Tatum scoort 50 PTS, Jazz en Clippers boeken belangrijke uitzege

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 3 van de eerste ronde in de NBA playoffs.

EASTERN CONFERENCE

GAME 3 | #2 BROOKLYN NETS – #7 BOSTON CELTICS: 119-125

De Brooklyn Nets kwamen met een 2-0 voorsprong dit weekend naar Boston toe. In game 1 ging het niet altijd makkelijk, maar in game 2 werd en vrij simpel gewonnen. Reden genoeg voor Jayson Tatum om de Boston Celtics in game 3 maar eens op sleeptouw te nemen. Mede dankzij zijn fantastische wedstrijd wonnen de Celtics game 3: 119-125.

Het was, na een gelijkopgaande eerste helft, vooral het derde kwart waarin Boston toesloeg. Jayson Tatum zou eindigen met 50 punten, 6 rebounds en 7 assists en zorgde er eigenlijk in zijn eentje voor dat de Nets-run aan het einde van de wedstrijd onschadelijk werd gemaakt. Zeker qua rebounding domineerde de Celtics de Nets (37-46). De 125-119 zege zorgt ervoor dat de stand nu op 2-1 staat. Hier was echter wel een ongekende wedstrijd van Tatum voor nodig.

Wat dat betreft zullen de Nets, die fantastische wedstrijden kregen van James Harden (41 PTs. 7 REB, 10 AST en 7 3PT) en Kevin Durant (39 PTS, 9 REB), zich nog geen zorgen maken. Zelfs met die 50 punten van Tatum deden de Nets tot het einde mee om de zege. De Celtics zullen ook game 4 moeten winnen om de serie echt weer spannend te maken. Jayson Tatum zal, om dat te bereiken, weer een ongekende prestatie moeten leveren.

GAME 3 | #4 NEW YORK KNICKS – #5 ATLANTA HAWKS: 94-105

Na twee fantastische duels in een kolkend Madison Square Garden verplaatste de serie tussen de Knicks en de Hawks zich dit weekend naar Atlanta. De Hawks kwamen met een uitzege terug naar het thuisfront, waarbij vooral Trae Young regelmatig de Knicks-fans stil kreeg. Deze vorm trok hij door naar game 3, die de Hawks meer dan terecht wonnen: 94-105.

Trae Young scoorde 21 punten en gaf 14 assists in game 3, die door de Hawks werd gedomineerd. Zeker het derde kwart (13-29) liepen de Hawks in sneltreinvaart uit. De Knicks hadden aanvallend gezien een dramatische dag (36% FG, 30% 3PT) en zorgde eigenlijk met een kleine run in het vierde kwart ervoor dat de uitslag niet extreem in het voordeel was van de Hawks. De voornaamste reden hiervoor: Derrick Rose (30 PTS, 6 REB en 5 AST). Zeker de start van Rose was fenomenaal.

Het was helaas niet voldoende. Bij lange na niet. Vanuit het standpunt van de Hawks was het een team effort. De thuisploeg zag maar liefs zeven spelers (twee vanaf de bank) boven de tien punten scoren. Met een 52% FG en 60% (!) 3PT waren de Hawks aanvallend gezien niet te stoppen. Zelfs niet door de defense van de Knicks.

OVERIGE UITSLAGEN

#3 Milwaukee Bucks – #6 Miami Heat: 113-84 (Khris Middleton: 22 PTS, 8 REB, 5 AST) – Milwaukee leidt serie 3-0

#1 Philadelphia 76ers – #8 Washington Wizards: 132-103 (Joel Embiid: 36 PTS, 8 REB) – Philadelphia leidt serie 3-0

WESTERN CONFERENCE

GAME 3 | #1 UTAH JAZZ – #8 MEMPHIS GRIZZLIES: 121-111

De Jazz hadden na de verrassende nederlaag tijdens game 1 in Utah het thuisvoordeel weggegeven. Met een zege in Memphis zouden ze dit thuisvoordeel weer terugkrijgen. Dankzij Donovan Mitchell en Mike Conley werd deze uitzege al in game 3 over de streep getrokken, zei het met moeite: 121-111.

De Jazz wonnen de wedstrijd eigenlijk in het eerste kwart, waarin de bezoekers met 34-22 domineerde. De Grizzlies kwamen in Q2 en Q3 vervolgens niet echt dichterbij. Wel was er een klein hoogtepuntje voor Ja Morant, die naast zijn 28 PTS en 7 AST het thuispubliek ook nog trakteerde op een 360 dunk.

Het was echter pas in het vierde kwart dat de voorsprong van de Jazz verdween. De Grizzlies kwamen vijf minuten voor tijd zelfs op gelijke hoogte. Naast Ja Morant was dit vooral te danken aan Dillon Brooks (27 PTS). De Jazz reageerde echter fantastisch en sloten de wedstrijd in de slotfase af met een run. Dankzij deze run werd er met 121-111 gewonnen. Geflatteerd, maar een zege is een zege. De Grizzlies domineerde de rebounds (43-50, 16 offensive rebounds), maar kwamen qua schietpercentages niet in de buurt van de Jazz (49% FG en 44% 3PT om 43% FG en 32% 3PT voor de Grizzlies).

GAME 3 | #4 LOS ANGELES CLIPPERS – #5 DALLAS MAVERICKS: 118-108

De Mavericks. De grootste verrassing van de eerste twee games. De combinatie van hun vorm en het feit dat het de eerste thuiswedstrijd voor de Mavericks was, zorgde ervoor dat veel mensen wel geloofde in een 3-0 voorsprong op de Clippers. Het ijzersterke begin van de thuisploeg versterkte dit gevoel alleen maar. De voorsprong bedroeg op een gegeven moment in het eerste kwart zelfs al 20 punten. Dit kwam vooral dankzij Luka Doncic (44 PTS, 9 REB, 9 AST en 7 3PT), die vooral C Ivica Zubac een paar keer flink voor schut zette.

De Clippers reageerde echter in hetzelfde kwart nog met een eigen run, waardoor het na het eerste kwart maar 31-34 was in het voordeel van de Mavericks. Na twee gelijk opgaande kwarten (Q2 en Q3) sloten de Clippers de wedstrijd af met een ijzersterk vierde kwart (29-22). Kawhi Leonard (36 PTS, 8 REB) en Paul George (29 PTS, 7 REB) namen hun team weer eens op speeltouw. De Clippers wonnen dankzij dit vierde kwart uiteindelijk met 118-108 en houden de serie en hun titel-droom zo in leven.

#3 Denver Nuggets – #6 Portland Trail Blazers: 120-115 (Damian Lillard 37 PTS, 5 AST, 5 3PT) – Denver leidt serie 2-1

#3 Phoenix Suns – #7 Los Angeles Lakers: 95-109 (Anthony Davis 34 PTS, 11 REB) – Los Angeles leidt serie 2-1