NHL play-offs: veerkracht Ducks verrast Predators

nhl-stanley-cup-playoffs
De eerste wedstrijden in de Conference-finals zijn achter de rug. Bij SportAmerika bespreken we wat dit heeft opgeleverd en wat we de komende dagen nog mogen verwachten.
Pittsburgh Penguins – Ottawa Senators (Stand in serie gelijk: 1-1)
Op het moment dat de Penguins dachten de wedstrijd in handen te hebben, was daar toch weer Bobby Ryan. Met zijn derde game-winner van het postseason besliste de dertigjarige Amerikaan de eerste wedstrijd in het voordeel van de Ottawa Senators. Met zijn goal in OT dwong hij de vermoeide Penguins direct alweer in de achtervolging. In de tweede wedstrijd kwamen de Penguins beter voor de dag en wonnen dankzij een goal van Phil Kessel. Het verhitte duel werd gecontroleerd door de Penguins, maar Craig Anderson wist zijn doeltje lang schoon te houden. Aan de andere kant liet ook Marc-André Fleury zich weer van zijn beste kant zien.
Oogden de Penguins in de eerste wedstrijd nog wat vermoeid, in game 2 was de energie en de snelheid terug bij de ploeg uit Pittsburgh. De titelverdediger bepaalde het wedstrijdbeeld, maar stuitte telkens op de muur die Anderson heet. Het zorgde zowel op de bank als op het ijs voor de nodige frustraties. Dat Kessel uiteindelijk toch een gaatje vond, zal vertrouwen geven voor de rest van deze serie. Ondanks alle blessures lijkt Pittsburgh de bovenliggende partij. De Senators moeten hopen dat Anderson zijn hoge niveau vast weet te houden en dat goalgetter Jean-Gabriel Pageau zijn doelpuntjes mee blijft pikken. De naam van Erik Karlsson ontbreekt in deze serie nog op het scoreformulier.
https://youtu.be/OiPH7qk-qMs
De power play van de Penguins wil nog niet op gang komen. Met name in game 1 kreeg de ploeg de nodige kansen, maar het percentage in de play-offs blijft tot nu toe achter bij het reguliere seizoen, waarin Pittsburgh met 23.1% tot de top van de NHL behoorde. Nu komen de Penguins vooralsnog niet verder dan 18.6%. Sidney Crosby en consorten stonden 43 keer met minimaal één man meer op het ijs, maar slechts profiteerde de ploeg van het numerieke overwicht. Dat is altijd nog beter dan de 13.6% van Ottawa. Op de shot clock is het stuivertje wisselen. In game 1 was Ottawa de baas, maar in de tweede wedstrijd stelden de Penguins orde op zaken.
Anaheim Ducks – Nashville Predators (stand in serie gelijk: 1-1)
Na de twee wedstrijden in Anaheim vertrekken de teams naar Nashville met in het achterhoofd dat er meer in had gezeten dan die 1-1 tussenstand in de serie. De Predators begonnen twee keer sterk aan de wedstrijd, maar hielden geen rekening met de veerkracht van deze Ducks. In de eerste wedstrijd was er een game-winner in OT van James Neal voor nodig om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. In game 2 was Anaheim in de openingsfase een speelbal voor het oppermachtige Nashville, maar lieten de Predators toe dat de thuisploeg alsnog als winnaar van het ijs stapte.
https://youtu.be/ILpNDWzOHpA
Ondanks het beroerde begin leverde de tweede wedstrijd Anaheim toch ook goede dingen op. De dominantie van Ryan Getzlaf leek even verdwenen, maar in game 2 richtte de Ducks-captain zich op en had met drie assists een belangrijk aandeel in de 5-3 overwinning. De doorgaans sterke power play was zelfs helemaal stilgevallen. De cijfers waren erbarmelijk: 0 goals uit de laatste twintig mogelijkheden. Dankzij Sami Vatanen kreeg de power play zowaar weer wat kleur op de wangen. De 25-jarige Fin speelde een ongelukkige eerste wedstrijd, maar in game 2 bracht zijn power play goal de Ducks terug in de wedstrijd.
De Predators domineerden de openingsfase, maar als een diesel kwamen de ervaren Ducks steeds terug. Dat was tegen Edmonton al zo en dat is ook nu weer het geval. Toch lijkt Nashville in deze serie de betere ploeg. De aanvallende intenties van de verdedigers bezorgen de Ducks de nodige problemen, maar aan de andere kant heeft Nashville het ook lastig met het fysieke ijshockey van deze tegenstander. Thuis zijn de Predators nog ongeslagen deze play-offs. Chicago en St. Louis werden betrekkelijk eenvoudig aan de kant gezet in Smashville. De Ducks daarentegen voelen zich op vreemd ijs prima op hun gemak. Van de zeven uitwedstrijden werden er vier gewonnen. Het beloven dus interessante ontmoetingen te worden in The Music City.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen