NHL Play-Offs: meer drama in Toronto, gebroken harten in Boston en LA

Voor de NHL-fans is de mooiste tijd van het jaar eindelijk aangebroken. Zestien teams zijn zestien overwinningen verwijderd van die schitterende Stanley Cup. In de nacht van maandag 2 mei op dinsdag 3 mei barstte het spektakel in alle hevigheid los en natuurlijk houden we je bij SportAmerika op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

EASTERN CONFERENCE RND 1

Volgens de wetten van de logica was dit duel niet nodig. Alle wedstrijden in deze serie werden gewonnen door het thuisspelende team en de Carolina Hurricanes hopen deze lijn nog even door te trekken. Zij begonnen als grote favoriet aan deze best-of-7, maar in Boston bleken de Bruins toch een akelig lastige tegenstander. Zij zullen voor deze Game 7 kijken naar Brad Marchand, die toch al 11 punten verzameld heeft. Bij de Canes is het beter verdeeld. Daar voert blueliner Anthony DeAngelo de lijst aan met 8 punten (1G, 7A).

MAX DOMI-NANT!

De Boston Bruins waren niet van zins zich weer van het ijs te laten blazen in Raleigh en probeerden daar waar mogelijk Antti Raanta het leven zuur te maken. Carolina leek op zoek naar zichzelf, maar kreeg richting het einde van de periode hulp uit onverwachte hoek. Van Max Domi was in deze serie nog niet overdreven veel vernomen, maar juist hij wierp zich op als held in Game 7. Vlak voor het verstrijken van de eerste 20 minuten stelde hij Teuve Teravainen in staat de 1-0 binnen te tikken.

In de tweede periode was Domi zelf het goudhaantje. De aanvaller ramde al vrij vroeg de 2-0 tegen de touwen. Daarmee hoopten de Canes het verzet van de B’s te breken, maar daar dacht Jake DeBrusk heel anders over. De aanvaller, die in februari nog om een trade vroeg, bracht Boston terug in de wedstrijd. Niet voor lang, want het was de avond van Max Domi. Halverwege de tweede periode tekende hij ook voor de 3-1. Vlak voor tijd was het laatste woord aan David Pastrnak, maar diens 3-2 kwam voor Boston veel te laat.

UP NEXT:

Deze close serie kreeg uiteindelijk de verwachte winnaar. Thuisvoordeel bleek van doorslaggevend belang. Elke wedstrijd werd gewonnen door het thuisspelende team. Met 3 punten in Game 7 was Max Domi de verrassende aanjager bij Carolina. Zij waren over het geheel genomen de betere ploeg, maar hadden veel te stellen met Boston. In de tweede ronde krijgen de Canes te maken met de winnaar van de serie tussen de Rangers en Penguins. Die serie wordt in de nacht van maandag op dinsdag beslist.

Boston dan. Was dit de laatste keer dat we Patrice Bergeron in dit tenue hebben gezien? Het contract van de Bruins-captain loopt af en het zal voor GM Don Sweeney passen en meten worden om Bergeron aan boord te houden. Gezien diens verleden met Kent Hughes zou het helemaal niet vreemd zijn dat de 36-jarige Bergeron zijn laatste jaren als prof slijt in Montreal. Het overgrote deel van de kern ligt nog wel even vast in Beantown, maar voor iemand als Brad Marchand gaan de jaren ook tellen.

Eindstand in de serie: Carolina wint met 4-3


Bekend terrein voor de Toronto Maple Leafs. De laatste vier seizoenen speelden de Leafs een allesbeslissende wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs. En telkens ging deze verloren. Daar komt dan nog eens bij dat de franchise in al bijna 20 jaar geen serie heeft gewonnen. Wat iets van rust zal geven, is dat de topspelers ook daadwerkelijk top zijn. Auston Matthews, William Nylander, Mitch Marner en John Tavares zijn ouderwets in vorm. De Tampa Bay Lightning speelde de laatste jaren maar één Game 7. Daarin werden de Islanders vorig jaar relatief eenvoudig verslagen.

ONVERWACHTE HELD!

Eenvoudig zou het dit keer zeker niet worden. Daarvoor lijken de Bolts de absolute topvorm te missen. En zijn de Leafs ook gewoon te sterk. De fans in Toronto waren klaar om hun favorieten naar de tweede ronde te schreeuwen, maar met het einde van de periode in zicht kreeg Nicholas Paul de meute stil met de 0-1. Voor de Bolts een welkom steuntje in de rug, want eerder in de periode raakte Brayden Point geblesseerd. De aanvaller keerde wel weer terug, maar okselfris was hij zeker niet.

John Tavares dacht in de tweede periode het evenwicht terug te brengen, maar zijn goal werd afgefloten. Dat gold niet voor de treffer van Morgan Rielly. Met zijn derde van het postseason bracht hij het geloof terug in Toronto. Een prachtige actie van Nick Paul legde de fans echter opnieuw het zwijgen op. De 27-jarige aanvaller eiste met deze tweede treffer de heldenrol voor zichzelf op. Hij was echter niet de enige, want ook Andrei Vasilevkskiy was in deze Game 7 weer de goalie die we zo goed hebben leren kennen. Voor de Leafs was dit te veel van het goede. Zij bleven steken op die ene goal en moesten lijdzaam toezien hoe de Lightning feest vierden op hun ijs. Weer een verloren jaar voor Auston Matthews en de zijnen.

UP NEXT:

Tja, wat kunnen we na al die jaren nog schrijven om het gevoel in Toronto samen te vatten. Weer lukt het ze niet de spoken uit het verleden te verjagen. Ze hielden gelijke tred met de Tampa Bay Lightning, maar op het moment supreme stond Vasilevskiy op en bleek Nick Paul te kunnen scoren. Het zal pijn doen bij Matthews, die juist bezig was aan zo’n geweldig seizoen. Het zal ook pijn doen bij Jack Campbell, want zien we hem nog terug volgend jaar in Toronto?

Dan de Lightning. Bij de Leafs moeten we terug naar het begin van deze eeuw willen we een gewonnen serie vinden. Tampa Bay verloor in 2019 voor het laatst een serie in ’t postseason. Tegen Toronto leken ze af en toe rijp voor de slacht, maar op het juiste moment wisten ze het toch weer te kantelen. In de tweede ronde wacht een best-of-7 waar veel fans vooraf van droomden. De twee powerhouses uit Florida staat tegenover elkaar. De Lightning tegen de Panthers. Titelverdediger tegen uitdager. Let’s get ready to rumble!

Eindstand in de serie: Tampa Bay wint met 4-3


WESTERN CONFERENCE RND 1

Edmonton Oilers en Los Angeles Kings stonden vannacht beide op matchpoint om de allesbepalende Game 7. In Canada werd het sensationeel spannend met een excellerende Connor McDavid voorop.

EDMONTON PLAATST ZICH VOOR DE TWEEDE RONDE

Edmonton begon voortvarend aan de wedstrijd. Gesteund door een orkaan van geluid in het eigen Rogers Place, tikte de ploeg van Jay Woodcroft de Kings in het defensief. Ondanks een duidelijk overwicht voor de thuisploeg, bleef de ploeg van Todd McLellan op de been. Verder dan speldenprikken van Codi Ceci en Connor McDavid kwamen de Canadezen niet en zocht men met een brilstand voor het eerst de kleedkamer op.

Als er in deze serie een periode is, waarin de Oilers haar beste spel laten zien is dat de tweede. Ook vannacht trok deze trend zich moeiteloos door. Vanaf de face-off bleef de wedstrijd zich grote delen in de zone van Los Angeles afspelen. De eerste goal kon ook niet uitblijven en Cody Ceci was het eindstation voor de openingstreffer. Na een weergaloze shift van McDavid – Draisaitl – Yamamoto.

Achter het doel van Kings-goalie Jonathan Quick vond McDavid de aanstormende Ceci, die vervolgens de score kon openen. De Oilers storm ging vrolijk verder en weerhield de ploeg uit Californië van enige vorm van aanvallen af. Het eerste wapenfeit(je) van de bezoekers kwam pas met nog één minuut op de klok, echter was Mike Smith bij de pinken en beantwoordde de aanvallende minuut met een aantal mooie reddingen.

NAIL BITING THIRD

De spanning was om te snijden in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Los Angeles drukte het gaspedaal in een alles of niets poging in en drukten hiermee de Oilers tegen de muur. Met nog iets minder dan vijf minuten op de klok was het Connor McDavid in eigen persoon die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Als een vuurpijl stoof hij richting de goal van Jonathan Quick, om vervolgens Sean Durzi tot een penalty te dwingen. De superster bleef echter op de been en behield puckbezit achter het net. Met een backhand shot schoot hij de Oilers naar de tweede ronde van het postseason. In de laatste twee minuten probeerde LA nog het tij te keren, maar bleef de ploeg van Jay Woodcroft eenvoudig op de been.

UP NEXT:

De serie tussen Edmonton en Los Angeles werd spannender dan men van te voren had gedacht. Waar menig kenner de Oilers al na vijf wedstrijden de tweede ronde zag halen, moesten ze tot het gaatje gaan om zich van de mededivisionist te ontdoen. In de tweede ronde wacht een clash met Calgary Flames of Dallas Stars. Beide teams staan aankomende nacht tegenover elkaar. Eén ding is duidelijk: Edmonton is los.

Eindstand in de serie: Edmonton wint met 4-3

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen