NHL Entry Draft 32 in 32 | #7 Jonathan Lekkerimäki

De Stanley Cup winst van Colorado Avalanche ligt nu een kleine week achter ons. Tijd om vooruit te blikken. Nog zes dagen tot de 2022 NHL Entry Draft in Montreal en bij SportAmerika spraken we je de afgelopen drie weken al dagelijks bij over potentiële first-rounders. Vandaag is het de beurt aan de beste Zweedse prospect van 2022: Jonathan Lekkerimäki.

2021 – 2022 TEAM: Djurgardens IF (SHL)
GEBOORTEPLAATS: Huddinge, Zweden
GEBOORTEDATUM: 24 juli 2004
LENGTE/GEWICHT: 181cm / 78kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (contract tot en met ’23 – ‘24 bij Djurgardens IF)

Jonathan Lekkerimäki zag op 24 juli 2004 het levenslicht in Huddinge — voorstad van Stockholm —. Hoewel zijn achternaam anders doet vermoeden, is de winger geboren en getogen in Zweden. Al op jonge leeftijd zag men bovengemiddeld talent in de forward. Via zijn lokale jeugdteam Flemingsbergs IK, belandde de prospect in de jeugdacademy van Sodertalje SK — samen met onder meer Calle Odelius en Noah Ostlund —. Vanaf het seizoen 2019 – 2020 acteert Lekkerimaki in het shirt van Djurgardens IF, waar hij afgelopen seizoen tot 26 optredens kwam op het hoogste niveau (SHL, red.).

Niet alleen op clubniveau laat de tiener zich zien, maar ook internationaal. Onder meer op de Hlinka Gretzky Cup en het WK U18 was JL een van de smaakmakers. Het voorbije gouden WK U18 noteerde de Zweed de meeste assists en punten van het toernooi. En passant werd de winger opgenomen in het U18 All-Star Team. Een team dat onder meer ook Jiri Kulich en Logan Cooley herbergt.

KERS OP DE ZWEEDSE TAART

Zoals hierboven reeds beschreven. Jonathan Lekkerimäki is het paradepaardje van de Zweedse prospect in 2022. In de aanvallende zone creëert de winger bovengemiddeld goed ruimte voor zichzelf. Het vermogen om extreem kort weg te draaien bij zijn tegenstander, geeft hem extra tijd om de juiste keuze te maken in puckbezit.

Ondanks dat hij te boek staat als winger, is de Zweed als spelmaker fabelachtig. Met een uitmuntend spelinzicht scant Lekkerimaki het ijs, op zoek naar ruimtes en kansen voor ploeggenoten. Onder meer vlijmscherpe passing en prima stick handling, stellen hem in staat om ten allen tijde een teamgenoot de gelegenheid te geven een schot op goal af te vuren. Bovendien weet de winger als geen ander om de pressie van de tegenstander te ontwijken en uit de duels te blijven.

Volgende punt op de aanvallende agenda van de Zweed is zijn uitstekende schot. De winger heeft alles wat men zoekt in een schot: Techniek, kracht en precisie. Bovendien kan Lekkerimäki met zowel wristers, slappers en backhanders uit de voeten. Zijn release is dusdanig sterk, dat hij goalies last-minute op het verkeerde been kan zetten.

DEFENSIEF WORK IN PROGRESS

De verdedigende arbeid van de Zweed is nog work in progress. Ondanks zijn lengte, speelt Lekkerimäki fysiek spel. Het gebrek aan snelheid compenseert de winger met georganiseerd positie kiezen in de eigen zone. Met een goede poke check zorgt hij geregeld voor herovering van puckbezit en zet hij met saucer passes ploeggenoten in de turnover aan het werk. Met goed georganiseerde pressie op de blue-line en zijn mobiliteit is Lekkerimäki verdedigend prima erbij te hebben.

Toch ligt er op het fysieke vlak — vooral defensief — nog een hoop verbeterwerk in het verschiet. Met de juiste begeleiding en schema’s zal de Zweed defensief ook zijn mannetje staan op NHL niveau.

VERWACHTING

Zoals hierboven reeds aangegeven, speelt de Zweed ook volgend seizoen bij Djurgardens IF. Na een slecht seizoen in de SHL, degradeerde de ploeg naar het tweede niveau — Allsvenskan –. Dit hoeft in eerste instantie geen reden tot paniek te zijn, daar de forward zich op deze manier beter kan etaleren en zijn ijstijd omhoog zal zien gaan. Naast zijn natuurlijke positie als winger, is de Zweed ook prima als centre uit te spelen. Een multi-inzetbare forward is voor veel franchises reden tot interesse.

Binnen de prognose van SportAmerika zou de Zweed als zevende overall bij Ottawa Senators neerstrijken. Met een jonge aanvallende kern — Brady Tkachuk, Drake Batherson, Colin White — een mooie franchise voor de talentvolle Lekkerimäki. Swedens finest.

Photo: Otto Marand / Djurgården

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen