NHL Entry Draft 32 in 32 | #12 Danila Yurov

Aankomende nacht staat wellicht de laatste wedstrijd van het seizoen ‘21 – ‘22 op het programma. Colorado Avalanche en Tampa Bay Lightning maken zich op voor Game 6 van de Stanley Cup Finale. Bij SportAmerika kijken we ook graag richting de toekomst. Over 11 dagen staat in Montreal namelijk de 2022 Entry Draft op het programma. Vandaag een landgenoot van de gisteren gepubliceerde Pavel Mintyukov: Danila Yurov.

2021 – 2022 TEAM: Metallurg Magnitogorsk (KHL)
GEBOORTEPLAATS: Chelyabinsk, Rusland
GEBOORTEDATUM: 22 december 2003
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 81kg
SCHIET: Links
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Russische prospects zijn over het algemeen lastig om te evalueren. In tegenstelling tot de Canadian Hockey League, is de MHL in Rusland qua niveau een pak minder. De Russische winger Danila Yurov is wellicht een uitzondering op deze regel. Vanuit de regionale Ural selecties U14 en U15, stroomde de forward aan het begin van het seizoen 2018 – 2019 de jeugdacademy van Metallurg Magnitogorsk binnen.

Na uitmuntende prestaties in de U17 en het WK U16 met Rusland, maakte Yurov al op zeventienjarige leeftijd voor het eerst zijn opwachting in de KHL. Ondanks dat hij de MHL in Rusland domineerde, stokte zijn productie in de KHL. Op de vierde lijn kwam hij er nauwelijks aan de pas bij de big boys, maar was de jonge winger toch belangrijk voor zijn team. Tijdens het Hlinka Gretzky toernooi schreef Yurov elf punten in zeven wedstrijden achter zijn naam en scoorde hij afgelopen december tijdens het afgelaste WJC eveneens een treffer. Met de U17 van Rusland won de winger zelfs goed.

OP DE BROMMER

Yurov is een van de meest beweeglijke en snelle prospect de komende Entry Draft. Op de eerste meters is de Rus niet bij te houden en eenmaal op topsnelheid zijn er nauwelijks blue-liners die een kans maken tegen de winger. Zowel in puckbezit, als zonder kiest Yurov goed positie en creëert hij ruimte voor zijn schot.

Want zijn schot is er eentje van de buitencategorie. Zijn wrister is ongeëvenaard nauwkeurig en kiezelhard tegelijkertijd. Met het vermogen om last-minute nog de puck een andere richting te geven, laat ook menig goalie volledig kansloos. Ook de one-timer is een groot wapen van de Rus.

Naast dat Yurov een ijzersterk schot in het arsenaal heeft, is ook zijn passing van hoog niveau. Gecombineerd met zijn inzicht wordt de Rus regelmatig als spelmaker uitgespeeld. Vooral op de powerplay worden de spelmakende kwaliteiten van de winger geroemd.

DEFENSIEF STEEKJES LATEN VALLEN

De defensieve kwaliteiten van de Rus zijn niet gelijk aan zijn aanvallende kwaliteiten. Goede momenten wisselt hij af met slechte momenten. Zijn poke checking is prima op orde en levert ook regelmatig puckbezit op in de eigen zone. Bovendien beschikt Yurov ook over voldoende defensief inzicht, om passlijnen en schoten te kunnen afschermen en blokken. Geholpen door een sterk fysiek staat hij als hitter ook zijn mannetje en komt hij in 1 v 1 situaties over het algemeen als winnaar uit de strijd.

Toch hapert de motor regelmatig in de defensieve zone. Veelvuldig verliest hij zijn zone uit het oog en zet als een ”blind paard” druk op de forwards van de tegenpartij, met een volkomen vrijstaande tegenstander tot gevolg. Veelvuldig slaagt de Rus in zijn missie om de puck zo snel als mogelijk terug te winnen, maar wanneer hij uitgespeeld wordt resulteert dit vrijwel altijd tot een high danger chance against.

VERWACHTING

Het talent van Danila Yurov staat volledig buiten kijf. Als hij de randjes van zijn aanvallende kwaliteiten kan glad strijken, hebben we hier met een toekomstig first-liner te maken. Zijn snelheid en fysiek zijn van elitair niveau en stellen hem in staat om iedere blue-liner het vuur aan de schenen te leggen. Toch zijn er twijfels over zijn defensieve arbeid. Als de Rus hier aan kan werken hebben we met een nieuw gezicht van een franchise te maken.

Binnen de prognose van SportAmerika zou de winger als twaalfde overall bij Columbus Blue Jackets belanden. Met een Jakub Voracek als mentor komt het wel goed met Yurov. Verwacht hem overigens niet direct in Noord-Amerika. Het contract van de winger bij Metallurg Magnitogorsk loopt nog door tot en met het seizoen 2022 – 2023.

Photo: Metallurg Magnitogorsk

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen