NHL play-offs: Kotkaniemi de held, Pastrnak slacht Isles

Zeven van de acht teams in de tweede ronde zijn inmiddels bekend. Bij winst op de Montreal Canadiens voegen de Toronto Maple Leafs zich als laatste bij het gezelschap in de tweede ronde. In de East Division zijn ze al wat verder. Daar openden de Bruins en Islanders afgelopen nacht het bal al in de tweede ronde. Deze wordt nog altijd binnen de eigen divisie afgewerkt. Daarna bepalen de behaalde punten in het reguliere seizoen de plaatsen voor de derde ronde. Bij SportAmerika houden we je natuurlijk van dit alles op de hoogte.

NORTH DIVISION

Deze zesde wedstrijd kent één groot verschil met de overige duels. In Montreal zijn weer fans toegestaan. De Canadiens kunnen die steun goed gebruiken. Ze wonnen weliswaar Game 5, scoorden voor hun doen opmerkelijk vaak, maar hadden ondanks dat wel een OT nodig. Dominique Ducharme zal hopen dat Tyler Toffoli eindelijk eens de schroom van zich afgooit en dat Shea Weber met zijn kogels vanaf de blauwe lijn eens het net treft. Beide sterkhouders hebben nog altijd die bekende hatelijke nul achter hun naam.

In Toronto maken ze zich geen zorgen over het scorend vermogen. Ze hebben Auston Matthews, maar de bijdrage van de topscorer blijft voorlopig beperkt tot één goal. Zijn rol wordt in deze serie overgenomen door William Nylander, die al 4 goals en 7 punten verzamelde. In Game 5 was Alex Galchenyuk van grote waarde. Van de voormalig Canadien worden al jaren grootse daden verwacht, maar de carrière van de Amerikaan valt tot nog toe tegen. Afgelopen donderdag toonde hij echter een glimp van zijn klasse met twee assists en een goal.

DE HEADLINES

Voor het eerst in meer dan een jaar waren fans welkom bij een wedstrijd in Canada. Er mochten 2.500 gelukkigen deze Game 6 bijwonen en de kaarten gingen op de zwarte markt voor meer dan $ 1300 van de hand. De Canadiens waren van plan de fans waar voor hun geld te geven. Binnen 5 minuten namen ze 10 keer het doeltje van Jack Campbell onder vuur, maar die gaf geen krimp. Dit gaf zijn ploeggenoten vertrouwen. De Leafs kwamen de eerste storm zonder schade door, maar konden aanvallend niet veel brengen.

De Canadiens op hun beurt bleven speuren naar een scheur in het pantser van Campbell, maar ook in de tweede periode hield de goalie zijn doel schoon. Dat gold ook voor Carey Price, die het inmiddels wel wat drukker had gekregen. Na vijf minuten in de derde periode was het Campbell die als eerste met zijn ogen moest knipperen. Waren het de jonkies die in Game 5 voor de Canadiens belangrijk waren, nu was het oudgediende Corey Perry die de score opende. Met z’n eerste in de serie volgde Tyler Toffoli het voorbeeld niet veel later. Met 2 man meer op het ijs maakte hij er 2-0 van.

Jeff Petry werd de man van de derde periode. Helaas voor de ervaren blueliner niet in positieve zin. Aanvallend had Montreal weinig meer in de melk te brokkelen en tot overmaat van ramp veranderde Petry twee keer een schot van richting waardoor Price kansloos was. Eerst kwam de poging van de stick van Jason Spezza en vlak voor tijd kreeg T.J. Brodie de goal op z’n naam. Toronto had de overhand en dat veranderde niet in OT. Des te groter was de vreugde toen Jesperi Kotkaniemi Campbell wist te verschalken en zo een Game 7 afdwong.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: teams op gelijke hoogte 3-3

Het zal ze toch niet opnieuw gebeuren? Die vraag zullen de mensen in Toronto en omstreken zichzelf en elkaar stellen de komende 48 uur. De Maple Leafs wachten al meer dan 15 jaar op een plek in de tweede ronde en die hadden ze nu al twee keer voor het grijpen. Montreal blijkt echter veel en veel taaier te zijn dan gedacht. Tyler Toffoli is eindelijk van die hatelijke nu, maar nu is het wachten nog op de blueliners. Zij hebben nog altijd geen punten gepakt voor hun Canadiens, maar dinsdag (01.00 uur Nederlandse tijd) krijgen ze de uitgelezen mogelijkheid om in Game 7 alles goed te maken.  

EAST DIVISION

De Bruins hebben het thuisvoordeel in deze serie, maar daar hadden de Islanders in de eerste ronde ook al maling aan. Zij maakten een einde aan de titelaspiraties van de Pittsburgh Penguins en deden dat op best indrukwekkende wijze. Met Ilya Sorokin onder de lat verloren de Isles geen wedstrijd en straften ze de fouten van de number one seed meedogenloos af. De Bruins op hun beurt hadden aanvankelijk heel wat te stellen met de Washington Capitals van Daniel Sprong en Alex Ovechkin. Na drie enorm spannende wedstrijden trokken de B’s de vierde en vijfde vrij eenvoudig naar zich toe. Bij vlagen was het tamelijk indrukwekkend wat Boston ten tonele bracht.

Het is een treffen tussen twee teams die defensief ijzersterk zijn. De Islanders van Barry Trotz kregen tijdens ’t reguliere seizoen 128 goals tegen en daarmee moesten ze alleen de Golden Knights voor zich dulden. Boston bezette de vierde plaats op diezelfde lijst met 136 tegentreffers. Wat scorend vermogen betreft eindigden de B’s nog net in het linkerrijtje, maar dat was de Islanders te hoog gegrepen. In de onderlinge wedstrijden trok New York vijf van de acht keer aan het langste eind. Zij scoorden 21 keer in die duels tegen 18 treffers van de Bruins.

DE HEADLINES

Ilya Sorokin hield zijn Isles op de been in de openingsminuten van deze eerste wedstrijd. De Boston Bruins wilden een statement maken dat in de eigen TD Garden niets viel te halen, maar de Rus stond pal. Al ’t werk van Sorokin in de openingsfase was niet voor niet. Anthony Beauvillier had al een goede eerste ronde achter de rug en schoot de Islanders nu tegen de verhouding in op voorsprong. Vlak voor het verstrijken van de eerste 20 minuten zette David Pastrnak, op de powerplay, dit recht. De Tsjech scoorde zijn derde van het postseason.

Boston was de bovenliggende partij, was veel vaker in de aanval, maar liep zich stuk op Sorokin. De Russische goalie kon in de tweede periode echter niet voorkomen dat Pastrnak voor de tweede keer mocht juichen. Nu was het de beurt aan New York om terug te slaan en dat deden ze heel snel. Nog geen 90 tellen na de 2-1 lag de 2-2 in het netje. Adam Pelech stond droog na de eerste serie, maar schoot zijn ploeg langszij in Game 1 van de tweede ronde.

Die 2-2 had voor de Isles niet het gewenste effect. In de derde periode was het Charlie McAvoy die vanaf de blauwe lijn Sorokin voor de derde keer klopte. Dit keer bleef een antwoord uit. De bezoekers waren niet in staat iets terug te doen en zagen vier minuten voor tijd Pastrnak zijn derde scoren. Taylor Hall mocht de eindstand op 5-2 bepalen met een empty-netter op de PP.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Boston leidt met 1-0

De Boston Bruins hebben hun puike vorm van de eerste ronde moeiteloos meegenomen naar de tweede. Met 40 SOG tegen 22 was wel duidelijk hoe de verhoudingen lagen. Naast Pastrnak verdient ook David Krejci een eervolle vermelding. Hij was als aangever betrokken bij drie goals. Bruce Cassidy zal tevreden zijn na deze wedstrijd. Pastrnak is op stoom gekomen, Charlie McAvoy heeft zijn eerste goal te pakken en op Patrice Bergeron en Brad Marchand kan hij altijd bouwen. Barry Trotz daarentegen zal meer van zijn aanvallers verwachten. Mathew Barzal speelt niet slecht, maar de enige échte superster van New York moet het vooralsnog doen met 3 assists. Dinsdag (01.30 uur Nederlandse tijd) krijgt hij de kans daar verandering in te brengen.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen