detroit Red Wings heeft het daar alle schijn van. De Capitals balanceerden lang op het dunnen koord van de wildcards, maar vielen daar deze week af. Door die nederlaag tegen de Wings passeerde die club Washington in de stand. Ook de Islanders en Panthers gingen er links en rechts voorbij, maar zij hebben meer wedstrijden gespeeld.

Vanwege het overlijden van zijn vader miste Alex Ovechkin vier wedstrijden van de Capitals, maar de Rus keerde deze week terug in de VS. Donderdag tegen de Anaheim Ducks maakte The Gr8 Eight zijn rentree, een paar uur nadat de trade van Garnet Hathaway en Dmitry Orlov naar Boston tot stand kwam. Een gelukkige terugkeer werd het niet, want de bezoekers uit Californië gingen er met een 4-2 overwinning vandoor. Washington leed de zesde nederlaag op rij en dreigt voor het eerst sinds 2014 de postseason-boot te missen.

RED WINGS EN SABRES MELDEN ZICH IN DEBAT

Detroit is één van de teams die profiteren van de slechte reeks in Washington, maar de Red Wings doen het vooral ook zelf erg goed. Dylan Larkin is nog altijd de grote man met 22 goals en 57 punten, maar donderdag tegen de New York Rangers was Andrew Copp de speler om wie het draaide. De aanvaller kwam vorig jaar nog een paar maanden uit voor deze tegenstander, maar deed de Rangers nu met een goal en 2 assists de das om. De Wings wonnen met 4-1 en boekten hun zevende overwinning in acht wedstrijden. Dit levert hen op ’t moment van schrijven 64 punten en een wildcard op.

De Buffalo Sabres mogen daar ook nog altijd op hopen. Zij hebben 2 punten minder dan de Red Wings, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Buffalo kreeg eerder deze week een flink pak slaag van Ryan O’Reilly en de Maple Leafs (3-6) maar herstelde zich zeer knap door in Tampa met 6-5 (OT) te winnen van de Lightning. Ten opzichte van de meeste concurrenten hebben de Sabres nog flink wat duels tegoed, maar het schema liegt er ook niet om. Zo treffen ze voor de tradedeadline onder meer Florida en Boston nog.

PANTHERS JAGEN, PENGUINS ZAKKEN WEG

De houder van de Presidents’ Trophy mag ook nog altijd hopen op de play-offs. In Sunrise is de ploeg op het ijs sterk genoeg, maar kunnen we de Panthers niet op enige regelmaat betrappen. Dat ze slechts één keer dit seizoen drie wedstrijden op rij wisten te winnen, zegt wat dat betreft genoeg. Met 64 punten staan ze op gelijke hoogte met de Red Wings (en de tweede wildcard), maar de manschappen van Paul Maurice hebben drie wedstrijden meer gespeeld.

De Pittsburgh Penguins maken momenteel hardhandig kennis met de kracht van de Eastern Conference. Sidney Crosby en de zijnen leken nog niet zo heel lang geleden een zekerheidje voor de play-offs, maar verloren 7 van hun laatste 10 wedstrijden. Donderdag kregen ze een pak slaag van Connor McDavid en de Oilers. Edmonton won met maar liefst 7-2 in Steel City en diende Pittsburgh de vierde nederlaag op rij toe. Dit verlies doet pijn, maar de nederlagen tegen de Islanders zijn met ’t oog op de stand veel pijnlijker.

GEEN WILDE WESTEN

Waar het in de Eastern Conference ontzettend spannend is met zeker zes teams die strijden om twee wildcards, daar is het in ’t westen veel overzichtelijker. In de Pacific Division strijden Edmonton, Vegas, Los Angeles en Seattle met elkaar om de divisietitel, maar lijkt elk van deze teams zich wel te gaan plaatsen voor de play-offs. Alleen een geweldige run van de Calgary Flames zou één van de genoemde vier nog aan het wankelen kunnen brengen in de Pacific.

Door de plotselinge 5-game losing streak van de Dallas Stars ligt ook de Central Division helemaal open. Dallas en Winnipeg leken de buit onder elkaar te gaan verdelen wat betreft de divisietitel, maar Minnesota is hen tot op 3 punten genaderd. De Wild zijn op het juiste moment in gang geschoten en wonnen hun laatste vier wedstrijden. Ze scoorden daarin slechts 10 goals, maar kregen er ook maar 5 tegen. Het geplaagde Colorado heeft op dit moment de tweede wildcard in handen, maar ook drie wedstrijden minder gespeeld dan de concurrenten.

Naast Calgary zit ook Nashville hier op het vinkentouw, maar dat touw is wel heel erg dun. De Predators missen in Filip Forsberg en Johansen twee sterkhouders, maar scoorden 21 keer in hun laatste vier wedstrijden. Met 62 punten en een achterstand van 5 punten op bijvoorbeeld de Avalanche moeten de Preds een flinke inhaalslag maken. Vorig seizoen hadden ze een serie met 12 zeges in 14 wedstrijden. Een vergelijkbare prestatie wordt ook nu van deze franchise gevraagd.

Cover photo: Eric Bolte/USA TODAY

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen